oraz do zachowania jej w dobrym stanie. Tak naprawdę w trakcie wszelkiego rodzaju ćwiczeń fizycznych dochodzi do mikrourazów we włóknach mięśniowych. Nasz organizm przystosowuje się do niesprzyjających warunków bardzo szybko – nie tylko dokonuje naprawy tych niewielkich uszkodzeń, ale z nawiązką wzmacnia dotknięte nimi miejca, aby mięsień wytrzymał napięcie, jakiemu może zostać poddany po raz kolejny. W ten sposób właśnie dochodzi(...)słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze rozpuszczają się czy łączą z suchymi składnikami. Są wygodne i proste w zastosowaniu. Godne polecenia
TetiisheriSkładniki: żeberka wieprzowe 1 kg, olej rzepakowy 6 łyżek, Stek przyprawa gruboziarnista 1 opakowanie, kapusta kiszona 1 kg, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie całe 4
W Mojej Kuchni LubięWprawdzie dopiero w drugiej połowie stycznia, ale w końcu przyszły mrozy i spadł śnieg. Zrobiło się ślisko, biało, zimowo :) Niektórzy z utęsknieniem czekali, aż przyjdzie, inni
Ratunku obiaddesery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany, żurawina... Stop! Chyba zatoczyłam(...)rabarbaru 400 ml wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemądrego. Czekam. Najpierw zlikwidowano naukę gotowania w szkołach (poza technikami gastronomicznymi), w sumie nie wiem dlaczego. Potem urzędaski doszły do wniosku, że jeśli ktoś spożywa w restauracji i nie daj Boże zamawia na wynos, to o ile go nie zastrzelą lub nie zgnie w modnych ostatnio zamachach terrorystycznych to z pewnością umrze na cholesterol, zawał, miażdżycę lub wrzody. Można sobie(...)najlepiej amputować sobie język. Dzięki temu, że macie możliwość cieszenia się swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno
ladykitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarniePodryw okazał się skuteczny, bo są 60 lat razem i zarówno Karol na kluskach jak i jego zęby w szczęce całkiem dobrze się trzymają. Marianna robi kluski idealne. I szybko. Równe, niepopękane, cudowne. Twierdzi, że to wprawa, ponieważ robiła kluski zawsze jak ją mąż wkur… znaczy zdenerwował. Mariana lubi swoje kluski – jak mówi – umajać, bo podobno mąż(...)ziemniakach. Dokładamy te ziemniaki, które wyjęliśmy, dodajemy sól, gałkę i pieprz (ortodoksi w tym miejscu zamykają oczy) i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż otrzymamy coś, co się da formować w kuleczki i nie pęka. Jak ziemniaki za bardzo się kleją, podsypujemy delikatnie mąką. W uformowanych kuleczkach dziurki robimy kciukiem. Kluski śląskie gotujemy w osolonym wrzątku pięć minut od momentu
ladykitchenBabeczki to moje ulubione słodycze, bo nadają się na każdą okazję – można je podać jako szybką przekąskę do kawy, ale także jako piękny i elegancki deser, który zachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja ze świeżych(...)dalej miksujemy, żeby dobrze wymieszał się z kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się je ubić jak śmietanę). Nie polecam kremów z samej śmietany, bo podczas nadchodzących letnich dni ryzykujemy, że nasze babeczki rozpłyną się zanim pojawią się pierwsi goście ;) Po wyciągnięciu babeczek
Ciastkozercybyć różnie. Może być burzliwie. Może być głośno (coś w stylu: "nooooż k****" na cały regulator). W końcu nadchodzi wyczekany przez rodziców dzień. Ich pociecha dojrzała do produktów lub dań z listy "nietykalskiej". Najgorsze jest to, że nie ma umownej granicy. Nie ma wieku określonego, ale do żołądków w sosie koperkowym dorastać nie trzeba tak długo. SKŁADNIKI: - żołądki(...)KOPERKOWO. :) Genialnie komponuje się on z delikatnym mięsem, które fakt faktem za wiele nie potrzebuje bo już samo w sobie jest bardzo dobre, ale kto by pogardził smacznym i szybkim dodatkiem? Dla tych, którzy sosu koperkowego nie lubią/przejadł im się itd proponujemy: Żołądki indycze w sosie chrzanowym - przepis tutaj. - Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie
Wypisz Wymalujkruchym spodzie przygotujemy bez pieczenia, na bazie herbatników ze śmietanowym oraz śmietanowo-kajmakowym kremem rozpuszczającym się w ustach. "Krówka" jest delikatna, jedwabista i przepyszna, a co najważniejsze przygotujemy ją szybko, prosto i bez włączania piekarnika. Polecam.Ciasto "Krówka" - Bez Pieczenia - Składniki:ok. 300 herbatników ("miękkich" o wadze jednego ok. 5 g)Masa Śmietanowa:400 ml mocno schłodzonej śmietany 30% (kremówki)łyżka(...)chłodnym miejscu).Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, uważając, aby ich nie przypalić. Całkowicie studzimy.Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową (możemy ją wcześniej zmiksować, aby łatwiej się dała rozprowadzać).Całość posypujemy podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto powinno spędzić całą noc w lodówce. Moje posty
Słodka Stronawrześniu. Jeżeli ma się ku temu warunki- można posadzić drzewko dereniowe we własnym ogródku. W staropolskich szlacheckich majątkach posiadanie drzewka derenia jadalnego było obowiązkiem. Jeść się tych owoców nie da- wiadomo więc w jakim celu szlachta musiała mieć je zasadzone:) Pora przejść do rzeczy: Nalewka dereniowo- aroniowa- składniki: -1kg owoców derenia jadalnego -1,5kg owoców aronii -1 kg cukru(...)opadający w okolice dna butelki- zamiast gazy może użyć filtrów do kawy, które filtrują znacznie dokładniej wszelkie osady, trwa to jednak dość długo i często trzeba je zmieniać bo szybko się zatykają. Mnie osobiście osad z owoców nie przeszkadza, poza tym w końcu do najzdrowszy ze składników nalewek
Aromatyczne Podróżesłodko-koksowy smak, który idealnie współgra ze słodko-kwaskowymi jagodami inkaskimi :) Po prostu PYCHA! Dlatego nie dziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie :D Składniki: - 2 jajka - 30 g mąki kokosowej Fresano (1 duża, czubata łyżka) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 duża łyżka puree z dyni(...)słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne rodzaje mąk, koniecznie trzeba to uwzględnić przy wykorzystaniu jej w pieczeniu
Zdrowie na języku :Puznania)200 ml mleka30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży instant)500 g mąki (typ 450)180 g miękkiego masła20 g miękkiego smalcu wieprzowego (lub masła – ja dałam masło)80 g cukru2 średnie jajka1 łyżeczka solikilkanaście całych migdałów bez skórki (ja pominęłam)ew. cukier puder do posypania babkiRodzynki namoczyć w rumie- najlepiej na noc. Jeśli nie używamy alkoholu(...)ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wstawiamy ciasto do ZIMNEGO piekarnika na najniższy poziom i ustawiamy temperaturę na 175 stopni. Pieczemy 50-60 minut aż się zbrązowi. Jeśli zbyt szybko się rumieni to w trakcie pieczenia przykrywamy ją papierem do pieczenia.Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i zostawiamy na 15 minut po czym wyjmujemy z formy na kratkę do studzenia
UgotujmyTo.plNa tartę czekoladową miałam ochotę od momentu kiedy obejrzałam film „Służące”, oczywiście na wersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię).Przepis znalazłam na
Mania Gotowaniaprzejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo-borówkową: forma o średnicy ok. 26/28 cm 500 g świeżych lub mrożonych borówek 750 g jogurtu greckiego 180 g ksylitolu (zmielonego na cukier puder) bądź(...)ekstrakt z wanilii oraz ksylitol (zamiennie z cukrem pudrem) i ponownie dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Tężeje dość szybko. Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny – idealnie niewoskowane 100 g ksylitolu (zamiennie z cukrem) 2 dużej jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 ml soku z cytryny Wykonanie
gutfut