szybkie danie - 4000 przepisów (strona:151/267)

Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 181

Nie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram

Życie zamknięte w smaku
Lody Jeżynowe Domowe 166

wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę jeżynową wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Lody na koniec przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. Potem po wyciągnięciu ich musimy dać

Blondynka Gotuje
Snikers pischinger 172

szybkie ciasto bez pieczenia. Wafle ze słodką masą kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy.  Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących mn iej słodkie proponu j ę dać niepełną

paapilotkaa
SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 209

dam rady, nie podołam. A co, jeśli za dwa lata, po zdaniu egzaminu zawodowego stwierdzę, że to nie to? Gotowanie to całe moje... życie? Nie wiem, czy tak mogę powiedzieć, chyba jeszcze zbyt wcześnie. Niemniej kręci się wokół jedzenia i chciałabym w przyszłości tak mówić. Ba, krzyczeć, by wszyscy wiedzieli, jaka to dla mnie radość i satysfakcja. SZYBKI TATAR

W kuchni Karmel-itki
Bardzo ekspresowa tortilla, Cafe Bazylia 181

Eksplozja smaków i dość pożywny posiłek (głównie dzięki awokado i pomidorom). Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: poniżej 30 minut, idealne danie, gdy jest się głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie(...)Primaviki sos jogurtowy (zblenduj 200g jogurtu naturalnego + ½ kostki fety) Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami pesto, ułóż na niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora i 2-3 kawałki awokado. Następnie dodaj kotlet i polej wszystko 2-3 łyżkami sosu jogurtowego. Zwiń tortillę, możesz owinąć ją folią

Qlinarnie i Qlinarnie
Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem 225

Ostatnio po obiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet

Kolizje Smaków
Skąpany złotem. Creme caramel. Kawowy. 124

bardzo szybko zastyga. Jeśli karmel stwardnieje zanim uda Wam się rozlać go równomiernie na dnie foremek, postawcie garnek ponownie na ogniu i lekko podgrzewajcie do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ja użyłam 4 foremek o średnicy 10 cm, możecie użyć mniejszych, wtedy proporcje wystarczą na 6 deserów. NA CREME CARAMEL 3 jajka 35 g cukru (można dać więcej

KUCHARNIA
Ciastka francuskie z serem 211

szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła- 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek)- aromat według uznania (dałam esencję

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 217

da się wyjąć, jak, np. z brzoskwini). Kroimy na cząstki. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy dżemem porzeczkowym (zużyłam cały słoik 450g). Na dżem wykładamy ugotowany budyń (nie czekamy, aż wystygnie). Na budyniu układamy pokrojone mango. Na owoce wysypujemy kruszonkę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli kruszonka za szybko się rumieni

mojewypiekiinietylko
Farszynki z mięsem – bez laktozy 161

Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod

Ostra na Słodko
Francja: Soupe au pistou 147

szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby przygotować odpowiednią dla zdjęcia otoczkę. Tym razem jednak wzięłam się za siebie i sfotografowałam dla Was przepyszną zupę rodem oczywiście z Francji, popularną w tym samym regionie co Ratatouille, czyli Prowansji. Jest to ta część Francji, w której króluje oliwa i przyprawy, z niej pochodzą przepisy na najlżejsze dania

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluski- kopytka. 158

szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.  Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą

Kuchnia Beaty
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 128

dodajmy do niej trochę tłuszczu.  Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek(...)suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 181

szybki w przygotowaniu. Tak cudownie delikatny, że rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre...Najpierw zobaczyłam go u Kasi - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 218

Szybkie podsumowanie: "Pysznie bez glutenu" jest naprawdę dobrze wydaną pozycją wśród kulinarnych książek. Bardzo ładne zdjęcia, strony skomponowane przejrzyście i czytelnie, nie ma chaosu - każdy z pewnością to doceni. Pierwsze wrażenie - wielki plus.Czas zagłębić się więc w poszczególne potrawy i sprawdzić, ocenić książkę od strony merytorycznej. Słowo "recenzja" oznacza dla mnie RZETELNE przedstawienie czytelnikowi tego, co sądzę o danej pozycji(...)się nie podoba, nie będę tego przemilczać, bo jest to (przynajmniej dla mnie) jednoznaczne z wprowadzaniem w błąd. Zauważone minusiki warto zaznaczyć. Ale oczywiście to, że mnie przeszkadza dany aspekt, nie czyni z książki pozycji nie do polecenia! Recenzje są SUBIEKTYWNE! I nawet, gdy ktoś próbuje Wam wmówić, że "to najbardziej obiektywna ocena", wciska Wam dżem między palce

W kuchni Karmel-itki