szybkie danie - 4000 przepisów (strona:194/267)

Tarta z gruszką i szpinakiem 182

 Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale

Kolizje Smaków
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 156

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka miodowo-musztardowe 163

Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno

Ogrodnik w podróży
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 158

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną tartę na kruchym spodzie z cukinią, marchewką i bakłażanem. Przepis znalazłam na stronie Torta Della Figlia . Z podanych składników przygotujemy tartę

My Culinary Art
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 252

placuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu cieszyć się chwilą. Zdarza się, że nawet w niedzielę nie dane nam jest poleniuchować, więc tym bardziej warto doceniać ten czas. W niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram się robić(...)ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację.Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste. Jednak ja robię je zwykle na oko i raczej nie odmierzam dokładnie składników. Tym razem zrobiłam to po raz pierwszy - specjalnie

Ratunku obiad
Liebster Blog Award razy cztery 156

drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze(...)się nudziłam. Nie mając pracy przez kilka chwil, nie wiedziałam, co ze sobą robić. A że jeść trzeba, a ja praktyczna raczej jestem, wydawało się to dobrym rozwiązaniem na daną chwilę. Okazało się, że zostało ze mną na dłużej.  4. Piętrowy, bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? To zależy. Do jedzenia - raczej proste ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krakowski 186

dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie(...)budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam ¾ żurawiny i ¼ rodzynków) – mieszamy i przelewamy do blaszki na upieczony spód półkruchy. Blaszka będzie pełna, aż po „szczyt”, ale nie musimy się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 326

obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku kapusty – może zgnić cała i to dość szybko. Obciążcie ją spodeczkiem, małym słoikiem, szklanką z wodą.   Pamiętajcie, że w trakcie kiszenia wydziela się poza kwasem mlekowym również dwutlenek węgla, który musi mieć się którędy wydostać – dlatego(...)olej.   Nigdy nie kiszę na raz więcej niż jedną główkę – przez to zawsze mam świeżą chrupiącą kapustkę, bo zjadam ją na bieżąco. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, dajcie jej szansę, a może tak jak ja – zakochacie się w tym świeżym, zielonym kolorze i mocnym smaku. SKŁADNIKI kapusta młoda (1-1,2kg) 150-200g marchwi mały pęczek świeżego

Karo in the Kitchen
Chłopskie risotto. 179

Przyznam się, że to pierwsze risotto jakie w życiu robiłam.  Dzięki temu wiem, że nie ostatnie ;).  Jest pyszne, takie swojskie i można się nim

Malinowe Pocałunki
małe podudzia z ziemniakami i groszkiem z marchewką... 179

Składniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 432

wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje. Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia. Farsz, jaki chcecie(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ziemniaczana z maślakami. Maślakowa kartoflanka 234

lasu żeby poszukać grzybów bo przecież na to najlepszy czas. A po grzybobraniu zjadłoby się coś dobrego ze świeżo zebranymi skarbami, prawda? Ja lubię po powrocie z lasu ugotować szybką kartoflankę z dodatkiem świeżych grzybów. Ponieważ w tym roku podczas urlopu do mojego kosza trafiały tylko maślaki zwyczajne i kanie to na stole królowała zupa maślakowa. Jest przepyszna! To bardzo(...)najczęściej obieram chociaż to bardzo żmudne zajęcie. Ale gdybym miała do przerobienia wiadro czy dwa tych malutkich grzybków to na pewno leżałyby w słonej wodzie bo zwyczajnie nie dałabym rady ze zdejmowaniem skórki z takiej ilości. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pyszna baba z majonezem oraz czekoladą i słonecznikiem . 162

prosta szybka baba z dodatkiem czekolady i słonecznika. Sama w sobie jest przepyszna . Majonezu nie czujemy w babce za to świeżość utrzymuje się dłużej . Składniki do baby majonezowe z czekoladą i słonecznikiem : mąka pszenna 1 szklanka i 4 łyżki mąka ziemniaczana 3/4 szklanki majonez 5 łyżek jaja 5 szt ksylitol Kłos - Pol  1 szklanka proszek do pieczenia(...)pieca do 180 stopni i pieczemy kolo godziny , sprawdzając patyczkiem. Polewa: Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem w garnuszku . Wsypujemy do rozpuszczonej czekolady łuskany słonecznik. Mieszamy , polewamy przestudzona babkę . Nie dane mi było zrobić foto całej w ostatniej chwili robiłam pokrojone :). Łasuchy dopadły się

Różowa kuchnia
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 210

dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny i ocet winny oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i miksować jeszcze około 5 minut(...)sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie wymieszałam i zostawiłam do przestygnięcia. Polewa powstała więc szybko i sprawnie :) Smacznego :) Koniecznie zajrzyjcie na Ewa Kuchennie na facebooku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka z boczkiem i jajkiem 177

Standardowo, jak chyba wszyscy dookoła, mogę westchnąć: święta  święta i po świętach. W tym roku w zasadzie jakoś ich nie czułam. Pewnie

Codzienna kuchnia niecodzienna