szybkie danie - 4000 przepisów (strona:172/267)

BABECZKI KARPATKOWE 2276

jedno ma imię, jest tak samo pojęciem względnym, jak prawda, sprawiedliwość czy gust smakowy i muzyczny. Każdy z nas jest inny, posiada inne wartości i co innego rozumie pod danymi pojęciami. Ale nikt mi nie zaprzeczy, że szczęście smakuje świeżym ciastem. Najlepiej jeszcze upieczonym dla kogoś. BABECZKI KARPATKOWE /własny;/ na 13-15 sztuk 250g masła 4 szklanki mąki pszennej(...)Zimne masło siekam z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Rozcieram w palcach do uzyskania konsystencji wilgotnego piasku, po czym dodaję śmietanę oraz żółtka i zagniatam szybko gładkie, elastycznie ciasto, które łatwo odchodzi od rąk. Zawijam w folię spożywczą i na 30 minut wstawiam do lodówki. Połowę mleka zagotowuję z obydwoma rodzajami cukru,  a w drugiej

W kuchni Karmel-itki
Tarta jagodowa 223

Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba nikt by nie dał rady (no chyba, że tak zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej.  Robi się ją w mgnieniu oka, a smakuje(...)cukru3 jajka2 szklanki jagódkruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Rostbef wołowy z czosnkiem, pieczony 161

godzin. Czas pieczenia zależy między innymi od kształtu mięsa. Po mniej więcej 40 minutach należy sprawdzić temperaturę.  Oczywiście najwygodniej używać termometru z sondą , który da sygnał kiedy mięso osiągnie właściwą temperaturę wewnątrz.  Wyciągnąć pieczeń z pieca, gdy temperatura wewnątrz pieczeni wyniesie 57 st. C do 60st. C. Owinąć w  folię aluminiową i odstawić na ok 15 minut.sos(...)możemy zostawić sos w naczyniu lub przelać na patelnię. Ja wolę przelać na patelnię. Rozpuścić 1/2 - 1 łyżkę mąki kukurydzianej w małej ilości wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać drewnianą łyżką, aby uniknąć powstawania grudek podczas gęstnienia. Można dodać trochę masła, posiekanego rozmarynu i tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Tarta z gruszką i serem pleśniowym 177

Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki

Mama Gotuje
Tarteletki szpinakowe z serem 137

Szpinak i ser bardzo się kochają, prawda? A próbowaliście połączyć to z kruchym ciastem? Nie?? no to ominęła Was prawdziwa uczta :)Kruche, delikatne

Codzienna kuchnia niecodzienna
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 227

tylko te zaniedbane, ciemne zaułki miasta, ale także ma okazję pojawić się na imprezie w rezydencji Boyle’ow czy przybytku przyjemności „Golden Cat”, gdzie znaleźć można bardziej wyrafinowane dania, a w tym morelowe tartaletki. Niestety w grze próżno szukać wskazówek co do składników, więc posłużyliśmy się tradycyjnym połączeniem – kruchego spodu z migdałami, słodkiej masy z mascarpone oraz kawałków dojrzałych(...)całości, trzeba zmielić je na drobno w mikserze. Następnie przesypujemy otrzymany migdałowy proszek do miski, dodajemy mąki, cukru oraz soli i wrzucamy zimne masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie szybko rozcieramy grudki w palcach (zbyt długie wyrabianie ciasta rękoma ogrzeje je i ciasto straci na kruchej konsystencji – zamiennie można użycć robota z mieszadłem do wyrabiania ciasta). Kiedy z mieszanki powstanie

Nerds Kitchen
Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy 219

najpopularniejszych przepisów z sierpnia. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało.  Top 7 sierpnia - najpopularniejsze przepisy: 7. Pomidorowy sos ziołowy z ryżem - szybki i prosty obiad na lato 6. Fioletowa fala orzeźwienia 5. Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie i ekspresowa surówka 4. Letnie owocowo-orzechowe marzenie obiadowe z olejem(...)fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem ze mną, czytacie, komentujecie, rozmawiacie. Dziękuję i zapraszam na kolejne dni, miesiące... wspólnego gotowania. Gotujmy z sercem, bo to najważniejszy składnik każdego dania. Pozdrawiam Was serdecznie, Magdalena

Słodkie okruszki
Miszmasz w cieście francuskim 223

Danie, które prezentuję jest naprawdę godne polecenia. Bałagan mięsno - warzywny w cieście francuskim.Bardzo smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru

W kuchennym oknie Ewy
Bułki maślankowe z miodem 223

mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie wyrastanie i do piekarnika. Po dwudziestu minutach w piekarniku mamy pyszne bułki na śniadanie. Zaskakujące jest to, że w przepisie jest bardzo(...)skórkę trochę twardszą, dodaj 2 - 3 minuty do czasu pieczenia. Szczypta mąki żytniej, która została dodana, jest typu 1200, gdyż taką akurat miałem w zapasie. Można z powodzeniem dać mąkę żytnią chlebową. Bułki są świetne, w ciągu miesiąca piekłem je już cztery razy, i już mam zamówienie na kolejną partię :) Podmłoda: 200 g mleka 200 g mąki pszennej typu

Grahamka, weka i kajzerka
Leśne Orzeźwienie 227

czegoś orzeźwiającego. Nie miałam czasu na zakupy. Użyłam tylko to co miałam w lodówce. Otworzyłam ją, potem zamknęłam oczy i dałam się ponieść. Po raz pierwszy wyłączyłam myślenie i dałam się ponieść. Przepis jest mój. Wymyślony od początku do końca. Moja improwizacja. Jaka pyszna....mmmm. Nie potrafiłam tak pokroić tego ciasta, aby nie było takie rozmazane. Wszystko przez te owoce(...)ubiłam na sztywno, wsypałam cukier i miksowałam do momentu, aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodałam żółtka. Do masy jajecznej przesiałam mąki i proszek do pieczenia i mieszałam łyżką szybko i energicznie, ruchami od dna, aby masa maksymalnie się napowietrzyła. Ułożyłam 3 łyżki ciasta, do którego dodałam gorzkiego kakao, tyle, aby ciasto zyskało kolor. Tą malutka ilość ciasta rękawem cukierniczym

Blondynka Gotuje
Dania na sylwestra 1970

Zbliża się SYLWESTER (znowu! kolejny! a kilkanaście dni później 3 wskakuje mi na licznik :() i znowu trzeba myśleć nad kolejnym menu. Niewiele przepisów do tej pory

Co w głowie piszczy
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 191

oddzielać od lukru i w tym momencie żadne zagęszczanie przez dodawanie cukru po prostu nie pomoże – lukier będzie pływał i nie zastygnie.   Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie(...)wyłącznie barwnikami dostępnymi w postaci proszku. Barwniki w płynie czy żelu dodatkowo rozcieńczają lukier. Te w żelu nierzadko mają dodatek gliceryny, która lukier niepotrzebnie zmiękcza – tak naszykowanych ciastek nie da się przechowywać jedno na drugim bez zniszczenia ich.   Barwniki w proszku nie zmieniają konsystencji lukru – dodaje się ich bardzo mało, są ekonomiczne. Za słoiczek jednego koloru zapłacicie na Allegro

Karo in the Kitchen
Sałatka z surimi i makaronem z zupek chińskich 214

kwaskowatym smakiem ogórków kiszonych, jest świetna propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi, do datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron z 2 zupek chińskich sól, pieprz łyżeczka bazylii(...)piórka. Po przestu dzeniu makaronu, do dajemy do niego warzywa, rukolę oraz pokrojone w kostkę surimi.   Przyprawiamy do smaku i łączymy ze śmietana tuż prze d po daniem. Smacznego

ChilliJemy
Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym 235

Zimą zawsze brakuje mi kolorów. Jest szaro i ponuro, a śnieg za szybko się topi. Brakuje mi także świeżych owoców i warzyw, które tylko wiosną i latem smakują tak, jak powinny. Chciałam zatem przygotować sałatkę z produktów, które akurat są dostępne. Stąd narodził się pomysł na "zieloną sałatkę" z pięknym łososiowym pstrągiem, obtoczonym kolorowymi ziarenkami z sezamu, które przyjemnie chrupią(...)roślinnych źródeł kwasów omega-3 i omega-6 oraz wielu mikroelementów, wzbogaci niepowtarzalnie smak sałatki. Niepotrzebny jest żaden wymyślny dresing, sami się przekonacie!  Zatem dla wszystkich spragnionych lekkiego dania i szukających nowych inspiracji polecam moją sałatkę, która doda Wam mnóstwa energii i z pewnością wpłynie pozytywnie na urodę! Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym, skropiona

Sajkofanka smaku
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 152

Witajcie kochani!Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania