Tym razem na śniadanie będzie kanapka z mozzarellą i całym mnóstwem smacznych i zdrowych dodatków. Całość smaku podkreśli delikatny w smaku sos chrzanowy… Składniki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną) - musztarda - wędzona sól morska cypryjska - świeżo, grubo zmielony pieprz - oliwa do smażenia - 1 jajko do posmarowania ciasta Polędwiczki pozbawione błon i tłuszczu oprószamy wędzoną solą oraz świeżo zmielonym(...)doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki przekładamy do miski. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę i dokładnie obsmażamy polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Na desce wyłożonej folią spożywczą rozkładamy plastry szynki, aby zachodziły na siebie tworząc prostokąt. Na szynce rozkładamy pieczarki (dzielimy na 2 polędwiczki). Polędwiczki smarujemy musztardą i kładziemy na szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz
mojewypiekiinietylkomoje małe zmiany.. Ciasto drożdżowe 35 dkg mąki 10 dkg mleka 10 g drożdży 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki 20 dkg szynki 10 dkg śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić(...)tartę ] i polać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej
Moje domowe kucharzenieSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 2,5 kg krojona w kostkę 1-1,5 cm -boczek 2 kg / mielone na maszynce nr.8 sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól 18g/kg -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy 2g/kg -czosnek 4-5g/kg -gorczyca 4g/kg -woda(...)ilości miesa -jelita wp. 28/30 mm WYKONANIE Z boczku zdejmujemy skórę tniemy w kostkę około 3 cm, szynkę docelowo kroimy w kostkę 1-2 cm i peklujemy zalecaną dawką. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie boczek mielimy, dodajemy szynkę ,wodę i mieszamy, następnie stopniowo dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy do kleistości. Odwieszamy do osadzenia 1 godz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jest absolutnie kompaktowa. Miejsce wykorzystane jest do maksimum i oczywiście spełnia wszystkie przepisy i normy sanitarne. Oprowadza nas właściciel, absolutny pasjonat dobrego jedzenia i wędzenia Pan Marcin Dobrowolski. Powstają tu wędzonki (schab, karkówka, szynka i boczek) według starych, sprawdzonych przez lata przepisów. Składniki to wyłącznie mięso wieprzowe, peklosól, zioła i to koniec. Peklowanie odbywa się na sucho. Wędzenie trwa
królestwo garówŁazanki z szynką – kuchnia galicyjska Lokalizacja: Lwów W lwowskiej książce kucharskiej sprzed 200 lat znalazłam przepis na swojsko brzmiące danie – łazanki z szynką. Przygotowanie go zajęło trochę czasu, ponieważ własnoręcznie wyrabia się makaron, jednak danie jest bardzo smaczne i warte zachodu. Właściwie gdyby użyć gotowych łazanek, byłoby też szybkie. Ugotowane łazanki miesza się z sosem z jajek, śmietany i tłuszczu(...)objaśnień. Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Łazanki z szynką – kuchnia galicyjska Składniki na 4 porcje: 350 g mąki pszennej (plus do podsypywania) 8 jajek (3 do ciasta i 5 do sosu) 120 g smalcu (zamieniłam na 60 g masła) 250 ml gęstej śmietany 250 g upieczonej szynki (może być też inna wędlina, np. wędzona polędwiczka) sól masło do smarowania foremek
Trzeci talerzZdrowe kanapki z łososiem i oliwkami to nasza propozycja na fit śniadanie. Przygotujemy je w kilka chwil, dostarczy nam zdrowych składników odżywczych, między innymi kwasów tłuszczowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pożywna sałatka z makaronem, świeżym ogórkiem i szynką z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi domowych sałatek. Sprawdzi się świetnie jako przekąska, kiedy spodziewamy się gości, ale także możemy ją zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 250 g makaronu kokardki 2 średnie ogórki 300 g szynki konserwowej 5 jajek 150 g sera żółtego wędzonego duży pęczek szczypiorku 2 ząbki
Przepiski.pldente i dogotowuje w sosie. Polecamy Wam tę pastę, bo jest łatwa, szybka do zrobienia i bardzo sycąca. Zamiast podgardla możecie użyć boczku wędzonego, lub jeśli chcecie ograniczyć do minimum ilość tłuszczu suszonej szynki. Niestety, w Polsce niełatwo jest kupić pecorino. W charakterze zastepnika może wystąpić parmezan. Składniki: 1 łyżka oleju 100 g wędzonego boczku drobno pokrojonego 1/4 szklanki białego
Niedzielny kucharzOceń ten przepis Ta kolorowa sałatka warstwowa z szynką i selerem znakomicie sprawdza się zarówno jako potrawa na świątecznym stole, na różnego rodzaju okazje, jak i na co dzień. Bardzo soczysta, pyszna i sycąca niewątpliwie skradnie serce niejednej osoby. Zdecydowanie jej zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania. Ponadto jest(...)przepis uniwersalny, z którego skorzystają za równo osoby na redukcji, jak i na adaptacji podbijając lub obniżając ilość tłuszczu (majonezu/oliwy/MCT). Składniki – sałatka warstwowa z szynką i selerem 6 jajek 200 g wędzonego indyka 200 g sera żółtego 180 g selera konserwowego (waga po odsączeniu) 100 g rzodkiewki 30 g szczypiorku 100 g jogurtu greckiego 100 g majonezu (polecam domowy
Ola la LCHFziaren kolendry 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1 jajko , duże klasy L 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg szynki wieprzowej 9 pieczarek 2 cebule kawałek boczku wędzonego (tyle ile lubicie, ja daję około jednej do półtorej,łyżki siekanego ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 szklanka białego,słodkiego wina
Ogrodnik w podróżypasztetu 50 dkg pieczarek ogórki konserwowe- 4 szt pieprz chrzan 2 cebule miękkie masło szczypiorek zielona pietruszka( 1 duża łyżka) woda majonez rzodkiewka bazylia wędzone plastry łosoia namoczone w soku z buraka Mielimy szynkę w maszynce lub miksujemy, dodajemy miękkiego masła ok 1 łyżkę, dobrze wymieszać, dolać 3 łyżki ciepłej wody, odstawiamy. Robimy drugą masę, przesmażamy drobno pokrojoną cebulkę
harrisaszybka, smaczna i pożywna sałatka z fasolą z puszki, wędzonym kurczakiem i śliwkami, prawdziwa burza smaków. Szybka sałatka na imprezę, dla niezapowiedzianych gości coś czym nie tylko poczęstujesz, ale i nakarmisz. Sałatkę możesz zrobić tak z białą jak i czerwoną fasolą z puszki. Możesz wykorzystać wędzone udka jak i wędzoną pierś i jedno i drugie nadaje się do takiej fasolowej(...)nawet nie mając wędzonego kurczaka możesz stworzyć fajną kompozycję smaków z tego co akurat jest w lodówce. Do sałatki z fasolą możesz także dodać szynkę, chudą wędlinę lub gotowanego czy pieczonego kurczaka. Sałatka z wędzonym kurczakiem, fasolą i suszonymi śliwkami to naprawdę oryginalne i smaczne połączenie. Szukasz czegoś nowego, oryginalnej sałatki na imprezę? Zapraszam na przepis 🙂 Sałatka
Dieta moja pasjaznajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona
MojaQchnia.pl