Robiłam różne sałatki ziemniaczane, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta - chyba najprostsza ze wszystkich. Co ważne jest świetna na ciepło i na zimno
Kulinarne InspiracjeOstatnio jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Makaron z boczkiem i pieczarkami jest jednym z tych dań, które przygotowuje się błyskawicznie i smakuje na prawdę pysznie. Ogólnie dania z makaronem bardzo nam smakują, makaron w różnych postaciach jest nie tylko pyszny, ale łatwy w przygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z boczku, najlepiej, gdy jest(...)zapotrzebowanie na sól w tej potrawie. Pieczarki, które podsmażamy z boczkiem nie stają się mdłe, ładnie przechodzą smakiem boczku, podkreślając go. Makaron z boczkiem i pieczarkami przygotowuje się stosunkowo szybko, dzięki czemu jest to idealna propozycja na obiad w trakcie zapracowanego tygodnia. Składniki: - 25 dag boczku wędzonego; - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe
dom-agi.plMało czasu w piątkowe przedpołudnie i przydałby się jakiś ciekawy obiad...Szybkie w wykonaniu i ciekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki upał jak na zewnątrz ;)Zapiekane ziemniaki Składniki:ziemniakitroszkę olejułyżka przyprawy do ziemniakówgranulowany czosneksuszona cebulaoreganozioła prowansalskie papryka mielona słodkapapryka mielona chilisólpieprzPrzygotowanie:Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka minut. Studzimy.Naczynie(...)żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy podgotowane ziemniaki. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami - ich ilość uzależniona jest od smaku i gustu ;) Może to być bardzo ostre danie ;)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i pieczemy około 30 minut.Idealne do kefiru albo w wersji solo - zależy na co mamy smak
Lawendowe NieboDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często tworzę różne kombinacje z tym włoskim wynalazkiem. Dziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania bavette aglio e olio z cukinią i krewetkami. Bavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu(...)owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson RJV Riesling 2006 Czas przygotowania 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt
kulinarnyJaBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu.Ciasto:1/2 kostki masła (lub ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennamamy. A wpis już 90! A co na obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki(...)rozpuszczenia) szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego dodatkowo: jogurt naturalny cynamon miód lipowy (lub inny, ulubiony) * z podanej ilości składników wychodzi dość dużo kluseczek, ale gdy nie damy radę zjeść wszystkich spokojnie możemy przechowywać je w lodówce i odgrzać gotując kilka minut. Przygotowanie Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło
Symfonia Smakówjeszcze nigdy nie robiłam ale w tym roku to nadrobiłam i zrobiłam już kilka razy. Na blogu jest już chłodnik z botwiną a teraz polecam wam chłodniczek ogórkowy. Szybko się go robi bo nic nie trzeba gotować. Wystarczy pokroić ogórki i zieleninę, dodać jogurt i doprawić do smaku. Proste i pyszne:)składniki:7-8 dużych ogórków gruntowych600 g jogurtu(...)obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę, moje ogórki były duże ale młode i pokroiłam je razem z pestkami. Pokrojone ogórki przełożyć do miski. Zieleninę drobno posiekać, ja dałam mieszankę koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać doprawić do smaku. Ja użyłam mieszanki soli ziołowej i czosnkowej. Na koniec dodać
Monia miesza i gotujeWitamy po dość długiej przerwie, w poniedziałek, czyli w dzień, który na wielu z nas działa dosłownie jak płachta na byka! (; Oczywiście zgodzimy się z
Symfonia Smakówświetnych przepisów, i byłam pewna, że widziałam tam dokładnie to, czego teraz zapragnęłam. I owszem, był. Pewna wyboru, przekartkowałam książkę na wszelki wypadek. I co...? Kobietą jestem, i bardzo szybko zmieniłam zdanie, gdy moim oczom ukazały się sernikowe rożki...Po pierwsze - wygląd. Prezentują się zachwycająco, wyglądają, jakby ich przygotowanie stanowiło nie lada wyzwanie. Hmm... Najtrudniejsze w całej sprawie jest odpowiednie(...)dość czasochłonne, bo trzeba osobno przygotować każdą warstwę, a potem poczekać, aż każda zastygnie przed nałożeniem kolejnej. Mimo wszystko, przy dobrej organizacji, nie jest źle. No skoro ja dałam radę... Trzeba tylko całość dobrze skleić, żeby w trakcie nakładania masy nic się nie rozjechało.Pierwszą warstwę najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego - z dużą okrągła końcówką, lub po prostu woreczkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa zdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu
Qlinarnie i Qlinarniekilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucam doprawione mięso mielone, szybko mieszając żeby nie przywarło, lecz nieco się podsmażyło. Następnie wlewam wodę i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała. 2. Do czystego garnka(...)garnka i chwilę jeszcze odgrzewam. 5. Na talerz wysypuję makaron, zalewam gorącym sosem i posypuje mozzarellą. Jako dodatek serwuję ogórka kiszonego. I Gotowe! Pyszne i zdrowe danie, dla osób za równo na diecie, jak i chcących się zdrowo odżywiać. Polecam i życzę smacznego
All My Fit LifeProste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się(...)tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce Twaróg
Pełny talerzżałujemy. Około godziny 19, zmęczeni i głodni liczyliśmy na smaczną i szybko podaną kolację. Jak na tą porę gości w karczmie sporo, wybór w karcie urozmaicony i ciekawy. Obsługa szybka i uprzejma, choć z jakiegoś powodu miła kelnerka była wyraźnie smutna. Postanowiliśmy zjeść bardziej obiad niż kolację, choć pora bardziej była na to drugie. Jako miłośniczka i badacz tajemnic(...)wybrał ( co mu się rzadko zdarza ) grzybową z mrożonych zapewne grzybów. Grzyby faktycznie w niej były a razem z pozostałymi składnikami okazała się naprawdę smaczna. Na drugie danie zaserwowałam sobie sandacza w sosie grzybowym z dodatkami. Spory filet, dobrze sprawiony i prawie bez ości, wysmażony jak należy. Wszystko świeże i ładnie podane. Mój miły zafascynował się
Smaki Ewygłowy, dlatego jest to taka sprytna baza. Zrobię ją po raz pierwszy , tą techniką, w brytfannie Toscana od Florina. Dlaczego w brytfannie- bo ma się na początku podsmażyć szybko i równomiernie, nie ma sie przypalić i ma się dusić, wolno , pod przykryciem. Brytfanna jest do tego idealna, gdyż potrawa dusi się wolno, a zbierające się przepiękne krople(...)wyczucie, na nasz smak, bardzo ważną, niemal fundamentalną sprawą są pomidory z puszki. Jeśli są one kwaśne i maja podejrzaną chlapowatą zalewę, należy z nich kategorycznie zrezygnować. A nie daj Boże jakby w puszcze znalazł się jakiś zgniłek- mnie się to zdarzyło po zakupie pomidorów z ogromnej sieciówki- pomidory były masakrycznie kwaśne, pęknięte na pół, chlapowate, gorzkie, wypłynęło coś czarnego
Z Kuchni Do Kuchnicienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka. Tak oto czasem wygląda moje gotowanie, kiedy(...)jedzenia, grunt, żeby ostatecznie coś na ten obiad było, no i chyba bez tragedii te nieudane gołąbki, co? ;) Smakują jeszcze lepiej pomazane ketchupem mojej mamy, choć inny też pewnie da radę... SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE