kogo: dla szukających przepisu na szybkie ciasto (robi się je 15 minut)! dla czekoladoholików i kawoszy dla lubiących "ciężkie" ciasta Składniki: 160g masła 180g gorzkiej czekolady szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pół szklanki likieru kawowego 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Składniki na dekorację: polewa czekoladowa (100g) czekoladowe ziarnka kawy
Mania WypiekaniaMiałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas
Słodkości i nie tylkoKolejne moje roślinne odkrycie w postaci ciasta. Uwielbiam eksperymentować w kuchni niesamowite rzeczy. Tym razem upiekłam smaczne i szybkie ciasto z fasoli. Idealne wilgotne, aż rozpływa się w podniebieniu! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej 2 jajka 1 łyżka mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżka wiórek kokosowych aromat cytrynowy Sposób przygotowania
Truskawkowa FiestaUwielbiam proste ciasta, szybkie w przygotowaniu i nie wymagające miksera. Takie właśnie jest to Proste ciasto z cynamonowym cukrem z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny. . Ja robiłam już dwa razy w przeciągu tygodnia :) Pierwsze piekłam w wyższej temperaturze (175-180°C) i się zbytnio przypiekło, choć wszystkim częstowanym kompletnie to nie przeszkadzało :) Za to te drugie wyszło idealne! Polecam
Moja Delicjamąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze
Słodka Stronajajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta 10 - 12 zielonych szparagów sól pieprz czosnkowy suszony tymianek Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut
Kulinarne przygody Gatitysobie różne artykuły. Zaraz wstawię obiad. Takie błahostki... To ciasto polecam absolutnie każdemu, kto narzeka na brak czasu. Nie wymaga ono użycia miksera i robi się je na prawdę szybko. Ciasto typowo jak na muffinki - wrzucamy wszystko do jednej miski i mieszamy. I po godzinie mamy pyszne, wilgotne i sprężyste ciasto. Na wierzch co kto woli - u mnie miks porzeczek(...)ręką, możecie ją szybko przygotować, np z tego przepisu ( klik ) a nadmiar tak jak ja zamrozić, i zostawić na następny raz. Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Do miski wbić jajko, wlać olej i kefir. Dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
My simple kitchenMaślany, puszysty jabłecznik Pulchna, delikatna i wspaniale maślana szarlotka dziś u mnie zagościła. Jest prosta i dość szybka w przygotowaniu, a w smaku tak pyszna, że trudno się jej oprzeć. Polecam wypróbować! Tortownica, w której piekłam ciasto ma średnicę 22 centymetry. Składniki: ok. 600g jabłek sok z połowy cytryny 160g masła 130g cukru 4 jajka szczypta soli 100g
Blog z Apetytemsame dobroci lata! W sezonie, tak jak teraz wykorzystajcie świeże owoce! Poza sezonem śmiało możecie zastąpić je mrożonymi albo wykorzystać inne dary natury! Ciacho pyszne, łatwe i szybkie! Kruche ciasto idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! Spróbujcie i Wy! Ps. możemy je przygotować jako jedną dużą tartę albo zrobić mniejsze(...)rabarbar) – ok. 500 g * mąka ziemniaczana – do obtoczenia * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Owoce oczyszczamy. Obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z brązowym cukrem. Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne, szybko je wyrabiamy ( gdyby ciasto było za suche dodajemy niewielką ilość zimnej wody ). Formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto albo porcjujemy na 3 części albo
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia , Sposób przygotowania : Na stół ( stolnicę ) wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, robimy zagłębienie. Ugotowane żółtka przecieramy przez sito, dodajemy cukier puder i margarynę . Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.. Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 – 3/4 cm. Trochę ciasta pozostawić na wałeczki, którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty(...)moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek można upiec wcześniej. ( ja 1,5 tygodnia przed świętami
Pysznosci Babci BasiKrucho-drożdżowe rogaliki z jabłkami Dziś zapraszam na proste, szybkie i przepyszne rogaliki wypełnione soczystymi jabłkami. Ciasto jest elastyczne, mięciutkie i łatwo się formuje. Rogaliki robi się bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać jabłkami, zawinąć i już można piec, nic nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia jak w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych(...)tyle soku i cukru aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** Rogaliki smarujemy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemczasów. Ostatnio znów sobie przypomniałam o fenomenie babeczki z kubeczka w 3 minuty. Choć ma ona swoich zwolenników i przeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco Taką babeczkę z kubeczka możecie podać(...)niczym nie zdążę. Można w niej rozmrażać składniki, podgrzewać obiad (mój mąż często z tego korzysta jak wraca z pracy o późnych godzinach), a nawet (co dziś pokazuję) przygotowywać szybkie desery Prosta w obsłudze, intuicyjna, stosunkowo nieduża, idealna do każdej kuchni. Osobiście cenię firmę Electrolux za niezawodność działania, dlatego szczerze polecam. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiStaropolski piernik dojrzewający jest ciastem, bez którego trudno sobie wyobrazić tradycyjne święta Bożego Narodzenia. Takie ciasto robi się tylko raz w roku, aby je przygotować trzeba uzbroić się w cierpliwość, jednak mogę wam zagwarantować, że jego smak rekompensuje każdą minutę(...)oczekiwania. Dlaczego piernik powinien dojrzewać? Jeśli do tej pory nie próbowałeś piernika dojrzewającego, z pewnością zadasz sobie pytanie “Po co się męczyć”. No właśnie. Po co? Skoro szybkie ciasto korzenne z wykorzystaniem bardzo podobnych składników można zrobić dosłownie w godzinkę? Jak to w życiu bywa, także i w tym wypadku diabeł tkwi w szczegółach. Szybki piernik może mieć
okolicepalnika.pljuż możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko nie wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu. Beza natomiast będzie idealnie krucha(...)cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jedną kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Około 1,5 kg jabłek na szarlotkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, a potem
Mia Cucina SofietaProste,szybkie ciasto dla wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania. Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce. Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!