Jak żech bōł bajtlym 1 , to mi Muter niyrozki to robiōła, bo przeca cojś trza bōło ze tymi starymi bōłkami zrobić, ale że to sie nazywo
Chop w kuchniJaka zapewne wszyscy wiemy gnocchi są to tradycyjne włoskie kluski podobne do naszych kopytek.Istnieje wiele odmian , w zależności od regionu Włoch, ale te najprawdziwsze i najbardziej
Ostra na Słodkosmakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym(...)miejscową odmianą cavolo nero) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane są na pierwsze danie, primi piatti. Możecie wybierać spośród znanych w całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron
Chilli Czosnek i Oliwawielki finał, czyli sobotni deser (ja wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował(...)trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze. Deser jest dość syty, więc po konkretniejszym posiłku nikt w siebie takiej porcji nie wciśnie (my po zupce daliśmy naszym żołądkom odpocząć przez jakąś godzinkę, zanim zabraliśmy się do konsumpcji).Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobyło się więc bez lekkiej modyfikacji przepisu i drugiego podejścia. Tym razem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż po wyjęciu np. dwoma widelcami Z jednego placka wychodzi ok. 3-4 gniazdek Ciastka nie powinny być ciasno pozwijane Składniki: 2 szklanki mąki luksusowej (z małym czubkiem(...)mąki do środka. Gdy składniki się połączą, mocno zagnieść ciasto (przez ok. 5-8 minut). Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki odłożyć do przesuszenia na 5 minut. Następnie pokroić we wstążki (jak tagliatelle). Ze wstążek formować niewielkie gniazdka. Lekko docisnąć końcówki
Pełny talerzpewność, że w słoiczku mam 100% orzechów, bez dodatku wątpliwej jakości tłuszczu czy cukru. Każdemu miłośnikowi masła orzechowego polecam spróbować zrobić je samemu. Robi się naprawdę łatwo i szybko, w dodatku możemy zrobić kilka wersji,np. kremowe lub z kawałkami chrupiących orzechów, z cynamonem, z kawałkami czekolady...co kto lubi :) Przepis podstawowy 500 g orzechów ziemnych (waga orzechów bez łupinek(...)trochę czasu i masło robi się ekspresowo. Podprażone orzeszki wrzucamy do misy blendera i blendujemy przez kilka-kilkanaście minut. Pamiętajmy, aby co jakiś czas wyłączyć na chwilę blender i dać mu odpocząć, bo będzie się mocno nagrzewać. Podczas takich przerw warto też wymieszać zawartość misy. Orzeszki początkowo zostaną zmielone na drobne kawałki (jeśli chcemy zrobić masło w wersji "crunchy
Zawsze głodna!wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki 30 minut(...)nóg, namiętnie piekę jakieś drobiazgi na śniadanie. Wczoraj co prawda zaraz po przyjściu z pracy zawinęłam się w kołdrę i dopiero C. po powrocie do domu (osiem godzin później) dał radę mnie spod tej kołdry wyciągnąć. Dlatego dziś nadrabiam - kupiłam już drożdże, i - uwaga - mąkę żytnią, której ostatnio nie udało mi się dostać. Z pewnością zaowocuje to czymś smakowitym
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru. A przepisów na kruche rogaliki(...)przepisami, każdy dopasowuje je do lokalnych warunków zachowując jednak ich charakter. Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj mam dla Was propozycję na bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą(...)ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią
Smakołyki AsiPiersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i
Kuchnia Pokoleńsię nie udać! Można zrobić je na mniejszej blaszce i wyłożyć herbatnikami tylko spód i wierzch i będzie wtedy więcej masy. Ja moją Stefankę zrobiłam na dużej blaszce i dałam trzy warstwy herbatników, ale to już pozostawiam do Waszej decyzji.Stefanka – składniki:1/2 kostki margaryny (125g)1 litr mleka3/4 szklanki cukru1 szklanka kaszy manny3 łyżki kakaoherbatniki (zależy od tego, jaka(...)małym ogniu cały czas mieszając – może się przypalić – aż masa zrobi się gęsta. 2. Połowę gorącej masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułożonej herbatnikami. Szybko na gorącą masę wyłożyć następną warstwę herbatników i wylać na nie drugą porcję masy. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników lekko całość dociskając. 3.Wszystkie składniki polewy zagotować w rondelku – cały czas
UgotujmyTo.plłapie mnie stosowny nastrój i potrzebuję pozbyć się nadmiaru energii, zagniatam kilka porcji takiego ciasta na zapas, przechowując je następnie w zamrażalniku (przepis własny TU). Wtedy wykonanie szybkiego obiadu jest banalnie proste i bezproblemowe (inna wariacja w temacie tarty TU). Często stosuję zasadę pod tytułem: tarta na winie - czyli co się nawinie to do tarty! Idealny sposób na wyczyszczenie(...)racji, iż oszalałam ostatnio na punkcie soli cebulowej od SKWORCU - musiałam jej tu również użyć! Wykorzystuję ją zwykle zamiast zwykłej soli, gdy jeszcze bardziej chcę podkreślić cebulowy charakter dania. W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Muszę nieskromnie przyznać że sól cebulowa wprost rewelacyjnie wpasowała się smakiem w pozostałe składniki
