szybkie danie - 4000 przepisów (strona:192/267)

Krokiety z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 208

Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest to kasza najwyższej jakości, gwarantuje, że ma sporo grzybów w środku , a o to nam chodzi. Robi się szybko, sama bezstresowo. Jest aromatyczna, sypka. Do kaszy dodaj pieprzu ziołowego. Wymieszaj. Dodaj sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej  Z suszonym borowikiem, podczas mieszania, ser zacznie się ładnie topić, aromatyzując kaszę(...)lubi...ale w krokiecie ją zjadł i o dokładkę poprosił. Zróbcie,a przekonacie się , że można w krokiecie zamknąć aromat lasu. Dodatek sera sprawi, że danie będzie bardziej wystawne...ser genialnie się ciagnie...! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Domowe burgery 164

porównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :)  Składniki (na ok. 5 szt. burgerów) 5 bułek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz(...)wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą i pieprzem.  Bułkę przekroić na pół,  położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę, usmażone mięso, plaster sera żółtego, pomidor, sałatę i górę bułki również posmarowaną sosem. Smacznego

pink envelope
EKSPRESOWY OBIAD - INDYK W PAPRYCE Z DIPEM CZOSNKOWYM + ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA I FASOLKA. 279

Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju. 180 stopni, góra-dół (+ termoobieg jeśli na czasie nam zależy). 15-20 minut im wystarczy. Na gorące ziemniaczki możemy dać odrobinę masła. (i mamy prawie, że ziemniaki z ogniska). Gotujemy fasolkę. Gdy będzie "al dente" dodajemy masło, domową vegetę i wstrząsamy. :) Zamrożona latem ma w takim wypadku swoje wielkie wejście(...)domowników i innych świropodobnych, druga dla tych wydelikaconych.  Teraz wkracza zielona pietruszka i mamy komplet. No i co? Ekspresowy obiad! Bez zbędnych ceregieli, bez modlenia się do garnków. Szybko, łatwo, bez bałaganu no i (przynajmniej dla nas) smacznie.  :) Jako, że ta starsza o figurę dba to przygotowuje sobie mięso na "suchej patelni" bez grama oleju - bardzo dobrze wychodzi

Wypisz Wymaluj
Jak się do dyni zabrać? 162

obiecałam wczoraj - dzisiaj bardzo prosty i szybki sposób na zrobienie z dynią porządku. Sama na początku nie bardzo wiedziałam, co z tym fantem zrobić. Duże to to, skóra twarda jak nie wiem co, bez początku i końca; od której strony by się do tej dyni zabrać najlepiej...? Okazuje się, że sprawa nie jest aż tak skomplikowana. Pierwszy raz próbowałam(...)informacje tam zawarte pomogą zaprzyjaźnić się z dyniami.Ode mnie taki przepis - nie przepis, baza do wielu modyfikacji. Takiego musu możecie użyć do wszystkiego - zupy, słodkich i wytrawnych wypieków, dań przeróżnych, na które mnóstwo jest przepisów w internecie. Dynia wcale nie jest tak problematyczna - wystarczy wiedzieć, jak się do niej zabrać.Kolor musu zależy od użytej dyni - ja miałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z kruszonką 131

ilość jest przynajmniej jak dla mnie aż za duża, ale przynajmniej obdarowałam też babcię :)  Składniki :2 jajka100 g drożdży - cała kostka2 garści cukruzapach do ciasta (ja dałam migdałowy)1/2 kostki margaryny3,5  szkl ciepłego mlekaok. 1 kg mąki (musiałam dodawać więcej, bo ciasto było zdecydowanie za rzadkie)kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnej margarynydodatkowo(...)czasie wyjmujemy po kawałku ciasto z miski i formujemy długie wałki. Ja zrobiłam 4 i przeplatałam je ze sobą. Gdy uformujemy chałkę, przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki szybko ze sobą rozcieramy.Żółtko z mlekiem miksujemy i smarujemy drożdżówkę, a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy bułka ponownie się 'napuszy' wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st

charlotte gotuje
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 186

Bezglutenowe kopytka z kaszy jaglanej Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, nic nie szkodzi. W tym przepisie ją polubisz, bo jej praktycznie nie czuć, za sprawą wyrazistych

Calzonella.com
z laskami cynamonu duszona czerwona kapusta... 191

Składniki: 1 mała czerwona kapusta, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżka cukier, 2 sztuki jabłka kwaśne, 2 sztuki cynamon laski Royal Brand, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z gruszką i szpinakiem 199

 Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale

Kolizje Smaków
pyszna duszona kapusta kiszona z mięsem... 176

Składniki: smalec 1 łyżka, łopatka bez kości 3/4 kg, boczek surowy 25 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, woda

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka miodowo-musztardowe 183

Żeberka miodowo-musztardowe Zima za pasem , więc i organizm domaga się tłuszczu , białka , wszystkiego co kaloryczne ..jak u misia – trzeba sadło związać , co by zimno

Ogrodnik w podróży
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 170

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszną tartę na kruchym spodzie z cukinią, marchewką i bakłażanem. Przepis znalazłam na stronie Torta Della Figlia . Z podanych składników przygotujemy tartę

My Culinary Art
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 268

placuszki robię raczej na niedzielne, leniwe śniadanie, gdy czasu jest trochę więcej i gdy można usiąść i po prostu cieszyć się chwilą. Zdarza się, że nawet w niedzielę nie dane nam jest poleniuchować, więc tym bardziej warto doceniać ten czas. W niedalekiej przyszłości czeka mnie dość pracowity i raczej nie sprzyjający odpoczywaniu czas, dlatego póki tylko mogę, staram się robić(...)ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację.Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste. Jednak ja robię je zwykle na oko i raczej nie odmierzam dokładnie składników. Tym razem zrobiłam to po raz pierwszy - specjalnie

Ratunku obiad
Liebster Blog Award razy cztery 173

drugim i rozpoczęłam szkołę cukierniczą. 4. Co jest Waszą mocną stroną w gotowaniu? Zdecydowanie pieczenie. I łączenie nowych, nietypowych smaków - tak przynajmniej lubię myśleć. 5. Jakie jest Wasze popisowe danie? Czy ja wiem? Generalnie chyba ciasto, jakiekolwiek... A precyzując: sernika różne wariacje. I drożdżówki z owocami - ostatnio wszyscy się nimi zachwycają. 6. Jakie jest Wasze najzabawniejsze(...)się nudziłam. Nie mając pracy przez kilka chwil, nie wiedziałam, co ze sobą robić. A że jeść trzeba, a ja praktyczna raczej jestem, wydawało się to dobrym rozwiązaniem na daną chwilę. Okazało się, że zostało ze mną na dłużej.  4. Piętrowy, bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? To zależy. Do jedzenia - raczej proste ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik krakowski 201

dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki (u mnie(...)budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam ¾ żurawiny i ¼ rodzynków) – mieszamy i przelewamy do blaszki na upieczony spód półkruchy. Blaszka będzie pełna, aż po „szczyt”, ale nie musimy się obawiać. Ciasto „nie wykipi” , bo nie wyrośnie

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 350

obciążcie, żeby nie wypływała na wierzch. Tak jak przy ogórkach – co wypłynie ponad poziom solanki, popsuje się i nadgnije, a w wypadku kapusty – może zgnić cała i to dość szybko. Obciążcie ją spodeczkiem, małym słoikiem, szklanką z wodą.   Pamiętajcie, że w trakcie kiszenia wydziela się poza kwasem mlekowym również dwutlenek węgla, który musi mieć się którędy wydostać – dlatego(...)olej.   Nigdy nie kiszę na raz więcej niż jedną główkę – przez to zawsze mam świeżą chrupiącą kapustkę, bo zjadam ją na bieżąco. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, dajcie jej szansę, a może tak jak ja – zakochacie się w tym świeżym, zielonym kolorze i mocnym smaku. SKŁADNIKI kapusta młoda (1-1,2kg) 150-200g marchwi mały pęczek świeżego

Karo in the Kitchen
Chłopskie risotto. 191

Przyznam się, że to pierwsze risotto jakie w życiu robiłam.  Dzięki temu wiem, że nie ostatnie ;).  Jest pyszne, takie swojskie i można się nim

Malinowe Pocałunki
małe podudzia z ziemniakami i groszkiem z marchewką... 195

Składniki: 10 sztuk podudzia z kurczaka, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 8 łyżek olej rzepakowy, 15 małe ziemniaki, 5 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na idealne pierogi..... 447

wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje. Ja użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia. Farsz, jaki chcecie(...)Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania