szybkie danie - 4000 przepisów (strona:150/267)

Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną 169

stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań. Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego przekonacie, jak mój mąż. Dałam mu do zjedzenia po raz pierwszy i nie był zachwycony. Kiedy zjadł je jednak podsmażone, chrupkie(...)istotne), powoli zaczął zmieniać zdanie. Teraz jest uzależniony i jemy tę pyszną kiełbaskę rodem z Hiszpanii przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu :) Ta sałatka to moja opcja na szybki lunch czy obiad, kiedy nie mam czasu na gotowanie przed popołudniową zmianą. Można ją modyfikować na wiele sposobów. Doskonała jest również z camembertem   Poziom trudności

Bazując na smaku
Makaron z boczkiem w sosie 151

Dzisiaj szybki obiad, ale bardzo dobry. Lubię makaron , bo można z niego wyczarować cuda. Ostatnio robiłam muszle zapiekane (przepis) , a dzisiaj makaron z boczkiem w sosie. Oczywiście makaron możecie wybrać inny ja zrobiłam świderki, bo taki znalazłam w mojej magicznej szafce. Składniki: 400 g makaronu świderki 200 g pieczarek 1 duża cebula 150 g boczku 1 szklanka śmietany (dałam

O kuchni z uczuciem
Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 192

Nie jestem weganką, ani wegetarianką, co widać przy bliższym zapoznaniu się z moim blogiem. Nie cierpię też na alergię na gluten lub nabiał. Niemniej czasami staram

Życie zamknięte w smaku
Lody Jeżynowe Domowe 174

wszystko szybko wymieszałam. Jak widzicie na jednym zdjęciu masa wygląda bardziej jak koktajl. Mimo wszystko wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano wystarczy mieszankę jeżynową wlać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją Waszego sprzętu. Lody na koniec przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. Potem po wyciągnięciu ich musimy dać

Blondynka Gotuje
Snikers pischinger 177

szybkie ciasto bez pieczenia. Wafle ze słodką masą kojarzą mi się z beztroskim dzieciństwem a teraz idealnie pasuj ą do kawy.  Mam nadzieję, że pischinger Wam posmakuje, spróbujcie koniecznie ! Snikers pischinger Składniki: opakowanie wafli, 1/2 szklanki mleka, margaryna, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru ( dla lubiących mn iej słodkie proponu j ę dać niepełną

paapilotkaa
SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 214

dam rady, nie podołam. A co, jeśli za dwa lata, po zdaniu egzaminu zawodowego stwierdzę, że to nie to? Gotowanie to całe moje... życie? Nie wiem, czy tak mogę powiedzieć, chyba jeszcze zbyt wcześnie. Niemniej kręci się wokół jedzenia i chciałabym w przyszłości tak mówić. Ba, krzyczeć, by wszyscy wiedzieli, jaka to dla mnie radość i satysfakcja. SZYBKI TATAR

W kuchni Karmel-itki
Bardzo ekspresowa tortilla, Cafe Bazylia 188

Eksplozja smaków i dość pożywny posiłek (głównie dzięki awokado i pomidorom). Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: poniżej 30 minut, idealne danie, gdy jest się głodnym i szkoda czasu na stanie przy garach. Składniki: 4 tortille 1 słoiczek pesto bazyliowego (lub samodzielnie przygotowane pesto ) ½ główki sałaty strzępiastej 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 4 gotowe kotlety, np. bitki wegetariańskie(...)Primaviki sos jogurtowy (zblenduj 200g jogurtu naturalnego + ½ kostki fety) Tortillę podgrzej w mikrofali przez około 30-40 sekund. I teraz szybko, póki ciepłe: posmaruj tortillę 3 łyżeczkami pesto, ułóż na niej 2 liście sałaty, 2-3 kawałki pomidora i 2-3 kawałki awokado. Następnie dodaj kotlet i polej wszystko 2-3 łyżkami sosu jogurtowego. Zwiń tortillę, możesz owinąć ją folią

Qlinarnie i Qlinarnie
Grzanki z pesto, mozzarellą i pomidorem 229

Ostatnio po obiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet

Kolizje Smaków
Skąpany złotem. Creme caramel. Kawowy. 132

bardzo szybko zastyga. Jeśli karmel stwardnieje zanim uda Wam się rozlać go równomiernie na dnie foremek, postawcie garnek ponownie na ogniu i lekko podgrzewajcie do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ja użyłam 4 foremek o średnicy 10 cm, możecie użyć mniejszych, wtedy proporcje wystarczą na 6 deserów. NA CREME CARAMEL 3 jajka 35 g cukru (można dać więcej

KUCHARNIA
Ciastka francuskie z serem 217

szybki i pyszny deser do popołudniowej kawy, czy herbaty. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste.      Składniki na 24 szt.:  - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g)- 450g twarogu półtłustego- ½ szklanki drobnego cukru- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru- ½ łyżki miękkiego masła- 2 jajka (z tego 1 do smarowania ciastek)- aromat według uznania (dałam esencję

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 224

da się wyjąć, jak, np. z brzoskwini). Kroimy na cząstki. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy dżemem porzeczkowym (zużyłam cały słoik 450g). Na dżem wykładamy ugotowany budyń (nie czekamy, aż wystygnie). Na budyniu układamy pokrojone mango. Na owoce wysypujemy kruszonkę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli kruszonka za szybko się rumieni

mojewypiekiinietylko
Farszynki z mięsem – bez laktozy 170

Mięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod

Ostra na Słodko
Francja: Soupe au pistou 153

szybko stygnie, i nigdy nie mam czasu ani chęci żeby przygotować odpowiednią dla zdjęcia otoczkę. Tym razem jednak wzięłam się za siebie i sfotografowałam dla Was przepyszną zupę rodem oczywiście z Francji, popularną w tym samym regionie co Ratatouille, czyli Prowansji. Jest to ta część Francji, w której króluje oliwa i przyprawy, z niej pochodzą przepisy na najlżejsze dania

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluski- kopytka. 169

szybko zagniatamy, Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i formujemy wałki o średnicy około 2 – 3 centymetrów, Wałki lekko ugniatamy, a następnie równo kroimy na skos, co 2 centymetry, Kluseczki gotuje się partiami, w osolonej wodzie, około 3 minut od wypłynięcia, Odcedzone na sicie przelewamy zimną wodą, Wyłożone na talerz musimy okrasić lub polać sosem i danie gotowe.  Jeśli będziecie podawać z sosem to polecam jako dodatek kapustę kiszoną zasmażaną(przepis na kapustę podany wcześniej "kluseczki z kapustą

Kuchnia Beaty
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 135

dodajmy do niej trochę tłuszczu.  Gotując ziemniaki w mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek(...)suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania