szybkie danie - 4000 przepisów (strona:213/267)

Ukryty wróg! 152

mechanizm podobny m.in. do działania narkotyków.Przed upływem 60 minut kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk. Duża dawka cukru sprzyja wydalaniu wapnia. Moczopędne właściwości kofeiny sprzyjają szybkiemu wydaleniu owych cennych pierwiastków.Po mniej więcej 60 minutach nasz układ trawienny uporał się już z katastrofalną ilością cukru. Co więcej, prawdopodobnie wraz z moczem wydaliliśmy już całą wodę, jaka(...)zjawisko obserwuje się w produktach źle przechowywanych. Dlatego też absolutnie nie wolno podgrzewać żywności zawierającej aspartam. Co gorsze amerykański Urząd ds. Leków i Żywności (FDA) w 1993 roku dał pozwolenie na dodawanie słodzika do produktów, które zazwyczaj się podgrzewa (np. galaretki) – ciężko jest zrozumieć taką decyzję, chociaż, jak się niedługo przekonacie, to tylko następstwo wcześniejszych nieodpowiedzialnych działań..."  Podobno

NaKońcuJęzyka
Sernik z Mango na Spodzie z Karmelizowanych Migdałów 167

mnie to sernik idealny! Kremowy, ciekawy w smaku, prosty i szybki w wykonaniu i nie opada! Obwódka wypełniona przecierem mango, migdałowy spód... musicie koniecznie sprawdzić w swojej kuchni ten przepis. Jakiś czas temu zobaczyłam na blogu White Plate oba serniki z mango i od tamtej pory nie dawały mi spokoju. To własnie dla tych serników odnalazłam przecier mango w sklepie(...)zrobiłam sobie takie esy floresy. Ta czynność spowodowała, że w tych miejscach podczas pieczenia zrobiły się takie szczeliny jakie widać na zdjęciach, w których zgromadził się przecier z mango. Dało to świetny efekt smakowy, a i wizualny tez mi się podoba :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sprośnie faszerowane cukinie 179

czekające na to, aby je przygarnąć. W kuchennej szafce zawsze warto znaleźć miejsce dla mleka kokosowego i sosu salsa. Kiedy mam te wszystkie produkty pod ręką, jestem w stanie szybko wyczarować coś dobrego, bez względu na to, jak bardzo mi się nie chce gotować lub jak bardzo mało mam czasu . Wobec tego niesłusznym byłoby narzucanie Ci użycia konkretnie tych składników(...)wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu można serwować. Po upieczeniu cukinie stają się nieco pomarszczone, co, moim zdaniem, dodaje im jeszcze więcej uroku. 2 porcje jako danie główne lub 4 jako przystawka

Roślinna - blog wegański
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 185

godnej uwagi jest bardzo czasochłonne) było już po 22:00 co oznacza, że w pobliskich sklepach możemy co najwyżej pocałować klamkę, więc słodkości trzeba było wyczarować. Miało być więc szybkie, pachnące, bardzo smaczne, najlepiej jeszcze zdrowie i (marzenie ściętej głowy) - miało coś zostać na rano, lub chociaż przetrwać do napisów końcowych w filmie. Wybór padł na tradycyjną u nas kompozycję(...)termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").4. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (jeśli nie dacie się skusić i nie wyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)".5. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika bo nam klapną

Wypisz Wymaluj
Bułki mleczne na Tang Zhongu 263

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie(...)przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na osiem równych części i daj mu odpocząć około 10 minut. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułkę i umieść na blachę delikatnie przyprószoną mąką, lub na papierze do pieczenia (ja stosuje silikonową podkładkę). Pamiętaj o zachowaniu odstępów

Grahamka, weka i kajzerka
Olej kokosowy - zastosowanie poza kuchnią 201

Olej kokosowy w kuchni możemy stosować do smarowania, smażenia (dzięki wysokiej temperaturze dymienia - powyżej 200°C) czy gotowania. O tym wiedzą prawie wszyscy, ale możliwość zastosowania

Corner With Recipes
Ciasteczka!!! 138

kolejce czeka kilka mniej lub bardziej ogrodowych postów, ale za mną chodziły ciasteczka. Kruche, z czekoladą- takie klasyczne, które ciasteczkowy potwór pożarłby mlaskając. I nie dało rady- trzeba było upiec... W tym roku próbowaliśmy swoich sił w uprawie dyni hokkaido. Rok temu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów(...)zostawić między nimi odstępy. Pieczemy ok. 10 minut- aż lekko nie zbrązowieją od spodu. Przy wyjmowaniu powinny być miękkie, mogą się wydawać nieupieczone- nic bardziej mylnego. Można im jeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym

les mirabelles
Naleśniki z twarożkiem w sosie grejpfrutowo - limonkowym z lodami 418

Dzisiaj coś dla łasuchów. Na przykład takich, jak Kama, która niezmordowanie dopinguje mnie do wymyślania smakołyków ;) Naleśniki lubią chyba wszyscy, choć wiem, że nie wszyscy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Turecki börek czyli mięso mielone zapiekane w cieście filo 360

kuchniach codziennie. Innowacyjne jest ciasto filo, podobne trochę do ciasta francuskiego, bo cieniutkie. Można je zrobić samemu, ale można też kupić, a wtedy przygotowanie börka staje się proste i szybkie. Polecam tę potrawę każdemu, kto chciałby spróbować czegoś "innego". Na pewno nie zawiedziecie się ani szybkością przygotowania, ani smakiem.Razem z Ewą (i kilkoma(...)chrupkie, w środku miękkie. Po przestygnięciu potrawa nic nie traci na smaku, idealnie wiec się nada na przykład do pracy, kiedy nie ma możliwości odgrzać dania. Polecam Wam börek. Daje olbrzymie możliwości kombinacji smaków i składników. Ja na pewno będę robić go często

Codzienna kuchnia niecodzienna
Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 124

kazdej kuchni ,szczegolnie zima.Liscie zbiera sie przed kwitnieniem ,mozna tez w trakcie kwitnienia.Ziele do suszenia najlepiej zebrac przed poludniem w sloneczny dzien.Gdy pierwsze liscie zetniemy w czerwcu bardzo szybko odrosna i zbiory mozemy ponowic.Jednak,by ponowic zbiory nie mozemy wyciac calej kepy.Zostawmy 1/3 lub przynajmniej 1/4 lisci,aby roslina mogla przetwac, a potem odrasnac.Do suszenia nadaja sie tylko zdrowe,zielone(...)dzieci,to przyda sie olej majerankowy,gdyz zmniejszy obrzeki i siniaki.Wystarczy oliwe lub olej polaczaýc z majerankiem w proporcji 1:3.Zbawienny ma wplyw na nasz uklad trawienny,wszystkie ciezkostrawne dania czyniac lzej strawnymi..Jest swietny,by pobudzic wydzielanie zolci,tym samym przyspieszyc oczyszczanie watroby.Tu mozna uzywac do potraw oleju lub oliwy,w ktorym byl macerowany majeranek.Napar z majeranku pomaga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 170

średniowieczu przez Arabów ryżu do Włoch i początkami jego uprawy- klimat basenu Morza Śródziemnego okazał się idealny do hodowania ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach. W czym przebija inne ryżowe dania? Zaczynamy od wyboru specjalnego odpowiedniego ryżu- Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano (ryż klasy extra, najwyższej jakości, uprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna(...)czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka- jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej, jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia.   Nie można wlać od razu całego płynu- ryż

Karo in the Kitchen
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 369

karpatkę ciężko spotkać. No, ale karpatka jest taką dużą wersją eklera, więc można to tak zastąpić:) Ja zawsze robię ją z co najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około(...)masa jest już rzadsza, możemy zmienić końcówki miksera na śmigiełka, które zlikwidują grudki z ciasta. Pewnie zastanawiacie się czemu piszę o zmianie końcówek? Zbyt słaby mikser może nie dać sobie rady ze śmigiełkowatymi końcówkami od razu. I tak możemy wykończyć nasz ręczny mikser. Przy wyrabianiu ciasta pałką , musimy pamiętać o tym, żeby nie wrzucać wszystkiego na raz, tylko stopniowo, trochę

Smakowy Raj
Chlebki pita - historia i przepis 232

składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem(...)minut. W tym czasie włóż blachę do pieczenia do piekarnika i nagrzej go do 230 stopni. Kulki ciasta rozwałkuj cienko na grubość 3-4 mm. Wyjmij blachę z piekarnika, szybko ułóż na niej placki i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 3-5 minut (u mnie -5 minut), aż placki napęcznieją.  Uwagi: Ilość potrzebnej  do ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Puszyste placuszki z ricotty z grillowaną gruszką i miodem 147

Bardzo puszyste, waniliowe placuszki z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem (Śniadanie jednoosobowe- 10 placuszków) Najpyszniejsze placuszki jakie w życiu jadłam, a jadłam ich naprawdę

Moja Micha
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 566

będzie coś bez pieczenia na zimno... Tak zachęca Bożenka do wspólnego cukiernictwa w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Wybrała przepis zaczerpnięty z bloga Better life by Auntie Ju na szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak(...)kilka godzin do całkowitego stężenia - a najlepiej zostawić na noc . Następnie wyjąć gotowe ciasto z lodówki i pozostawić na ok 30 minut w temperaturze pokojowej - dzięki temu ładnie da się wyłuskać z foremki :) Niecierpliwi, po zdjęciu obręczy - w taki sposób, aby folia spożywcza nadal oblepiała ciasto - mogą pobawić się w delikatne obdzieranie ciasta z folii spożywczej.  Jogurtowca - po wyjęciu

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania