szybkie danie - 4000 przepisów (strona:169/267)

Madera - Funchal 156

Funchal jest stolicą wyspy. Pierwsi osadnicy pojawili się w miejscu dzisiejszego miasta ok 1424 roku i dzięki łagodnemu ukształtowaniu linii brzegowej osada w szybkim czasie stało się największym miastem z ważnym portem portem handlowym, w którym żeglarze w drodze z i do Nowego Świata. Fot. Port w Funchal Fot. Jedna z restauracji w marinie serwująca owoce morza Opodal portu znajduje(...)znacznym stopniu zrewitalizowana, uliczki odnowiono. Obecnie znajduje się tam wiele małych, klimatycznych restauracyjek i galerii sztuki, a spacer jej ulicami to prawdziwa przyjemność. Fot. XVII wieczna kaplica Capela da Boa Viagem Zona Velha słynie z fantazyjnie przyozdobionych drzwi, które przykuwają wzrok turystów.    Fot. Pracownia w której szyte są pamiątki nawiązujące do kultury i tradycji mieszkańców Madery Idąc

Taste Of My Day
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 367

przygotowana przekąska zachwyci każdego z gości. Pasta z awokado idealnie pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko(...)cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut

Passions hobbies life
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 185

ukrwionych mięśni.   Steki wyjmujemy z opakowania i pozwalamy im odpocząć na desce. W momencie, w którym wrzucimy je na patelnię, muszą być w temperaturze pokojowej po to, żeby szybko nabrać odpowiedniego stopnia wysmażenia i nie wypuścić na patelnię dużej ilości soku, co wysuszyłoby mięso w środku.   Odcinamy widoczne ścięgna i błonki, osuszamy dokładnie mięso papierowym ręcznikiem. Nacieramy, masujemy(...)już kwestia smaku i własnych upodobań. Mięsa nie solimy! Sól wyciąga wilgoć, a my chcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos.   Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku

Karo in the Kitchen
Truskawki w płynie 184

słońcem wywołuje uśmiech, i choć jest, jak jest, nie mogę przestać się uśmiechać. Bo przecież latem, przy takiej pogodzie, nie ma innego wyjścia, jak być szczęśliwym optymistą.Dzisiaj coś szybkiego, idealnego na ciepły dzień, kiedy można w ogrodzie lub na balkonie przysiąść na chwilę i nie myśleć, wystawiając twarz do słońca. Przepis - nie przepis, doskonały na wykorzystanie ostatnich truskawek, które(...)porcję)170 g truskawek120 ml mleka1 gałązka melisy cytrynowejWszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać schłodzone.Smacznego!Jeśli nie macie melisy cytrynowej, można dać zwykłą, albo na przykład miętę. Można też zielony dodatek całkowicie pominąć i cieszyć się smakiem truskawek w płynie.Jeśli całość nie jest wystarczająco słodka, wystarczy dosypać łyżeczkę lub dwie cukru pudru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 141

znam. Moje wrażenia Po przybyciu na miejsce stwierdziliśmy, że frekwencja zdecydowanie przekroczyła oczekiwania organizatorów. Tłumy kłębiły się przy stoiskach i trzeba było czekać 20-30 minut, aby dostać swoje danie. Największą popularnością cieszyły się stoiska z burgerami. Mimo że było ich ze cztery, to i tak trzeba było czekać w kolejce nawet godzinę. Niestety zrezygnowaliśmy(...)gdzie usiąść z już zakupionym jedzeniem... Ogólnie na imprezie brakowało piknikowej atmosfery, na jaką liczyłam. Czułam się raczej jak w strefie gastronomicznej na festiwalu muzycznym. Z tego wszystkiego dość szybko się ulotniliśmy.Na podstawie tego festiwalu mogę stwierdzić, że fast foody vel street foody cieszą się zdecydowanie większą popularnością niż slow foody. Na festiwalu regionalnym nigdy nie widziałam tylu ludzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Pora przeddeszczowa 166

Mówią, że zacznie padać. A jak zacznie, to pewnie skończy gdzieś w czerwcu. Zatem szybko- do ogródka, na krzesło, na hamak- na słońce!!! Może nawet ostatni obiad na dworze? To ja mam propozycję. Taka cudowna jesień jak dziś powinna być refleksyjna, spokojna i cicha. Nie spędzona na układaniu najbardziej kwiecistych wiązanek w korkach. Albo na wciskaniu wszystkich możliwych przycisków(...)pracy (ulung- co za aromat!) -słuchawki na uszach i cudowne basy xx (to autentyczny masaż dźwiękiem) -blogowanie i szukanie przepisów. Tylko słońca już brak. Jeśli jutro będzie, kto da się skusić na obiad na dworze? Ja raczej nie bo jutro mieszkam cały dzień w różnych biurach i znów słońce zobaczę tylko przez szybę. Ale gdybym mogła, to zjadłabym taką właśnie

les mirabelles
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42862

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Soczyste słodkie śliwki z jesiennym aromatem goździków i cynamonu. Pianka waniliowa lżejsza i delikatniejsza niż ta w ptasim mleczku. I

