pieczenia : 180 o C | Czas pieczenia: ok. 12 min. | Źródło: link Ciasto 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody (dałam 3/4) 1 łyżeczka octu 2 duże jajka Krem budyniowo-krówkowy 250 g masła 82% 1 puszka masy kajmakowej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0.5 l mleka(...)dodaniu jajek płyn jeszcze troszkę ściemniał. 5. Stopniowo dodawaj do masy mąkę. Ważne, żeby z ciastem na marlenkę pracować póki jest ciepłe, więc należy od tego etapu wszystko robić szybko. Kiedy ciasto będzie już gęste i będzie się go trudno łączyło z mąką za pomocą łyżki, wysyp na stolnicę pozostałą mąkę i przelej ciasto. Zagniataj wszystko razem do dobrego połączenia
coolinarnastrefa.blogspot.comSylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food
Kulinarne Przebojezamrażarki. Dlaczego? Bo ta tarta jest tego warta...Nie było u mnie zbyt wielu śliwek tej jesieni. Trochę zjadłam prosto z ulubionej, zielonej miski. Prosto z drzewa niestety nie dało rady... W końcu jednak doszłam do tego, że kilka śliwek leżało sobie w lodówce, jeść ich się nie chciało, a i ciasta nie było. Stwierdziłam więc, że to jest właśnie(...)Poza tym ciasto mogłam przygotować od razu, nie czekając, aż masło i jajka zmienią temperaturę na pokojową. Potem godzinka w lodówce, pokroić owoce, zalać masą, i hop - do piekarnika. Szybko, łatwo i przyjemnie. A efekt...? Mniamniuśny.Tak jak napisałam wcześniej - zwiększyłam ilość masy, zmniejszyłam śliwek (bo tyle mi się zmieściło na płasko w formie), myślałam o posypaniu całości kruszonką
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapomniałam o gotowaniu – omlet, sałatka, banan – tak mniej więcej wyglądała moja dieta. Codziennie gdzieś wychodziłam, poznawałam nowych ludzi i było wspaniale, ale jednak czegoś brakowało… Na szczęście stosunkowo szybko zrozumiałam czym jest to „coś” ;). Dziś powracam nie tylko do blogowania, nie tylko do sesji znad wiślańskiej, warszawskiej plaży, ale także do pewnego zimowego dnia w San Francisco(...)pomidorki koktajlowe wędzona papryka (słodka) parę listków kolędry (można pominąć) sól *można zastąpić innym serem, także wegańskim Sposób przygotowania AREPA Mąkę łączymy z solą i wodą. Powstała masa powinna dać się formować. Dzielimy masę na 4 lub 5 mniejszych porcji. Formujemy kulkę, spłaszczamy na placek i smażymy na rozgrzanej z olejem patelnii z obu stron (aż do zarumienienia). Gotową arepę
Fill The Bowlswego rodzaju bazę. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami, będą lekkie i zdrowe. Do przygotowania około 4 solidnych porcji potrzebujemy: 4 średnich, młodych cukinii, około(...)pasy a następnie na drobniejsze kawałki w poprzek. Wrzucam do garnka, lekko solę i duszę na niewielkim ogniu. Często mieszam, by się nie przypaliła, dość szybko zacznie puszczać soki. Skórkę pomidorów nacinam lekko w krzyżyk, na przeciwległym końcu niż znajduje się szypułka, zalewam wrzątkiem i ściągam skórkę, kroję w kostkę i dorzucam do cukinii. Na patelni podsmażam pokrojoną w połówki
Pichceniomaniamyślą o dwóch rzeczach: pierwsza przed Wami. Idealnie kremowe, z charakterystycznym, gorzko-jarzębinowym posmakiem, z nutą cynamonu w tle. Idealne jesienne lody! Zjedliśmy je bardzo szybko, mimo temperatur zatrważająco szybko zbliżających się do zera. Bo kto powiedział, że lody można jeść tylko latem...? Lody jarzębinowo-cynamonowe Składniki: (na 1 l lodów) 4 żółtka 100 g cukru 300 ml mleka(...)maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem. Smacznego! Powiecie, że wymyślam. A owszem! Ale warto czasem spróbować czegoś nowego, nieoczywistego... Dajcie się zaskoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecoś zjeść, choć wyczuwam tylko słodki smak. Przypomniałam sobie danie, które miało dodawać energii na cały dzień górnikom, według jednej z wersji na genezę tego dania. Druga wywodzi się od dodatku czarnego pieprzu, który ma przypominać pył węglowy. Klasycznie w sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz(...)pieprz i znów roztrzepać. Dodać parmezan i wymieszać. Na wierzch przełożyć cebulę z boczkiem (rozłożyć równomiernie, by zabezpieczyć masę jajeczną przed gorącym makaronem). Odcedzić makaron i wrzucić do makaronu. Szybko wymieszać, by nie zrobiła się jajecznica
Weekendy w domu i ogrodziezupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku. Składniki: - ziemniaki- olej rzepakowy- 2 łyżeczki cukru- ulubione przyprawy (dałam sól, paprykę wędzoną i oregano) Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się(...)minut (również, co jakiś czas zamieniając miejscami). Uwaga – chipsy mają się zezłocić, brązowe będą gorzkie i niesmaczne.Chipsy z mikrofali i z piekarnika, to szybka przekąska. Nie zachęcam do jedzenia tych kupowanych, ale do przygotowanych w domu, dlaczego nie. Tym bardziej, że należą one do gatunku „wiemy co jemy”, czyli bez zbędnych „dodatków”. Na korzyść piekarnika przemawia oczywiście możliwość zrobienia
mojewypiekiinietylkozerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było przygotowanie zaczynu (ciasta zakwaszonego po 3 fazie z maki żytniej razowej) Na początku nie miałam pojęcia o co chodzi ale Amber dała nam przejrzystą instrukcję, jak taki zakwas przygotować. Niestety, nie mogłam dokładnie przestrzegać tej instrukcji, bo nie mogłam zapewnić tak wysokich temperatur wyrastania… Mam piekarnik gazowy i wolałam nie ryzykować(...)mąki żytniej razowej15 g soli330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40 st C)W wodzie rozpuścić sól. Dodać zaczyn i dobrze wymieszać (lub zmiksować). Dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto. (U mnie ciasto miało gęstą, kremową konstystencję). Zostawić na 2 godziny do fermentacji w temp. 30 stopni. (U mnie temp.nie do osiągnięcia…) Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej
UgotujmyTo.plwchłanianie tłuszczu, zmniejsza łaknienie zaś skorka z cytryny zawiera polikosanol który obniża cholesterol i jest pomocny w odchudzaniu. Ocet jab łkowy oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców: Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty(...)zawsze warto zakupić warzywa uprawiane na zdrowej i nieskażonej chemią ziemi. Część chemikaliów która dostała się do warzyw z ziemi – po prostu już w nich zostaje, a tych nie da rady po prostu zmyć. To co można uprawiajcie sami na balkonie lub kuchennym parapecie, tym bardziej, że np. zioła czy zieleninę warto zawsze mieć pod ręką. Powyższa treść pochodzi
w mojej kuchniRisotto to ekspresowy obiad, szybko się go przygotowuje i jest bardzo sycące. Dzisiaj zapraszam na kolorowe, pełne smaku i aromatu risotto z papryką oraz kiełbasą. Tajemnicą smacznego risotto jest przygotowanie ryżu, doskonale smakuje jeżeli przesmażymy go na masełku do uzyskania perłowego koloru i zalanie ulubionym bulionem na którym ugotujemy ryż. Risotto z kiełbasą i papryką SKŁADNIKI(...)cebulę z kiełbasą i dodajemy paprykę - przesmażamy. Kiedy ryż mamy ugotowany dodajemy do niego kiełbaskę z cebulą oraz papryką, wszystko mieszamy dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Dane gotowe do podania
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 nieduża kapusta czerwona, 20 dag bekon, 2 sztuki jabłka, 1 sztuka gruszka, 1 łyżeczka cukier 2 łyżeczki vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Dodać jedno jajko, starty żółty ser, szczyptę soli oraz mąkę pełnoziarnistą - szybko zagnieć kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 40 minut. W tym czasie umyć grzyby, osuszyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym(...)wylać masę serową z grzybami i orzechami. Na środek tarty wbić całe jajko. Piec tartę 20 minut w 170 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, jako danie samodzielne lub z surową. Smacznego
kolorowotorcikowoJestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita. A Wam? Udało się go zobaczyć, a może nawet zrobiliście piękne zdjęcia? Mam nadzieję, że ujrzeliście piękno księżyca i nie żałujecie zarwanej nocy. :) A może tym razem coś na osłodę? Proponuję żytnią tartę(...)żytniej - 75g zimnego masła - 1 łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem
Be Fit Be Strong Kotleciki z piersi kurczaka z pieczarkami i natką pietruszki to moje ostatnie odkrycie. Są lekkie, bo zrobione z chudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie
Kulinarne Inspiracje