Zemsta teściowej 322szklanki, krem: mascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 4 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, Sposób przygotowania: Schłodzone składniki ciasta szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez
kulinarne odsłony pati
Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 193Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami Smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200g masła lub margaryny 3 jajka 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 150g truskawek
Blog z Apetytem
Pain d’épices 151Pain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz. Pain
Zasmakuj Kuchni
Wiśniowa chmurka z amaretto 261mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Ciasto kruche: Wszystkie składniki powinny być schłodzone, szczególnie masło, połączyć wszystko w misce zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym, ponakłuwać widelcem, piec w nagrzanym
Wanilia i Kardamon
Kremówka toffi 467Kremówka toffi miała być ciastem szybkim, łatwym i przyjemnym. Nie do końca się takim okazała, chociaż smakowo wyszła rewelacyjnie. Ciasto francuskie piekłam na dwa razy więc zajęło to trochę czasu i musiałam na nie dodatkowo uważać, ponieważ pomimo nakłucia ciasta widelcem wybrzuszało się i w trakcie pieczenia nakłuwałam je po raz kolejny. A już największą katastrofą okazało się krojenie tego
Relaxtime
Cynamonowa drozdzowka z antonowka i sliwkami, na maslance czyli poWeekendowe Lakocie odc.130 237chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml maki pszennej 70 g masła
Dzieje kuchennej Wiewióry
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 619będzie coś bez pieczenia na zimno... Tak zachęca Bożenka do wspólnego cukiernictwa w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Wybrała przepis zaczerpnięty z bloga Better life by Auntie Ju na szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki ! :) Trochę pobuszowałam tu w składnikach przepisu dostosowując je do mniejszej blaszki i lekko modyfikując pod swój smak
Grunt to przepis!
Ciasto biszkoptowe z owocowym nadzieniem 198ciasto biszkoptowe. Tak wiec tuż po świętach przygotowałam kolejną słodkość. Tym razem zamiast zwykłego ciasta biszkoptowego dodałam do nich owoce podsmażone wraz z galaretka na patelni. Połączenie ciekawe, a ciasto szybko zostało zjedzone przez moich chłopaków. Przygotowałam dwie wersje galaretkowego nadzienia: o […] The post Ciasto biszkoptowe z owocowym nadzieniem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnek
Ciasto z malinami i budyniową pianką. 210pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 190°C przez
zadanie-gotowanie
Ciasto jogurtowe z czerwonymi pomarańczami 190dzisiejsze zdjęcia ciasta są każde z innej parafii. Nie byłam do końca zadowolona ze zdjęć ciasta, które zrobiłam wczoraj, więc dziś rano upiekłam je ponownie (naprawdę jest to bardzo szybkie ciasto). Przygotowałam kolejną sesję w przeróżnych wariantach kolorystycznych i zrobiłabym pewnie jeszcze więcej zdjęć, gdyby nie padł akumulator w aparacie :) W sumie to nadal nie wiem, które zdjęcie podoba
Chilli Czosnek i Oliwa
Ciastka przekładane masą chałwową 221łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy
W kuchennym oknie Ewy
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 418Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale
Poezja smaku
Ciasto drożdżowe z kruszonką 211kilka fotek na bloga. No i w tej radości jakoś tak się stało, że gorące ciasto wylądowało mi do góry dnem na podłodze. I ot cała kuchenna katastrofa. Pozbierałam szybko ciasto, a właściwie strzępy, które z niego zostały (na szczęście podłoga była czysta :) i zostawiłam. Myślałam, że już nic z tego nie będzie, ale udało mi się wykroić jeden ładny
Smakowy Raj
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem 205dalszym ciągu w pełni, ale tym razem zachciało mi się ciasta drożdżowego. Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku
Mix smaku
Ciasto jabłkowo- makowe 217Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkami Ciasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI: jabłka -1 kg mak mielony sypany - 2 łyżki mąka -2,5 szkl cukier -3/4 szkl jajka -6 szt soda -1 łyżeczka olej -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier puder do posypania ciasta tłuszcz
Kuchnia Danusi
Wytrawne tartaletki z karmelizowaną cebulą 260fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przygotować kruche ciasto: Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać mąkę, sól, ewentualnie odrobinę wody - zagnieść szybko ciasto. Uformować w kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, dodać cukier - smażyć, ciągle mieszając. Gdy cebula zmięknie dolać
kolorowotorcikowo
rogaliki z nadzieniem migdałowym 251zrobiły się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek
babka w formie
Ciasteczka z pestkami dyni 246wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki
Kuchcik gotuje
Ciasto z kremem cytrynowo-ananasowym 659Ciasto pozytywnie zaskakujące. Niby proste, niewyszukane, a jednak pyszne. W kategorii tych w miarę prostych i szybkich ląduje u mnie na dość wysokiej pozycji. Zdecydowanie warto je przygotować. Biszkopt: 5 dużych jajek 160 g cukru 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju szczypta soli Masa: 1 puszka ananasów 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 galaretki cytrynowe(...)wyłączamy. Obie mąki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami (najlepiej w 2-3 turach). Łączymy całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wykonując ruch zagarniający (z dołu do góry). Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Jeden z nich
Smaki Na Talerzu
Łaciate – ciasto 110Mąkę dodałam do mleka i wymieszałam rozbijając przy tym wszystkie grudki. Wlałam do gotującej się masy serowej. Gotowałam jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę(...)która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * śmietanka 30% Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam
Pieprzyć z Fantazją
Łaciate - ciasto 2209Mąkę dodałam do mleka i wymieszałam rozbijając przy tym wszystkie grudki. Wlałam do gotującej się masy serowej. Gotowałam jeszcze kilka chwil do momentu aż masa zgęstniała. Zostało tylko przełożyć szybko ciasto gorącą masą. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów wyłożyłam masę(...)która pozostała i przykryłam ciastem. Zanim wstawiłam do lodówki musiało ostygnąć. Proszę się nie zrażać tym, że będzie wyciekać. Wycieknie odrobinę po brzegach, ale to jest chwilka, ponieważ masa szybko tężeje. Nie byłoby wykończenia bez chociażby tradycyjnego przyozdobienia polewą. Składniki: * 1 tabliczka czekolady mlecznej albo deserowej * 1 tabliczka czekolady białej * śmietanka 30% Do rondelka wlałam 3 łyżki wody i zagrzałam
Pieprzyć z Fantazją