szybkie danie - 4000 przepisów (strona:169/267)

Konfitura z róży. 102

Konfiture z róży zrobiłam po raz pierwszy. Przejrzałam internet , kilka książek i oto powstał ten szybki sposób na uzyskanie ekspresowej konfitury. Będzie jak znalazł do pączków. składniki; płatki rózy sok z cytryny cukier Płatki rózy po zebraniu zostawiamy na jakiś czas aby wszystkie robaczki spokojnie je opuściły ;-) (Ja rózy nie płukałam) Płatki wkładamy do makutry i zasypujemy cukrem. Ilośc cukru(...)cukru. Tak przygotowane płatki ucieramy tłuczkiem około 30 min. Az powstanie gładka masa a cukier pod palcami nie będzie wyczuwalny. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Ja dałam około 3 łyżek. W wielu przepisach znalazłąm informacje aby odcinać białą część płatka, ale ja jestem za leniwa ;-) i tego nie robiłam. Biała końcówka nadaje lekko gorzki posmak

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 199

remonty, były korki i podróż przedłużona o ponad 2 godziny. Polecam trasę Hradec Karlove – Ołomuniec - Frydek-Mistek (nasza powrotna). Mimo, że mały odcinek trasy pokonuje się autostradami, droga mija szybko, są też fragmenty ekspresowej, a odcinki dróg zwykłych przez wsie i miasteczka były praktycznie puste. W Ostrawie wzbudzaliśmy żywe zainteresowanie robiąc zdjęcia, szczególnie poza centrum, a w Pradze ciężko było(...)pewno wygodne buty to podstawa) – miasto jest ogromne, a zwiedzanie tylko jednej dzielnicy może czasem trwać długo bo zabytki są od siebie niekiedy bardzo oddalone i nie zawsze da się do nich podjechać. W Pradze najbardziej podobała mi się architektura oraz pomniki-rzeźby   Davida Černý'ego.  I wszystko, co jest tu najciekawszego, można zobaczyć praktycznie za darmo. Skusiliśmy

Qlinarnie i Qlinarnie
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 237

Wege poszukiwacze tradycyjnych smaków wiejskiej kuchni znajdą tutaj mnóstwo ciekawych propozycji; często więcej niż w niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania. Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania: Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka(...)nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą. Krokiety z grzybami (zjedzone bardzo szybko – brak zdjęcia). Vegetarian broth Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here in Polish. The addition of soy sauce is Linda

Qlinarnie i Qlinarnie
Porady kulinarne: Szybko, tanio, zdrowo czyli gotowanie w szybkowarze 147

Jeśli nie lubicie spędzać czasu w kuchni, nie przepadacie za gotowaniem lub wprost przeciwnie momentami odnosicie wrażenie, że dbacie o to, w jaki sposób się odżywiać

WojnaNaSmaki.pl
Bagietka na maślance 110

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać. Dawno nie jadłam bagietek, a miałam na nie straszną ochotę. Postanowiłam więc wyszukać przepis na bagietkę, w której w skład wchodzi maślanka. Tak właśnie trafiłam do Evenki . Wyczytałam, że ta bagietka zawsze się udaje(...)Oczywiście najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Moja mała córeczka zajadała się nią ze smakiem krusząc wokół. Składniki (cytuję): - 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) - 400 ml maślanki - 30 g drożdży świeżych (dałam 3 płaskie łyżeczki suszonych) - 2 płaskie łyżeczki soli Wykonanie (cytuję): Drożdże rozpuścić z pięcioma łyżkami ciepłej maślanki i dwiema łyżkami mąki , zostawić na 15 minut pod przykryciem. Resztę mąki przesiać

dom-agi.pl
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem 146

Ostatnio bardzo "modne" stały się ciasta szpinakowe, babeczki czy właśnie takie rolady szpinakowe, w związku z tym postanowiłyśmy również takie smakołyki przyrządzić, aby osoby czytającego Naszego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki a'la Diva 338

Inspirację do dzisiejszego dania znalazłam na wspomnianym już kiedyś blogu Monique. Ona swoje bułki nazwała Philly Cheesesteak Sliders, ja nazwałam je bułeczkami a'la Diva :) Przyznam się, że jak oglądałam ją podczas przygotowania ich, to nabrałam ochoty, żeby już-teraz-w tej chwili pobiec do kuchni i zrobić takie same. Było już jednak późno, a nie jestem(...)część przekrojonych bułek nałożyć podsmażone mięso. Na to paprykę, a na paprykę plastry mozzarelli. Wewnętrzna stronę górnej części bułek posmarować roztopionym masłem, albo dość miękkim, żeby dało się równomiernie rozsmarować.Górną część bułek nałożyć na dolną, również przesmarować ją lekko masłem, lekko docisnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 10 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 222

Witamy Was wieczorową porą.  Dzisiejszy dzień był zdecydowanie tym chłodniejszym. Nie ukrywamy, że bardzo chciałybyśmy, aby ciepłe dni powróciły, ale niestety trzeba się liczyć z

Symfonia Smaków
24.Deser na poniedziałek - czyli domowe i proste cytrusowe "lody" bezowe! 216

Witamy wszystkich równie ospałych w ten zimowy poniedziałek! (; Pogoda za oknem jak widzimy jest już taką zimą z pierwszego zdarzenia.. Jak wiemy: jedni zimę kochają

Symfonia Smaków
Sos tatarski najlepszy 168

Sos, którego nie może zabraknąć do karkówki, schabu czy pieczonego indyka. Doskonale smakuje z szybkami, kiełbasami i jako dodatek na kanpkę. Sos tatarski, moja miłość © Składniki

Bazując na smaku
Pęczak z warzywami i chorizo 152

Wykonanie - Przebrany  i  wypłukany  pęczak  gotuję  w  osolonej  wodzie  w  szybkowarze. ( to jeden ze   ze sposobów na szybkie gotowanie)  Kasza  ma  być  na  pół  miękko . - Cebule pokroić w piórka , seler w plasterki , kiełbasę  w słupki . - Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać(...)dodać  ugotowaną kaszę , dokładnie wymieszać , dodać odsączony    groszek , zamieszać wszystko razem . Jeśli potrzeba doprawić . Tak przygotowany pęczak podaję na dwa sposoby : 1 jako danie obiadowe - w taj wersji dodatkowi jest jeszcze jakaś surówka, 2 jako przystawka

Eli Gotowanie
Kisiel jabłkowy I 107

ulepszeniem tego, co już jest i stworzeniem wspólnej wizji. A na koniec magiczna mikstura przyzywająca ze świata zmarłych... A przynajmniej w ostatnich dniach miałam takie wrażenie, ponieważ choroba mocno dała nam się we znaki. Niniejszym wpisuję grypę żołądkową na listę najgorszych pomorów z jakimi miałam do czynienia. W każdym razie kisiel jabłkowy! Tak, mogłabym go ostatnio jeść całymi garami(...)jabłko Szklankę i troszkę wody wlać do garnka, wrzucić starte na dużych oczkach jabłko, albo po prostu pokrojone w półplasterki i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, po czym szybko wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w reszcie zimnej wody. Mąki może być mniej bądź więcej, w zależności od tego, jaka konsystencja kisielu nam odpowiada, podana wyżej proporcja daje kisiel taki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Buraczki na zimę 2015 173

godziny  , buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej,  gar był wielki aluminiowy ). Po ugotowaniu przełożyłam buraki do zimnej wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam , były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka. Pokroiłam buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam , cały czas w rękawiczkach. Mieliłam na średnich(...)połączenia składników. Zostawiłam na dwie godziny by przeszły buraczki. Wkładałam do słoiczków , zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania wody z 8-10 minut :) Pyszne będą do zupy i do drugiego dania , przydadzą się też do śledzie w majonezie i ogóreczkiem kiszonym

Różowa kuchnia
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 161

jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało jak na przyśpieszonym filmie gdzie ręce chodziły tak szybko, że nie można było złapać aparatem ostrości chcąc zrobić zdjęcie – nie mówiąc już w ogóle o tym aby zrobić zdjęcie formowanego obwarzanka. Sekunda, dwie i już kolejny krakowski przysmak(...)ciasto ląduje w dodatkach jak mak czy sezam. Później ów ciasto zostaje ułożone na siatkach w finalnym kształcie i ląduje w gorących piecach. Cały proces trwa sekundy i nie da się ukryć że bez wprawy można zapomnieć o dołączeniu do zespołu. Piekarze robią swoje a my cały czas słuchamy tego co mówi o wypiekach właściciel i podglądamy sztukę robienia obwarzanków

Kuchenne Wariacje
CHIPSY Z JARMUŻU 198

liści, tak, że piekę je na 5-ciu blaszkach. Mój Małżonek gdy pierwszy raz zobaczył ilość chipsów był przerażony, stwierdził tylko "bez umiaru"... , po czym jak tylko spróbowal, bardzo szybko zmienił zdanie. Aż się boję przygotowywać je następnym razem, w pierwszej turze zjedliśmy je w piątkę, w drugiej zaledwie w trójkę...Ledwie sie pojawiły a już ich nie było... Jakiś(...)jarmużu - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 kopiasta łyżeczka granulowanego czosnku - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (dałam 8 łyżek raz oliwy, drugi masła, następne będą z olejem kokosowym) Liście jarmużu dokładnie umyć, odsączyć na ręczniku papierowym, odciąć zgrubiałe łodygi, a delikatnie listki porozrywać na mniejsze kawałki. W misce przygotować

Smaczne Zdrowe