szybkie danie - 4000 przepisów (strona:186/267)

Cajuzinho 164

piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze.  Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu. Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło to na korzyść). Reszta, jak w przepisie. Jeżeli używamy mleka z puszki podgrzewamy je i dodajemy łyżkę masła. Do robionego domowym sposobem (gorącego) dodatkowo dodajemy(...)Brazylii.  Można też cajuzinho nadać kształt kulek, który również jest popularny – oczywiście z obowiązko  wbitym orzeszkiem.  Kto lubi orzechy, ich smak i zapach ten polubi cajuzinho. Przepis prosty, szybki, a efekt… sprawdźcie sami. Smacznego.  :) Wydrukuj przepisThe post Cajuzinho appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z groszku konserwowego 162

groszku konserwowego- 3 szklanki wody- 1 duży ząbek czosnku- 1 kostka warzywna- kubek śmietany 12% - pieprz, gałka muszkatołowa - groszek ptysiowy / grzanki / migdały Przygotowanie naszej zupy jest banalnie proste i szybkie - najpierw do garnka wlewamy cały nasz groszek, oczywiście razem z zalewą, następnie wciskamy do niego ząbek czosnku i całość na zimno blendujemy. Oczywiście można blendować dopiero na koniec, jednakże(...)groszkiem ptysiowym, grzankami albo uprażonymi na suchej patelni migdałami. Ja akurat miałam w szafce pół paczki tego pierwszego, więc wybór był prosty :) Z wierzchu możemy przyozdobić gotowe danie wzorkami i kleksami śmietany.Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Makaron z sosem cytrynowym 724

wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych(...)łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą

Poezja smaku
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 154

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na tartę z pieczarkami  kurczakiem i jajkami .               Pyszna , w

Sama słodycz i szczypta chili
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 224

Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można(...)szaszłyków, smaruję oliwą i posypuję mieszanką przypraw.   Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym je tym razem robiłam, ponacinałam je w kratkę ostrym nożem, na głębokość 3mm z obu stron. Ziemniaków nie obieramy. Zostawiamy

Karo in the Kitchen
Zawsze pyszne i pulchne ciasto drożdżowe (z rozczynem) 213

wyrosło, na jakieś 30 min. (Powinno podwoić swoją objętość. A na powierzchni pojawią się pęcherzyki).2. Rozczyn należy przełożyć do miski z mąką (z ilością taką jaka w danym przepisie po odjęciu 2 łyżek do rozczyny), dodać resztę składników. Zagniatać ciasto, a kiedy będzie odchodzić od boków i dna miski można przełożyć na stolnice i ugniatać dalej. (Ja ciasto gniotę(...)się świecą, nie są takie matowe.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia zakryć go folią aluminiową, święcącą stroną ku górze.*Ciasto drożdżowe można postawić na termoforze, aby nam szybciej rosło, ale powinien być ciepły, nie może

Moje pyszne gotowanie
Risotto z kurczakiem i warzywami 163

             Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne risotto z kurczakiem i warzywami :)składniki :2 , 3

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto „Tulipan” 495

proszku do pieczenia- 7 łyżek oleju- 1,5 łyżki cukru waniliowego- 2 łyżki kakao- 0,5 szklanki suchego maku- 1 kisiel wiśniowy- 2 łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy)  Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam(...)serka mascarpone- 3 łyżek cukru pudruUbiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje).       Wierzch i boki ciasta również posmarowałam masą, a dekorację zrobiłam z rozpuszczonej czekolady. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto „Tulipan” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pyszny twarożek z warzywami i orzechami 283

Twarożek, zwłaszcza ten o niskiej zawartości tłuszczu, jest dobrym źródłem białka dla naszego organizmu, dlatego warto by był obecny w naszej codziennej diecie :) Ostatni moim ulubionym

Taste Of My Day
Cynamonowe kruche ciasteczka 368

U mnie, jak widać, Święta pełną parą ;) Przepis na te cynamonowe cudeńka znalazłam na stronie Pannakota i wzbogaciłam o szczyptę imbiru. Wyszły pyszne i chrupkie, nie

My Culinary Art
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 288

Muszę się do czegoś przyznać -  lubię gotować - zdaje się, że dotąd o tym nie wspominałam;)Fakt, że lubię  nie oznacza rzecz jasna, że

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 164

jest ostrym recenzentem. Był sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim weekendzie nie chce się przyrządzać szalenie skomplikowanych dań na poniedziałkowy obiad. Nic nie szkodzi- w zanadrzu mam pomysł na cukinię! Czas spędzony w ogrodzie był bardzo owocny- wystarczy wspomnieć, że z zebranych rzeczy udało mi się(...)było kupić na targu staroci- jeśli ktoś marzy o naturalnych rozmiarów jeleniu albo gorylu, to koniecznie musi się tu pojawić! Polowanie na minionka- na początku był trochę nieśmiały, ale szybko przekonał się, że jesteśmy przyjaźnie nastawieni:) Uwielbiam takie witryny- "Sklep mięsny Schabik". A w tym tygodniu, jak już pisałam, łapaliśmy wiele srok za ogon. Poza lekkim momentem paniki w niedzielę

les mirabelles
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 183

przygotować niemalże o każdej porze roku, pod warunkiem, że będziecie także dysponować dynią, która jest niezbędna do przygotowania farszu. Według mnie połączenie tych składników jest naprawdę doskonałe, zaserwowałam to danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz(...)kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dobrze wymieszaj lub zmiksuj szybko, aby uzyskać jednolitą masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.** Przygotuj ciasto pierogowe: Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, żółtko, olej, i tyle ciepłej wody (bardzo ciepłej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Flaczki z boczniaka 220

wiosną czy latem nie był to wielki problem, o tyle jesienią czy zimą stanowiło to nazwijmy to „małą niedogodność”. Nie posiadaliśmy samochodu, który załatwiałby sprawę szybko, trzeba było dreptać na piechotę do szkoły co zajmowało 45-60 minut w jedną stronę. Relaxy czasem przemakały gdy była plucha, więc dla rozgrzewki mama zabierała mnie do baru „Krasnoludek(...)potrawą nie rozumiejąc jak coś takiego jak flak pełne „nitek, trąbek, tutek, i innych odnóży” można wsadzić w ogóle do ust. Niejako z potrzeby serwujemy danie, które chciałbym wam opisać. Flaki z boczniaka, bo o nich mowa pomagają posmakować tego świetnego dania tym, którzy normalnych flaków po prostu się brzydzą

Mr. Taste
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 150

mało znane, a ja już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania lub dodawania do dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy(...)prażonych jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania