szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:77/2080)

rogaliki z nadzieniem migdałowym 188

zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek

babka w formie
Ciasteczka z pestkami dyni 139

wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki

Kuchcik gotuje
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 541

Ciasto pozytywnie zaskakujące. Niby proste, niewyszukane, a jednak pyszne. W kategorii tych w miarę prostych i szybkich ląduje u mnie na dość wysokiej pozycji. Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe(...)wyłączamy. Obie mąki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami (najlepiej w 2-3 turach). Łączymy całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wykonując ruch zagarniający (z dołu do góry). Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich

Smaki Na Talerzu
Łaciate – ciasto 51

Mąkę dodałam do mleka i wymieszałam rozbijając przy tym wszystkie grudki. Wlałam do gotującej się masy serowej. Gotowałam jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę(...)która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * śmietanka 30% Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam

Pieprzyć z Fantazją
Łaciate - ciasto 2121

Mąkę dodałam do mleka i wymieszałam rozbijając przy tym wszystkie grudki. Wlałam do gotującej się masy serowej. Gotowałam jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę(...)która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * śmietanka 30% Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam

Pieprzyć z Fantazją
Pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką 167

Pogoda za oknem niestety nas nie rozpieszcza. Pochmurnie, zimno, deszczowo. W takie dni jak ten bardzo często sięgam po szybkie ciasta i desery, które w kilka chwil poprawiają nastrój. Dziś zapraszam Was na pieczony serniczek z orzechami włoskimi i kandyzowaną skórką . Pysznie, szybko, nic tylko jeść i jeść… Każda łyżeczka poprawia nastrój Spróbujcie i Wy. Do mojego pieczonego serniczka

Słodkie okruszki
Kruche ciasteczka kakaowe 130

Ciasto szybko się przygotowuje, dłużej zaś w lodówce przechowuje, żeby lepiej się wałkowało i po upieczeniu na kruchości zyskało. Może nie są idealnie polukrowane, może perełki nie najlepiej poukładane, ale jeśli czas nas goni z pracami przed świętami, to trzeba sobie tak wszystko zaplanować, żeby później nie żałować, że mogliśmy więcej, ale się nie dało, bo czasu było za mało(...)ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką i ułożyć między folię spożywczą. Należy wałkować przez folię, ciasto będzie cienki i gładkie. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 2 min., szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć. Lukier: Proporcje  ok. 80 - 100 g cukru na jedno białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier

Moniki Smakołyki
PLACEK Z OWOCAMI I BUDYNIEM WEDŁUG SIOSTRY ANIELI 1280

CIASTO Z BUDYNIEM I MALINAMI Bardzo  proste   szybkie  oraz  uniwersalne  ciasto kruche. - Proste  ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. - Szybkie  wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. - Uniwersalne  ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek

RAROSSA
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki! 181

przy knedlach , pyzach czy przy śląskich kluskach : ciasto ziemniaczane (to z batatów też) że nie znosi wyrabiania dłońmi, pieszczenia i dotykania – dłońmi tylko je szybko formujemy. Ziemniaki i bataty to nie ciasto drożdżowe żeby je wyrabiać – im dłużej ziemniaczanego ciasta dotykacie, tym bardziej robi się gumowe, ciągnące i finalnie – szybko wilgotnieje i podchodzi wodą, w następstwie czego rozpada się(...)zdjęciu). Nawet, jeśli ciasto w dotyku wydaje się lekko wilgotne ale już się dobrze ze sobą lepi, nie dosypujemy więcej mąki – nie trzeba. Stolnicę mocno posypujemy mąką i szybko zagniatamy ciasto w kulę. Spłaszczamy ciasto i dzielimy je na 4 porcje. Znowu podsypujemy stolnicę mąką i toczymy wałek z ciasta (mój na zdjęciach ma około 2,5cm średnicy). Tniemy wałek

Karo in the Kitchen
Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami 84

Miałam ochotę na jakieś proste, szybkie ciasto bez jajek, bez żadnego miksowania i wymyśliłam takie oto ciasto sypane jabłkowo- dyniowe z dodatkiem orzechów włoskich. Wyszło pyszne, spróbujcie Składniki (tortownica 28cm): – 350g mąki krupczatki – 150g kaszy manny – 120g cukru trzcinowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 150g masła

Smaki Armine
Prosty murzynek ze skórką pomarańczową i sodą + filmik 178

Proponuję dziś uniwersalny przepis na murzynka jako szybkiego ciasta na niedzielę . Do tego ciasta można wybrać różny tłuszcz; może to być masło , margaryna albo olej . W tym przepisie właśnie użyłam oleju , a dzięki temu to ciasto jest całkiem tanie . Ale musimy pamiętać, że rodzaj tłuszczu wpływa na strukturę ciasta. Ciasto na oleju będzie cięższe , bardziej wilgotne (co widać na zdjęciu

Kawa z mlekiem
Ciasto pina colada 104

ochotę. Tym razem padło na ananasa, który stał się dominującym składnikem lekkiego, wilgotnego i orzeźwiającego ciasta o smaku słynnego drinka ananasowo-kokosowego o wdzięcznej nazwie Pina Colada. Jest to szybkie ciasto ucierane, jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie piecze też się go za długo więc ideał, czyż nie ? Składniki na formę o średnicy 26 cm: 250 g mąki pszennej

greenscarf
Kruche babeczki z kremem i owocami 150

brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania