kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty(...)drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej łyżce oliwy bez rumienienia (można dodać szczyptę soli, aby cebula puściła sok) . Ostudzić. Ostudzony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy
Moja DelicjaStrucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko(...)ąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru, wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce
w mojej kuchnizacząć ugniatać do połaczenia składników. Jeśli masa będzie rzadka należy dosypać jeszcze cukru i nadal ugniatać tworząc zwartą mase cukrowa. Kiedy masa ma odpowiednia konsystencje i wiemy ze da rade ja rozwałkować wtedy dodajemy barwnik i nadal ugniatać aby uzyskac taki kolor jaki chcemy. Mase wałkujemy podsypując cukrem pudrem aby się nam nie przyklejała do blatu(jeśli nie chcemy mieć(...)trakcie robiena już lekko podeschnie a zamierzamy go jeszcze uzyc to wtedy można do niego dodac odrobine masła i ponownie wyrobić. A następnie włozyc do woreczka, wtedy tak szybko nie wyschnie. Przed podaniem tortu "płatki kwiatowe" należy delikatnie poukładać na paterze lub wsunąc pod ciasto tworząc kwiat. Wazne aby lukier był już dobrze wyschnięty bo jeśli płatki mają
Radość kipiąca uśmiechem.Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest(...)przepisu! Składniki na 2-3 porcje: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1/2 pęczka szczypiorku 2,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1/2 łyżki cukru - dałam miód 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól,pieprz Wykonanie: z kapusty odrzucić wierzchnie liście,przekroić na pół,wyciąć gruby głąb.Kapustę pokroić w paski.Wymieszać z solą i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki połączyć ze sobą oraz(...)zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układać jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). – ja dałam do kwadratowej silikonowej, po kroiłam takie kwadraty, że się nie mieściły. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut – ja piekłam ciut
Fabryka pomysłówubiegłym tygodniu zrobiłam z nich pierwsze ciasto, a dosłownie przed chwilą skończyłam wekować powidła, a w piekarniku właśnie siedzi ciasto drożdżowe ze śliwkami, rzecz jasna :) Przy okazji dzieci dały popis znajomości klimatów wiejskich ;) Mąż chciał zabłysnąć dowcipem i mówi do Hani: - Znasz dowcip o powidłach? - Nie..... - Po widłach są dziury w plecach! - yyyy (pełna konsternacja) - Nie rozumiesz(...)chodzi, zapytała: - Tato! Ale co to są widły??? Po czym odezwał się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód
bistro mamaPRZEKĄSKI W 5 MIN Śliwki zawijane w boczku: -opakowanie śliwek suszonych -boczek wędzony w plastrach wykałaczki śliwkę zawijamy w boczek przekuwamy wykałaczką,pieczemy na papierze do
Swojskie jedzonkomogłabym zjeść na szybko, dosłownie "w biegu", co doda mi energii, a przy okazji będzie zrowsze niż puszka energy drinka. Tak powstały ekologiczne batoniki musli, które zrobiłam wczoraj na szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wrzucić do piekarnika, a po ostudzeniu pokroic i mamy śniadania lub przekąski na kilka dni. Batoniki wyszły pyszne, słodko-orzechowe, w pięknym, złocistym kolorze. Sycą(...)mnie mieszanka studencka bez rodzynek oraz ekologiczne orzechy pekan i brazylijskie Symbio ) garstka jagód goji Symbio mała garstka sezamu 100 g masła pół szklanki płynnego miodu (można dać mniej jeśli lubicie mniej słodkie smaki) 50 g brązowego cukru trzcinowego. Orzechy z grubsza siekamy na mniejsze kawałki. Masło wkładamy do rondelka wraz z miodem i cukrem i podgrzewamy
Zawsze głodna!mojego brata). Bardzo zdrowe, bogate w witaminy A i C oraz żelazo, awokado zalecane jest dla osób z anemią. Poza tym nie zawiera dużej ilości cukrów. Robi się bardzo szybko i nieskomplikowanie:) Składniki: 100 gramów wędzonego łososia 1 dojrzałe awokado sól plasterki cytryny do dekoracji (opcjonalnie) W tym miejscu chcę podpowiedzieć, co zrobić gdy zakupione awokado nie jest zbyt(...)obraniu nie czerniało? Nie wyrzucajmy pestki. Po rozdrobnieniu owocu widelcem, trzymamy ją w rozgniecionej paście do momentu podania na stół. Pestkę wyjmujemy z pasty tuż przed ostatecznym wykonaniem dania. Awokado rozdrabniamy widelcem - doprawiamy solą i mieszamy Łososia rozdrabniamy widelcem - również doprawiamy i mieszamy Najpierw układamy na talerzyku masę z awokado, a następnie, na nim, kładziemy rozdrobnionego łososia Jemy:) Można
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOrient w domu Podróże, szczególnie te dalekie są z reguły drogie. Wprawdzie, aby pokosztować egzotycznych potraw nie musimy polecieć do Chin, ani Japonii, gdyż restauracje
ClauditteMissCookingZaczęły się szybkie i zajęte poranki. Już tylko niedziele pozostaną mi na robienie ukochanych pancakesów. Może to i dobrze, będą jeszcze bardziej wyjątkowe! Na szczęście przygotowałam zapasy i rano nie muszę poświęcać dużo czasu, by przyrządzić jednocześnie pyszne i zdrowe śniadanie. Ten przepis chciałam wypróbować już od...zdaje się WIEKÓW. Pamiętam, że kiedy kupiłam książkę kucharską Sophie Dahl, cieszyłam się(...)niesamowite zdjęcia i, co najważniejsze, NIEZWYKŁE PRZEPISY. Sophie tak pięknie pisze, ozdabia każdą potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika
Gotowanie to kochaniekontaktu z żywnością. W razie jakichkolwiek problemów ze zrozumieniem symbolistyki ,strona oferuje klarowne wyjaśnienia TUTAJ- KLIK! Ale do rzeczy, do rzeczy...a raczej do kokilek! Potrzebowałam zjeść szybko i zdrowo, więc zrobiłam zapiekane jaja. Klasykę, którą wykonuje się w kokilkach, chciałam się przekonać czy jajo podczas zapiekania nie pokryje się białkiem i nie będzie twarde. Ponadto musiałam przekonac się(...)kokilek! Ja zrobiłam dwie porcje! -jajko -szynka -ser w plastrach, żółty -kawałeczek czerwonej i żółtej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz,masło, oregano,oliwa z oliwek -pomidor -prażone ziarna – ja dałam po sporej łyżeczce ziarenek od Ziarenkowa Słoneczne Pola, gdyż mieszanka jest idealnie skomponowana -ketchup Na dnie kokilki połóż plaster pomidora. Posyp oregano,solą i polej oliwą z oliwek. Następnie połóż
Z Kuchni Do KuchniJak ja się cieszę z ostatnich dni. W prost uwierzyć nie mogę, że wrzesień rozpieszcza nas piękną, słoneczną pogodą. I aż żal, że trzeba się
Przysmaki Karolkilodów waniliowych lub śmietankowych. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl Składniki: 420g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek szczypta cynamonu Sposób przygotowania:Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki(...)ciasto się połączy. Resztę wody dodajemy tylko jeśli będzie to konieczne. (Jeśli ciasto będzie za suche i nie będzie się chciało połączyć).Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i szybko (aby masło bardzo się nie ociepliło) rozpłaszczamy go ręką. (Zamiast tradycyjnie formować z ciasta kulę, autorka zaleca rozpłaszczyć ciasto. W ten sposób lepiej się schłodzi). Ciasto owijamy w folię spożywczą
Pudełko rozmaitościdużo do udźwignięcia dla potencjalnego gościa, który odnajdzie się tu tylko wtedy gdy sam ma w sobie uśpionego świra, dlatego staramy się zachować szczyptę normalności i uraczyć go czymś szybkim czego będzie mógł sobie dołożyć gdy do głosu dojdzie niedosyt. Musi to być ekspresowe, zdrowe, smaczne i powinna nastąpić chęć dołożenia. Dziś w roli głównej indyk w asyście brokuła(...)typu vegeta, bazylia, ( Oczywiście ilość konkretnych składników jest zależna od tego jaki smak chcemy uzyskać. My dając nasz polski czosnek dodajemy go sporo bo okolice 6 główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski, więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, suszymy
Wypisz Wymaluj