Karo in the Kitchen
Jajka faszerowane 151

Dyżurna przystawka na moich uroczystościach to jajka faszerowane   . Są łatwe i szybkie w przygotowaniu , smaczne i różnorodne. A co najważniejsze cała rodzinka pochłania je bez opamiętania , że tak to nazwę.  Jajko to jajko nic nadzwyczajnego , rzecz polega na odpowiednim farszu. Musi być lekko pikantny, wilgotny .Dzisiaj zrobiłam go z pieczarek Kupiłam po promocyjnej cenie i dość sporo . Dlatego najbliższy(...)pieprz Wykonanie Jajka ugotuję na twardo, Pieczarki ,cebulę kroję i podsmażam do miękkości następnie miksuję . Odstawiam do wystygnięcia . Jajka obieram ze skorupek ( miałam nadzieję że skorupka odejdzie ładnie bo dałam sporo soli do gotowania , ale niestety zbuntowała się i jajka wyszły lekko poszarpane) . Obrane jajka kroję na połówki i łyżeczką wydrążam żółtka 3 jajka kroje na połówki 1 dodaje całe

Eli Gotowanie
Babeczki jogurtowe 170

Przepis na ten „szybki i dziecinnie prosty umilacz porannej kawy”, jak to określiła Dakota , wzięłam właśnie od niej, z bloga In My Secret World . Przygotowanie tych babeczek jest naprawdę dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić(...)szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - 2/3 szklanki oleju o neutralnym smaku (dałam rzepakowy) - 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego - skórka starta z cytryny - skórka starta z pomarańczy Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy oba cukry

mojewypiekiinietylko
Creme brulee w nowej odsłonie 229

szalonym niemal słońcem. Siłą wdarło mi się pod powieki, zmuszając do wychynięcia spod kołdry, w którą tak pracowicie się zawinęłam. Z uśmiechem od ucha do ucha zjadłam musli, żeby szybko się ubrać i wyjść z Ptysią na spacer. W parku natknęłam się na pierwsze przebiśniegi, na których widok miałam ochotę niemal krzyczeć z radości. Bo skoro nawet one postanowiły pokazać(...)płaszcz.  I jak tu nie być szczęśliwym...? W środę mieliśmy z C. rocznicę (jeszcze jesteśmy na tym etapie, że obchodzimy każdą). W tym jakże radosnym dniu było nam dane spędzić razem półtorej godziny, zgodnie więc stwierdziliśmy, że świętowanie należy przełożyć. Na piątek na przykład, kiedy ja skończę praktyki, a on będzie miał wolne. Tym sposobem wybraliśmy się do Vejle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SAŁATKA ŚLEDZIOWA a'la sos Tatarski - z korniszonami, oliwkami, jajkami... 395

zaskoczyły nas "Ogórki po żydowsku" konserwowane z warzywami . Piszemy o tym, bo w naszym mniemaniu są one godne polecenia. A to jest spory komplement z ust tak wybrednych konsumentek. Szybka kalkulacja -  czas spędzony w kuchni: śmiesznie krótki, walory smakowe: na wysokim poziomie, kwota: portfel nie ucierpiał. Ilość: U nas 5 smakoszy sobie z nią poradziło i nikt głodny już(...)spokojnie może czekać na swoje 5 minut. Oczywiście tradycji stało się zadość - sałatka zniknęła. To oznacza jedno - najważniejsze kryterium oceny. Jak to powiedział smakosz, który kocha jeść, za majonez dałby się zabić ale od sałatek stroni - "Pyszna. Taka na 5 z +". Skoro On tak powiedział, to tak musi być. Skoro tak musi być, to wypada się podzielić. :) Reasumując: "Bierzcie

Wypisz Wymaluj
Gołąbki z włoskiej kapusty. 177

kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy(...)solimy i dodajemy przyprawy do smaku. Teraz wszystko razem dokładnie mieszamy. Z liści kapusty usuwamy twarde części i łyżką nakładamy gotowy ryż,nie za dużo tak aby nam się dały nasze gołąbki zawinąć. Na patelnię wlewamy olej,rozgrzewamy go i smażymy gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy

Przepisy i porady kulinarne
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 445

kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty(...)drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej łyżce oliwy bez rumienienia (można dodać szczyptę soli, aby cebula puściła sok) . Ostudzić. Ostudzony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy

Moja Delicja
pyszne makowce 197

Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko(...)ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce

w mojej kuchni
Tort "kwiatek" 159

zacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć(...)trakcie robiena już lekko podeschnie a zamierzamy go jeszcze uzyc to wtedy można do niego dodac odrobine masła i ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie.   Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania