szybkie danie - 4000 przepisów (strona:160/267)

Steki wołowe 267

wcześniej z lodówki. Nie kładziemy zimnych steków na patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa, tak by wszystkie soki i aromaty zostały wewnątrz. - Po położeniu steków na patelni nie ruszamy ich, pozwalając aby utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa(...)soki się wchłonęły. - Moim zdaniem dobry stek powinien „smakować mięsem”, więc sól, pieprz grubo mielony i odrobina masła (jak dla mnie) są wystarczające. Steki wołowe to danie wybitnie dla mężczyzn – to nieprawda, to mit. Lubię mięso, preferuję drób, ale raz na jakiś czas tatar wołowy, czy stek wołowy na talerzu jest mile widziany. Moja propozycja

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 228

przepis na typowy śląski obiad i przy wykrawaniu głąba z czerwonej kapusty, prawie ucięłam sobie lewego kciuka. Skończyło się na pogotowiu, kilku szwach i zwolnieniu lekarskim. Postanowiłam jednak nie dać się przeciwnościom losu i jedną ręką, przygotowałam dzisiaj jesienną wersję tarty, którą wrzuciłam jako ostatni wpis na bloga. Ta jest zdecydowanie bardziej sycąca, na kruchym cieście, ze sporym dodatkiem przepysznego(...)można dolać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto jest za suche). Jeśli nie mamy robota (i mamy sprawne obie ręce ;)) składniki wrzucamy do miski, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.Forujemy w kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość wody

Obiad za dychę
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 142

Święta. Tarte można przygotować w formie niewielkich tartaletek, dużej, podzielnej tarty lub w ogóle w formie malutkich babeczek wypełnionych farszem. To od Was zależy czy chcecie podać to danie w formie niewielkich tartinek na jeden kęs, czy wolicie jedną dużą tarte, którą potem można podzielić na kawałki dowolnej wielkości. Ciasto jest bardzo kruche i smaczne(...)minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu podaję z pieczywem lub używam do farszu tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki szybko zagniatam do połączenia. Następnie owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę wałkuję i umieszczam

Mango Papaja
Produkty dobre dla dzieci 152

razem złe samopoczucie. Często zdarza się, że dziecko unika jedzenia produktów, które zwyczajnie mu nie smakują lub ma do nich uprzedzenia. Niezależnie od tego powinniśmy dążyć do tego by dania podawane dziecku były odpowiednio skomponowane, smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Chcesz przemycić więcej witamin do diety dziecka? Możesz użyć tak zwanych witaminowych bomb. Tak nazywamy pokarmy, które charakteryzują się(...)mineralne i witaminowe. Dieta dziecka powinna być bogata w produkty, takie jak: Nabiał – mleko, kefir, jogurt to najlepsze źródło wapnia. Jest ono szczególnie potrzebne dzieciom w okresie aktywnego wzrostu. Szybkie rośnięcie wymaga dużej ilości tego składnika. Należy zwrócić szczególną uwagę na jego dostarczanie, po to by dziecko mogło się rozwijać prawidłowo. – Jogurt z Musli Rośliny strączkowe – są doskonałym

Codogara
PLACUSZKI CUKINIOWE 121

ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo usmażone jak i podgrzewane w piekarniku.SKŁADNIKI:- cukinia(...)pokrojona w pióra,- przyprawy: dużo pieprzu ziołowego, pieprz czarny,- mąka ziemniaczana/bezglutenowa - bardzo mało (ilość zależy od wilgotności cukiń. Jeśli po starciu odstawimy na chwilkę i odlejemy sok, to można dać mniej).Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Możemy do niej zetrzeć również ziemniaka, ale nie jest to konieczne (będzie troszkę mniej cukiniowe, a bardziej tradycyjne). Wbijamy jajka, dodajemy przypraw

Wypisz Wymaluj
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 187

mąki tortowej- opakowanie (7 g) suchych drożdży- odrobina wody w temp. pokojowej- 50 g masła- łyżka cukru- 1 lub 2 łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną)Przygotowanie:1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy.2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko(...)około 5 minut.3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja rozgrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i wstawiłam ciasto na ok. 45 minut.4. Po wyrośnięciu szybko wyrabiamy ciasto jeszcze raz, a następnie wałkujemy w prostokąt. Smarujemy masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem, a następnie zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego boku.5. Rulon ostrym nożem kroimy na pół

Kraina Tysiąca Smaków
PASZTET CUKINIOWO-MIĘSNY Z ZIARNAMI. /Bezglutenowy. 144

jajka i przyprawy, wyrabiamy.Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą, smarujemy oliwą, obsypujemy ziarnami.Pieczemy około godziny w temp. 120 stopni C bez termoobiegu.Ten pasztet jest szybki i bardzo delikatny, wręcz kremowy. Nie odbiera mu to jednak charakteru, który podkręcany jest z kilku stron na raz. Smak nie jest jednolity. Zawsze gdy go jemy mamy wrażenie(...)ulubione wytrawne zestawienia z Ziarenkowa:"PIEKŁO-NIEBO"/RAJ a nie piekło czy niebo. RAJ! Ognisty i błogi zarazem. Mieszanka wybuchowa przepysznych smaków i aromatów. Coś za co można się dać pokroić. Coś co się po chamsku wydłubuje i nie po to by odłożyć na skraju talerza, a po to, by się tym smakiem (i chrupaniem) zachwycać.Co mają w sobie

Wypisz Wymaluj
Skrzydła - Inni, lecz tacy sami, rozdział I 104

zamknięciu oczu i pojawiała się za każdym razem, gdy przerażona dziewczyna ponownie rozchylała powieki. Artur wspierał ukochaną, mimo że był wstrząśnięty tym, co zobaczył. Razem z nią odkrył szybko, że ciemne okulary chronią przed wyzwalaniem wiązki optycznej. Od tamtej pory Kosma musiała na stałe nosić okulary o dużych czarnych soczewkach. Tylko to blokowało samoczynne działanie tęczówki, a dokładniej absorbowanie przez(...)początku Walerian ani pozostali nie rozumieli, jak powstawała moc Kosmy, dopiero po kilku miesiącach naukowiec doszedł do wniosku, iż to komórki tęczówki posiadają tak niezwykłe właściwości. Niestety, nie dało się nad nimi panować. Ładek wyprowadził się do Włoszech po uzyskaniu doktoratu. Tam spotkał swoją przyszłą żonę, Polkę, która mieszkała już od wielu lat w Italii. Z nią założył rodzinę

Anioszek w kuchni
Chrzanimy tę zupę 134

już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura  na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe(...)łyżki startego chrzanu 1 łyżka majeranku woda Z powyższych składników przygotować można 6 dużych porcji zupy lub 8 mniejszych, jeśli planujemy po niej jeszcze kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki

I tu będę miała takie te
Pak Choi na parze z dodatkami 171

jest o tyle wygodna, że można je wysiać w pierwszej połowie sierpnia na przykład na grządkach po cebulach, a we wrześniu zbiera się plony. Można z nich przyrządzić przeróżne dania. Ważne, by je dobrze przyprawić. Składniki : 2-3 kapusty Pak Choi jajko parmezan lub inny twardy ser 2 pomidory (u mnie odmiana zielona i czerwona) ewentualnie: chili sól gruba(...)ewentualnie obrać ze skórki. Pokroić na kawałki według uznania. Wyjąć jajko i zalać je zimną wodą. Kapusty obrócić na drugą stronę. Gotować je aż w zgrubiałe ogonki liściowe da się wbić widelec. Rozdrobnić chili, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ugotowane Pak Choi wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem i mielonym pieprzem. Obok Pak Choi wyłożyć pomidory i jajko obrane ze skorupki

Weekendy w domu i ogrodzie
Młode brokuły z zielonymi szparagami. Pychotka ! 191

niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej(...)gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi w lekko osolonej wodzie na krucho. Prosto i szybko. W trakcie kiedy gotujemy warzywa, przygotowujemy sos. Do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy sery i na małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy

vegetanie
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 193

Ostatnio moją kuchnią zawładnęły indyjskie smaki. Ze względu na łatwość i szybkość przygotowania na stole pojawiają się różnego rodzaju curry, które znikają tak szybko jak szybko są przygotowywane. Z jednej strony bardzo się cieszę, że są chętnie zjadane z drugiej strony ręce mi opadają gdy obiad na dwa dni znika w godzinę:) Jakiś czas temu przeglądając amerykańskie blogi kulinarne natrafiłam(...)wpadł mi przepis na ziemniaczane bombay curry. Oczywiście próbując znaleźć bloga i przepis po raz kolejny poległam na odległej stronie wujka googla. Nie mniej jednak pamiętając zarys dania spróbowałam zrobić coś na jego wzór. Curry wyszło przepyszne, a dopełnione chlebkiem naan było cudownym zamknięciem ciężkiego tygodnia.SKŁADNIKI6 średnich ziemniaków4 duże pomidory1/2 papryczki chilli2 szalotki4 ząbki czosnku2 cm korzenia imbiru2

Magiczna kuchnia Darii
HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE 226

HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWEJedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru(...)pudru2 łyżki kakao0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 szklanka mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)1/3 szklanki oleju  DO DEKORACJI:300 ml śmietany kremówki 36%1 usztywniacz do kremówki3 łyżki cukru pudru pomarańczowy barwnik spożywczyWYKONANIE:BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C. W jednej misce wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
muffinkowa babka "kapuśniaczek"... 194

ugotować z łyżką cukru do odparowania wody 80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać(...)wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Lektura na wakacje. W pięciu tomach 140

pierwszym wpisie. Tu pragnę uczynić (i uczynię, w końcu to mój blog) małą dygresję - te wszystkie wyzwania i akcje przyprawiają mnie o zawrót głowy. Nie nadążam za nimi, tak szybko pojawiają się nowe, a znikają stare, do których powoli zaczynałam się przyzwyczajać. Oglądam je więc z zaciekawieniem, czasem nawet uważnie studiuję różne wpisy (bo wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć(...)trzy dni zakładam, że jedna książka to zdecydowanie za mało. Chciałabym więc Wam polecić całą serię książek, w których zakochałam się już dobre dziesięć lat temu, a dopiero teraz dane mi było skończyć serię. Po słowiczej podłodze wpadło w moje rączki na studiach, pożyczył mi je jeden z kolegów z grupy, tak samo zafiksowany na punkcie książek, jak ja. Przeczytałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze