Murzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów. Składniki: - 250g margaryny(...)patyczka). Ja upiekłam ciasto z podwójnych proporcji, na dużą blachę. Po wyjęciu, na gorące ciasto nakładamy pozostawioną polewę, równomiernie rozprowadzając i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Kroimy… kiedy chcemy, choć dajmy mu lekko przestygnąć.Murzynek z ryżem preparowanym zaspokoił wreszcie moją ciekawość. Ja już wiem jak wygląda i oczywiście – jak smakuje. Ale zacznę od początku. Już podczas pieczenia ciasto rozsiewa
mojewypiekiinietylkopodawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty.Sorbety(...)wytrawny. Robimy go tak samo jak cytrynowy dodając pocięte liście bazylii. Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych. W moich przepisach nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak lody. Jeżeli chcemy, to do mieszaniny syropu z sokiem , możemy dodać białko lekko roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny . Sorbet truskawkowy. Składniki
Kulinarny karnet Christopheraszachownica wygląda może na skomplikowane ciasto, ale uwierzcie mi nie jest trudne, a efektownie wygląda na naszym stole. Ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Ja przedstawiam Państwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3, 4 lub więcej zależy to od naszej twórczości i czasu. Zasada sklejenia tego ciasta pozostaje(...)olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu
Ciastka - domowe słodkościmargin-bottom: 0.21cm; } Niestety nie udało mi się sfotografować babki upieczonej u moich rodziców, zbyt szybko zniknęła to raz, a dwa kiedy ją piekłam było już za ciemno na zdjęcia, a następnego dnia wróciłam z pracy tak późno, że znowu było za ciemno. Stąd też babka pojawia się dopiero dziś, poza Festiwalem Dyni, ale tak troszeczkę jeszcze(...)nawet dwie książki dla mojego siostrzeńca. Smutne jest trochę to, że niektóre wydawnictwa na targi przywożą jedynie te pozycje, które im się nie sprzedają, wtedy nie mają problemów z daniem sporego rabatu. Z tego też powodu mój M. nie wypatrzył niczego ciekawego tylko dla siebie. Zaopatrzył natomiast nas oboje w dwie książki kucharskie, obie jak dla mnie perełki. Pierwszą
Przepysznik - BLW i nie tylkoPęczotto z grzybami leśnymi Las w tym roku wyjątkowo nie jest dla nas łaskawy i nie obdarza grzybami, albo ja po prostu grzybów nie widzę. M
Pełny talerzpytanie do Pań: cieszycie się, że jesteście dziewczynami? Myślicie sobie czasami, że faceci mają jednak w życiu lepiej, albo może łatwiej? Chciałybyście czasem mieć trzy razy więcej siły, żeby dać radę donieść zakupy do domu bez zadyszki? Mieć wymówkę na siedzenie przed telewizorem z zimnym piwem w dłoni i bezkarnie obserwować dwudziestu dwóch przystojniaków ganiających za piłką? Chrapać, bekać(...)klasycznej receptury - czerwony pieprz. Ponieważ uwielbiam takie eksperymenty, czym prędzej ruszyłam do kuchni.Okazuje się, że efekt jest niesamowity. U autorki bloga była tarta, ja pominęłam kruchy spód, i przygotowałam szybką wersję w kokilkach. Soczyste, słodkie truskawki, delikatna jajeczna pierzynka i pobudzająca nuta pieprzu, który sprawia, że deser nie jest mdły, a na języku zostaje przyjemnie ostry smak. Koniecznie musicie takie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezalewa nie jest przesolona. Kapary nadają potrawom charakterystyczny posmak, są doskonałe zarówno na zimno, jak i na ciepło. Filet z tuńczyka Dobrej jakości tuńczyk to podstawa smacznego dania, szczególnie gdy się go podaje na zimno, np. w sałatce. Czasami kupowanie czegoś w puszcze, to trochę jak kupowanie kota w worku.... Przy szklanych opakowaniach firmy(...)jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana za pośrednictwem firmy kurierskiej, a produkty były dokładnie zabezpieczone, szczególnie te szklane. Wszystko zostało zapakowane w kartonowe pudełko wypełnione styropianowymi kosteczkami. Ponieważ piękny filet z tuńczyka bardzo mnie
Kulinarne przygody GatityLorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej(...)jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna) Jeśli nie mamy mechanicznych wspomagaczy kuchennych to mąkę przesiać do miski, dodać
Moja DelicjaZapraszam na pierwszy wpis z serii "Płynnych czwartków" - od dziś co czwartek będę przedstawiać przepis na pyszną zupę. Zaczynam od wspaniałej, letniej, włoskiej zupy ze świeżych
Codzienne GotowanieWymyśliłam sobie, że na naszym balkonie ma być biało-zielono, z niebieskimi akcentami i takie nasiona kupiłam. Kupiłam je tanio, bo ‚hurtem’ na Allegro, czyli w mój ulubiony sposób – szybko, wszystko w jednym miejscu i z dostawą pod nos. Doniczki samonawadniające też zdobycz z Allegro, milion razy taniej niż gdybym miała dreptać po te same do Praktikera lub tłuc się(...)było pierwotnie w planach i rysunkach. Zostały wilce, smagliczki i niebieskie lobelie. I wzeszły, bez przykrywania folią, bo było na tyle ciepło i na tyle dużo słońca że dały radę. Na samym początku lipca wilce wyglądały już bardzo obiecująco i z moją lekką pomocą zaczęły się wspinać po balustradzie. Mamy północny balkon i już samo to jest wyzwaniem – światło, które
Karo in the Kitchenmagnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura: 250 g Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna: 3630 kJ / 870 Kcal Białko(...)świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę.Soczewica to również "baza" dla innych produktów. Z mielonej otrzymuje się mąkę. Mąka ta popularna jest przede wszystkim w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się z niej m.in. chleb
Różowa kuchniaproces trawienia, odciążając układ pokarmowy. Jedząc wolniej trudniej nam też przegapić moment, kiedy się nasycimy. Uczucie sytości pojawia się dopiero po kilkunastu minutach, dlatego też nie powinniśmy jeść na szybko i od razu "do pełna" :) wigilijna kolacja nie trwa z resztą 20 minut - znajdźcie w międzyczasie chwilę na rozmowę z bliskimi :) 5. Połóż się spać ok. 2-3 godziny(...)szklankę wody, która wypełni trochę żołądek i zmniejszy apetyt. Jak widzicie, w Święta wcale nie trzeba rezygnować z tradycyji. Wystarczy lekko ją zmodyfikować, a organizm będzie Wam wdzieczny Dajcie znać, co sądzicie i czy uważacie, że te proste rady uda Wam się zastosować. Pamiętajcie, że chwilę po Świętach czekają imprezy noworoczne i pewnie każdy chce się dobrze czuć
Katsuumiwielu gości, praca wymagająca poświęcenia i niebagatelnych umiejętności. Dochodzi do kłótni między żyjącym właścicielem, a kucharzem - młodym, ambitnym, z wielkimi aspiracjami. Chodzi o jedzenie. Wykwintne aż nadto dania szefa kuchni przyciągają tłumy, ale włoska kuchnia zupełnie straciła znaczenie. Nie ma tradycyjnego jedzenia, nie ma rodzinnej atmosfery. Wszystko kręci się wokół przepychu, przerostu formy nad treścią(...)jedzenie! Włochy rządzą na talerzach całego cywilizowanego świata. Za co kochamy włoskie jedzenie? Jest proste, sycące i zawsze smaczne, idealnie wpisuje się w nasze kubki smakowe. Pokazane w filmie dania są na tyle kuszące i apetyczne, aż skłoniły mnie do stanięcia przy garach i upichcenia czegoś na włoską modłę. Działa na wyobraźnię! Do tego wartka akcja, gangsterskie porachunki... Dużo
W kuchni Karmel-itkiMoja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej dobrej koleżanki, a do jego wykonania potrzebujemy takich specjalnych foremek:Z tego co wiem, istnieją też specjalne duże formy, nakładki na gofrownice, patelnie i masa innych akcesoriów, które mogą te foremki zastąpić(...)chwilę, by sobie ostygnąć. Czas ich pieczenia to ok. 10 minut, ale podejrzewam, że może to zależeć od piekarnika, więc pierwszą partię dobrze jest dokładnie obserwować. Po wyciągnięciu ciasteczek dajmy foremkom dosłownie kilkanaście sekund na ostygnięcie, zanim wylepimy je na nowo. Przyznam się szczerze, że nie wystarczyło mi cierpliwości na wyklejenie foremek całym ciastem, z reszty przygotowałam kruche ciasteczka, które
Kulinarne zapędy Kokosacojsik z ni upiyc, tym barzi, że nawet Pani Truda- bo tak sie nazywo ta kōmratka- gołdała mi, że sie mōm zrobić te windbojtle. Robi sie je szybko, a rajn 5 idzie wciepnōńć byle co. Joł żech robiōł już ze ślagzanōm 6 , kryjmōm z pudingu, a nawet na słono ze pastōm ze łososia. Jak byjście chcieli sie zrobić filowane(...)bratruła (bez ta uchylōnoł klapa mōg nōm kajś 16 uciyc tyn hic 17 ) i drugo blacha piyczcie tak samo. Jak już windbojtle bydōm fertich, 18 to mogecie sie rajn dać ubito śmiytōnka ze pudecukrym 19 (wiela go dać, zależy łod tego, jak lubicie słodke) abo jako Wōm sie yno uwidzi 20 kryjma. Smacznego 1 przepisami 2 koleżanka 3 mamy
Chop w kuchni