SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda(...)ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest absolutnie kompaktowa. Miejsce wykorzystane jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne. Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa
królestwo garówŁazanki z szynką – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów W lwowskiej książce kucharskiej sprzed 200 lat znalazłam przepis na swojsko brzmiące danie – łazanki z szynką. Przygotowanie go zajęło trochę czasu, ponieważ własnoręcznie wyrabia się makaron, jednak danie jest bardzo smaczne i warte zachodu. Właściwie gdyby użyć gotowych łazanek, byłoby też szybkie. Ugotowane łazanki miesza się z sosem z jajek, śmietany i tłuszczu(...)objaśnień. Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu) 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła) 250 ml gęstej śmietany 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka) sól masło do smarowania foremek
Trzeci talerzZdrowe kanapki z łososiem i oliwkami to nasza propozycja na fit śniadanie. Przygotujemy je w kilka chwil, dostarczy nam zdrowych składników odżywczych, między innymi kwasów tłuszczowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pożywna sałatka z makaronem, świeżym ogórkiem i szynką z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych sałatek. Sprawdzi się świetnie jako przekąska, kiedy spodziewamy się gości, ale także możemy ją zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 250 g makaronu kokardki 2 średnie ogórki 300 g szynki konserwowej 5 jajek 150 g sera żółtego wędzonego duży pęczek szczypiorku 2 ząbki
Przepiski.pldente i dogotowuje w sosie. Polecamy Wam tę pastę, bo jest łatwa, szybka do zrobienia i bardzo sycąca. Zamiast podgardla możecie użyć boczku wędzonego, lub jeśli chcecie ograniczyć do minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino. W charakterze zastepnika może wystąpić parmezan. Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego
Niedzielny kucharzOceń ten przepis Ta kolorowa sałatka warstwowa z szynką i selerem znakomicie sprawdza się zarówno jako potrawa na świątecznym stole, na różnego rodzaju okazje, jak i na co dzień. Bardzo soczysta, pyszna i sycąca niewątpliwie skradnie serce niejednej osoby. Zdecydowanie jej zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto jest(...)przepis uniwersalny, z którego skorzystają za równo osoby na redukcji, jak i na adaptacji podbijając lub obniżając ilość tłuszczu (majonezu/oliwy/MCT). Składniki – sałatka warstwowa z szynką i selerem 6 jajek 200 g wędzonego indyka 200 g sera żółtego 180 g selera konserwowego (waga po odsączeniu) 100 g rzodkiewki 30 g szczypiorku 100 g jogurtu greckiego 100 g majonezu (polecam domowy
Ola la LCHFziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina
Ogrodnik w podróżyszybka, smaczna i pożywna sałatka z fasolą z puszki, wędzonym kurczakiem i śliwkami, prawdziwa burza smaków. Szybka sałatka na imprezę, dla niezapowiedzianych gości coś czym nie tylko poczęstujesz, ale i nakarmisz. Sałatkę możesz zrobić tak z białą jak i czerwoną fasolą z puszki. Możesz wykorzystać wędzone udka jak i wędzoną pierś i jedno i drugie nadaje się do takiej fasolowej(...)nawet nie mając wędzonego kurczaka możesz stworzyć fajną kompozycję smaków z tego co akurat jest w lodówce. Do sałatki z fasolą możesz także dodać szynkę, chudą wędlinę lub gotowanego czy pieczonego kurczaka. Sałatka z wędzonym kurczakiem, fasolą i suszonymi śliwkami to naprawdę oryginalne i smaczne połączenie. Szukasz czegoś nowego, oryginalnej sałatki na imprezę? Zapraszam na przepis 🙂 Sałatka
Dieta moja pasjaznajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona
MojaQchnia.plkolonialny budynek z przytulnym wnętrzem, ze stolikami przykrytymi czerwonymi obrusami i wabikami na kaczki nad kominkiem. Usiedli na werandzie wychodzącej na mały ogródek. Conor zamówił szynkę z groszkiem, a Eleanor wybrała sałatkę z wędzonego kurczaka." Graham Masterton "Sekta", str. 115 Miks sałat możecie zmieniać wedle upodobań. Poniżej w przepisie piszę jakich ja użyłam. Porcja na 3-4 osoby. SKŁADNIKI
Passions hobbies lifeCałość surowca w osobnych pojemnikach peklujemy w temp.4-6 st.dwa dni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, czosnek dajemy do 500 ml wody i całość wlewamy do miski z szynką i policzkami dodajemy resztę przypraw i mieszamy dokładnie . Następnie do zmielonej golonki i błon z policzków dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Teraz całość mięsa łączymy ze sobą i bardzo(...)temp. pokojowej. Następna czynność to osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp.45-50 st. bez dymu na żarze. Gdy powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie . Osobiście wędziłem wiśnią,śliwą i olchą .Wędzimy do koloru jaki nas zadowala u mnie wędzenie trwało około 3 godz. wędziłem w temp. 50-60 st. Po wędzeniu kiełbasę parzymy w wodzie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.gazie, ale według mnie nie jest to konieczne i sama wędlina zawieszona na haku lub sznurku też doskonale sobie obeschnie. Zobacz też te przepisy: – domowa szynka z szynkowaru – domowa biała kiełbasa – swojska wędzona kiełbasa – domowy baleron DOMOWY SCHAB DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie: 20 minut + 10 dni Składniki: 1,2 – 1,5 kg schabu bez kości 95 g cukru(...)należy suszyć minimum 4 dni, wtedy będzie miał konsystencję polędwicy sopockiej surowej. Ja jednak wolę schab suszyć nieco dłużej nawet 1-2 tygodnie, wtedy jego konsystencja zacznie przypominać suszone szynki. A teraz uproszczę Wam harmonogram przygotowania schabu : 1 dzień rano – mycie i marynowanie w cukrze 2 dzień wieczorem – mycie z cukru i marynowanie w soli 3 dzień
nietylkopasta.plpieprz młotkowany z kolendrą. Jeśli ktoś lubi chudą wędlinę to polecam przygotować właśnie schab lub polędwicę. Schab wygląda i smakuje jak długo dojrzewające wędliny: szynka parmeńska, serrano czy włoskie prosciutto albo nasza polska wędzona polędwica np. sopocka. Tak przygotowana wędlina jest zdrowa, bez konserwantów, wspomagaczy, jest pyszna. Schab przygotowałam na Boże Narodzenie, przecież święta nie mogą się obyć bez domowych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię