szybkie danie - 4000 przepisów (strona:209/267)

Pierniczki drożdżowe 321

Pierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich

Smakołyki Bereniki
Pączki tradycyjne 135

będzie mu się wiodło. Według statystyk jeden Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka. Ja kiedyś miałam teorię, że trzeba zjeść tyle pączków ile się ma lat, ale dałam radę tylko do 20-stki ;) Dzisiejszy przepis jest sprawdzony wielokrotnie przez mnóstwo osób, a jego źródłem jest "Kuchnia polska" z 1967 roku. To był pierwszy przepis, z którego robiłam pączki(...)spłaszczyć i również odkładać na stolnicę. Przygotowane pączki przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 25-30 minut. Tłuszcz podgrzać, wrzucić kawałek chleba lub bułki. Jeżeli szybko wypłynie i zrumieni się w ciągu 45 sekund -1 minuty, tłuszcz jest dobrze nagrzany. Warto też kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym (powinna być pomiędzy 170-180°C) . Smażyć z obu stron

Pełny talerz
Pasta! 217

karierę w kuchni, byłam ciekawa po prostu wszystkiego. Jedną z moich pierwszych potraw był właśnie makaron. Nie ten, który chcę pokazać Wam dziś, ale byłam wtedy dumna z mojego dania. Było ono proste, nie składało się z wielu wyszukanych składników i takie jest również to dzisiejsze. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele czasu i wysiłku, a zapewniam, że jest(...)spróbować. Robiłam też kiedyś ten makaron z odrobiną płynnej śmietanki. Jest wtedy bardziej kremowy i delikatny. Mnie smakowała każda z tych wariacji, dlatego bardzo go polecam. Nadaje się na szybką kolację, lunch czy nawet obiad. Ja chętnie zabiorę jutro porcję do pracy :) Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 160

Wychodzi jednak za każdym razem pyszne i znika błyskawicznie. Zdarzało mi się je piec, kiedy miałam niespodziewanych gości i wszyscy byli w szoku, że tak szybko, tak pachnąco i tak smacznie. W tym cieście ważną role odgrywa masło - prawdziwe, żaden miks czy margaryna. Nadaje ciastu kruchości, wspaniałego smaku i aromatu. To jest naprawdę wyjątkowe(...)cukru z cynamonem.Piec w temperaturze 190 stopni przez około pół godziny.Po upieczeniu wyjąć najlepiej na kratkę, żeby przestygło lekko. U nas stygnie na tyle, żeby dało się oderwać kawałek ;) Ciekawa jestem kto z Was skusi się na taki chrupiący wieniec? :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 152

Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne

mojewypiekiinietylko
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 196

zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna i miała naprawdę wiele do zaoferowania. To kilka fotograficznych wspomnień... Teraz tkwię w tematach mocno remontowych. To miał być szybki choć spory remont, ale jak to z remontami bywa nieco się przeciąga, a zaraz kolejny wyjazd. Tym razem krótki i niedaleki. W kuchni też za to dzieje się sporo(...)Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno

Przysmaki Karolki
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 274

wspomnienie ciekła ślinka ;) W końcu, za namową mojego P. upiekłam je kolejny raz i... Nie zawiodłam się nic a nic :D Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i masła, bo początkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo(...)chcę grudek. Proszę wtedy mojego mężczyznę do pomocy, bo przydaje się trzecia ręka ;) Cały czas mieszając, czekamy aż na powierzchni budyniu pojawią się bąble i zdejmujemy z palnika. Szybko dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowy budyń powinien być bardzo gęsty. Tak gęsty, że włożona łyżka będzie w nim stała. Jeśli będzie rzadki, wypłynie nam później z ciasta.Podro

Ratunku obiad
Lutenica (ljutenica) 201

macie ochotę na coś innego z jej wykorzystaniem, to bardzo polecam Wam ten przepis. Ja swoją lutenicę wyjadałam prosto z garnka w trakcie przygotowań, a słoiczki znikają w za szybkim tempie, więc chyba czeka mnie powtórka. Jedyną przeszkodą może być dostanie czubrycy, czyli mieszanki z wykorzystaniem cząbru, która jest niezbędna do tej pasty. Inaczej nie będzie to lutenica. Ja stworzyłam(...)czosnek obrać, drobno posiekać. Ostrą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Następnie na patelni rozgrzać olej,  cebulę z czosnkiem i papryczką zeszklić, dodać czubrycę (ja dałam paprykę słodką i cząber), wymieszać i przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać także paprykę i bakłażana. Doprawić solą, cukrem i dusić jeszcze ok. 45 minut, żeby smaki i składniki się połączyły

Fabryka pomysłów
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 209

ciasto mieszam w misce, dopiero później wykładam je na stolnicę). W szklance wody (200ml) bardzo, bardzo gorącej, jakieś 85-90⁰C, rozpuszczamy łyżkę masła (lub oliwy). Zalewamy mąkę i szybko mieszamy łyżką, łącząc składniki, staramy się jak najszybciej zagnieść ciasto (uwaga, bo będzie gorące!). Ja do swoich pierogów nigdy nie dodaję jajek – pamiętacie przepis na ciasto na makron ? To właśnie(...)wrzucamy liścia laurowego. Gotujemy soczewicę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 40 minut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Jeśli nie używacie przyprawy do dań z fasoli, która ma już w składzie sól, soczewicę możecie lekko osolić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania lub lepiej – tuż po ugotowaniu. Białko soczewicy (24g białka

Karo in the Kitchen
Czekolada plastyczna (receptura + instrukcja wykonania róży ) 179

przepadają za przeraźliwie słodkimi ozdobami wykonanymi z masy cukrowej ( bo to przecież głównie cukier puder) tak dorośli nie odmówią czekoladowej różyczki z toru. Technologia wykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady należy wziąć 74 gramy syropu kukurydzianego*.  Czekoladę należy rozpuścić(...)nanieść między płatki odrobinę kakao, bądź jak zrobiłam to w  tej róży ( klik )  brzegi podkreślić odrobiną barwnika spożywczego. 6. Oto gotowa róża. Wbrew pozorom wykonuje się ją szybko, a zaręczam, że jest niebanalną ozdobą każdego tortu. Pisząc ten post przypomniał mi się mój pierwszy tort, który wykonałam na zjazd rodzinny ( połączony z 70siątymi urodzinami babci ( 2007 rok)). Tort

kawawszklance
Risotto z kurczakiem 360

Lubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć

Kulinarne przygody Gatity
FITaqua oznacza zdrowe życie dzięki czystej i zdrowej wodzie 158

łazienkowe, które można zainstalować choćby pod prysznicem. Jest to niezła gratka dla pań, dla których czystość wody do mycia ma szczególne znaczenie. Montaż tego filtra jest niezwykle prosty i szybki. (Jako ciekawostkę podam, że firma produkuje również alkomaty.) Na pewno każdy z Was widział nie raz w amerykańskich filmach dystrybutory wody . Znajdują się one w szkołach, urzędach, zakładach pracy. Amii(...)Przyznam się, że obawiałam się tego montażu, gdyż dostęp do zaworów pod zlewem mam bardzo utrudniony: sam zawór znajduje się na styku dwóch szafek, których odstawić się nijak nie da bez demontowania całej kuchni. Panowie walczyli (tak, to właściwie słowo) bardzo długo, a ja byłam już skłonna prosić o wycięcie kawałka szafki, żeby poszło im to sprawniej. Nic z tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 169

zjada. Nic mi do tego, co pojawia się na stołach innych ludzi.Święta są takim czasem, gdzie nic nie powinno być przypadkowe, na szybko, byle jak. Nasze zwyczaje powinny być celebrowane - i to nie tylko te powszechne, tradycyjne, ale również nasze rodzinne, bo przecież każda rodzina ma swoje własne. Kiedy jednak idziemy na skróty tłumacząc(...)końca tego elaboratu zapraszam na barszczyk :) Mój własny, a nie z torebki :)Mój barszcz wigilijny nie jest niestety postny. Tutaj "od zawsze" łamie się zasadę postnych dań wigilijnych. Tak już jednak jest i nie zamierzam tego zmieniać, bo to przecież "moja" wigilia :)Najpierw gotuję wywar na kawałeczku kury, wołowiny i odrobinie wędzonki (np. skórka

Codzienna kuchnia niecodzienna
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 142

Wczoraj Ptysia miała urodzinki. Trzecie. Póki co nadal zachowuje się jak szczeniak, i w sumie tak wygląda, więc trochę ciężko mi zaakceptować tak szybko przemijający czas. Dlaczego BaleTina? Otóż ostatnio naszym z C. ulubionym zajęciem jest wymyślanie psich marzeń. W związku z tym Tina chce być (jesteśmy tego absolutnie pewni): baleriną, bo tańczy przed nami na dwóch łapkach(...)Smażyć, aż cały płyn odparuje.Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek trochę większy od dłoni, nakładać sporą porcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st. C. 25-30 minut.Podawać ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania