kasy mijałam półki z dodatkami, co szybko przyniosło na myśl skojarzenie - ŻURAWINA :) Wróciłam do domu i zaczęłam planować co do takiego "sernika" powinnam dać, by był smaczny. No bo skoro "sernik" to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy :) tak zrobiłam i... o mały włos upiekłabym samą bezę na kruchym cieście :P bo nie dodałam kluczowego przecież(...)budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy
Kolorowy Przepisownikciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni wcześniej. Kruche ciasto można tez przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, a przed świętami wykorzystać do wypieku(...)szybko zagnieść. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki (a najlepiej cała noc). Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut. Budyń ugotować na 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Na cieście ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki
Lekcje w kuchniWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)zimną wodą, mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)zimną wodą, mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuGdy mamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę. Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUpał czy nie, coś słodkiego musi być. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie, proste ciasto, które można zrobić bez miksera. Moje mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką powstało kiedyś w drodze eksperymentu i bardzo lubię je piec, gdy nie mam czasu ani ochoty za długo stać w kuchni. W przygotowaniu jest naprawdę ekspresowe. No cóż... ja jednocześnie robiłam zupę ogórkową
Słodkie okruszkikokosowy Jeśli masz w domu dojrzałe banany, warto wykorzystać je do przygotowania chlebka bananowo-kokosowego! Lubię piec chlebek bananowy, bo jest szybki w przygotowaniu, a dojrzałe, słodkie banany zastępują duże ilości cukru, które zazwyczaj dodaje się do ciast. Słodyczy dodają także w tym przypadku wiórki koksowe. Tym razem do przygotowania chlebka bananowego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale spokojnie można użyć
Moje Qulinarialenistwa przestałam to robić. Dodajemy 1/2 łyżki soli, olej, wodę. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili kiedy ciasto nie jest już płynne - dodajemy drożdże, dalej wyrabiamy - szybko, energicznie. Wyrabiamy i maltretujemy ciasto do momentu aż będzie bezproblemowo odchodziło od naszych rąk. Wówczas takie wyrobione ciasto wkładamy do misy, przykrywamy szmatką i zostawiamy na pół godziny(...)pół godziny, szybko i energicznie wyrabiamy ponownie ciasto. Wykładamy z misy i wałkujemy odpowiednio do formy jaką mamy. Ja przeważnie robię pizzę na blaszce, którą dostałam w komplecie z piekarnikiem - jest duża, kwadratowa i nie mam problemu ze zmieszczeniem pizzy - no chyba, że później w brzuchu... Bardzo lubię pizzę na cienkim spodzie i taką też właśnie robię. Mocno wałkuję
dlaSmaQŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe,delikatne, "niebo w gębie". Jeśli jesteście miłośnikami kokosa to ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :) Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy
O kuchni z uczuciemCiasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika ;) Ciasto batatowo - kokosowe 250 g-300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki
FitKotmazurka jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To wersja dla tych, którzy stawiają dobry efekt w szybkim tempie. Orzechowo-karmelowy smak trochę przypomina baklawę, trochę Panią Walewską... cóż, chyba musicie sami spróbować. A, że nie jest to typowy wielkanocny mazurek, moim zdaniem możecie go upiec o każdej(...)cukru Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjejogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Pączki serowe w 5 minut! Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, wilgotne i mega pyszne serowe mini pączusie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i ciasto(...)idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mini gniazdka hiszpańskie Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, lekko chrupiące i długo zachowujące świeżość pączusie z ciasta parzonego. Idealne do kawki…mmm Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co prawda chwilkę trzeba poczekać aby ostygło, no i same wyciskanie też chwilkę zajmuje, ale pieczenie to już idzie
Blog z Apetytemspokojnie wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut bez termoobiegu. Podawać po przestudzeniu - można z lodami i bitą śmietaną. Świetnie też smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto nabiera kruchości. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuuwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta i słodycze (oczywiście z umiarem) :). Już nie raz zastanawiałem się, czy da się przygotować ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) i muszę teraz przyznać – TAK DA SIĘ :). Pokażę Wam jak w prosty sposób zrobić szybką tartę, a będzie to serowa tarta z jabłkami. Przepis powstał jako inspiracja jednym z przepisów znalezionych w sieci
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obrotach wyrabiać dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20 cm ( lub forma 30x25 cm ), ciasto wyłożyć do keksówek, wygładzić wierzch, wsypać obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar. Mąki, cukier, miękką palmę palcami zrobić kruszonkę, wysypać na rabarbar, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe ciasto ucierane
W Mojej Kuchni Lubię