Grunt to przepis!kojarzą się w dużej mierze z fast foodem, co oczywiście nie jest komplementem. Z drugiej strony wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych(...)cedzakową z patelni. Garnek z sitkiem do frytek Bardzo przydatnym wyposażeniem są również krajarki do frytek. Dzięki nim możemy pokroić ziemniaki na frytki nie tylko równo, ale też bardzo szybko – znacznie szybciej niż robiąc to ręczne nożem. Urządzenia takie mają różny stopień zaawansowania czy wydajność, ale są naprawdę bardzo przydatne. Poniżej wyjaśniamy dlaczego sposób pokrojenia ziemniaków ma znaczenie. Prosta krajarka
Kulinarna Pokusasprzedażowym sukcesie książki na jej podstawie został nakręcony film pod tym samym tytułem z Reese Witherspoon w roli głównej. Mając 22 lata, Cheryl traci matkę, która umiera wskutek szybko postępującej choroby. Z ojcem nie utrzymywała kontaktów (w trakcie lektury dowiecie się dlaczego). Po pogrzebie matki Cheryl starała się przyciągnąć ku sobie siostrę, brata i ojczyma, ale życie spowodowało(...)czasie samotnej wyprawy wzdłuż szlaku PCT (Pacific Crest Trail). Na początku wyprawy ma się wrażenie, że mamy do czynienia z głupiutką panienką, która pakuje do plecaka wszystko, co się da, nie zastanawiając się nad tym, czy da radę to udźwignąć. Z czasem Cheryl pokonuje coraz więcej kilometrów, niepomna na warunki atmosferyczne, niebezpieczeństwo trasy, dzikie zwierzęta, brak pieniędzy, ograniczony zasób wody
Weekendy w domu i ogrodziepozwolą. Jak już wspominałam dzisiejszym gościem wieczoru jest suflet. Nie bez powodu zostawiłam go sobie prawie na sam koniec. Suflet moi drodzy owiany jest bowiem złą sławą, jako danie skomplikowane, kapryśne i złośliwe. Suflet opada, pęka, nie ścina się albo wybucha. Tak, tak, słyszałam wiele historii na jego temat, więc zostawiłam go na koniec(...)mówił James Beard: "Jedynym powodem, dla którego suflet opada, jest to, iż wyczuwa nasz strach przed opadnięciem" , zrobiłam zatem wszystko, by tylko złowróżbny strach mnie nie dopadł. Robiłam wszystko szybko i sprawnie, niczym dobrze wytresowany robocik. Masa na suflet wyszła gładziutka i bardzo puszysta, pachniała obłędnie. Piekarnik na szczęście jest cudem techniki, które jak dotąd nigdy mnie nie zawiodło, stanął
Przepysznik - BLW i nie tylkodawno go już z mężem nie jedliśmy. Jako że z całej szóstki osób będących na jednej kuchni, zostaliśmy dziś z M. sami (nie licząc maleńkiej Zosieńki), postanowiłam zrobić coś szybkiego, aby nie spędzić połowy niedzieli przy garach, padło na kebaba. Bardzo długo szukałam idealnej przyprawy do kebaba, na dzień dzisiejszy najbardziej odpowiada mi ta Prymatu, wybór przyprawy pozostawiam jednak(...)mięsa dodajemy przyprawy. Osobiście na tę ilość mięsa dodaję 1,5 opakowania przyprawy kebab/gyros z Prymatu, choć przyznam że zdarza mi się dosypywać jej jeszcze w trakcie smażenia. Możecie dać jej mniej a w razie potrzeby wsypać więcej w trakcie smażenia. Wszystko zależy również od przyprawy jakiej użyjecie. Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy "do przejścia
Kuchenne aromatysposób powstało kilka ciekawych potraw, a i stare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól(...)oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.Proporcje jakie podałam są dość umowne. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, wtedy niech doda więcej grzybków i pora. Ja do części sałatki dodałam drobno posiekaną marynowaną papryczkę chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaodpowiednich ilościach... Moreli i kokosu było za mało, ale to nie problem. Połowę moreli bowiem zastąpiłam suszonymi śliwkami, i wyszło mi dwukolorowe nadzienie, które prezentowało się bardzo ładnie. Kokosu dałam do kruszonki tyle, ile miałam, i podsypałam mąką do otrzymania właściwej konsystencji. Efekt - bardzo zadowalający. Ciacho jest bardzo maślane, dość mocno słodkie. Ja następnym razem zmniejszyłabym ilość cukru(...)zwykłe, o nie... Z pewnym ciekawym składnikiem, którego póki co, nie zdradzę. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie. Póki co zapraszam na słodziutką, słoneczną krajankę, którą przygotujecie naprawdę szybko, a która z pewnością zaspokoi nagłą potrzebę na coś słodkiego.Krajanka morelowo-śliwkowa z kokosemSkładniki:(na formę 25x25 cm)spód:100 g miękkiego masła80 g cukru1 jajko185 g mąki pszennej1/2
Pożeraczka, czyli raz adobrze