pieczone na maśle. W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji ciasto rabarbarem . Jest to naprawdę ciasto na szybkiego. Zawitaliśmy do Sztokholmu przed południem, więc zaraz po obiedzie upiekłam ciasto, które zjedliśmy z lodami. Sobota była deszczowa, więc spacerowaliśmy pod parasolami, gęsiego w dwumetrowych odstępach. W niedzielę było
codojedzeniażółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem
Opowieści z piekarnikaPiekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka(...)rady autorki Limby na udane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem
moj przepis naDzień dobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Jest rewelacyjne, tyle mogę powiedzieć. Znika szybciutko, robi się też szybko. Kruche ciasto, budyniowa pianka i truskawki. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), polecam, naprawdę warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki
kruche babeczkizrobiło się za rzadkie – powinno być w miarę gęste. Do garnka włożyć smalec, wlać spirytus i rozgrzać (aby sprawdzić czy jest dobrze nagrzany należy wrzucić odrobinę ciasta, gdy szybko wypłynie i się zrumieni tłuszcz jest nagrzany). Łyżką nabierać trochę ciasta, przekładać na rękę wysmarowaną masłem i formować pączki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Usmażone wykładać
królestwo garówponiedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie. SKŁADNIKI : Ciasto: 100g margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej
Tradycyjna kuchnia KasiSezon na truskawki w pełni, dlatego chce się z wami podzielić ucieranym ciastem z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto jak szybko się robi, tak szybko znika. Ważne aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy
W Moim Magicznym Domusztuk): ciasto: 250g mąki 150g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki zimnej wody Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki
Obiad gotowyłyżka masła 30 g suszonego berberysu Helio 45 g suszonej miechunki Helio Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy. Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać
Wanilia i KardamonSkładniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na koło o średnicy 24cm lub prostokąt 20x30m, z obkrojonych
Obiad gotowymusi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -4 łyżki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuUwielbiam kokosowe ciasta. Ten niebywale smaczny i aromatyczny dodatek nadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka cukru 11/4 szklanki mąki
Słodkie okruszkiroku postanowiłam przechytrzyć zimę i zamroziłam te owoce. Jako, że sezon się zbliża, zapasy uświetniły ciasto jogurtowe. Ciasto możecie przygotować oczywiście ze świeżych owoców! Uwaga, znika w baardzo szybko :) Do ciasta poleca się lemoniada rabarbarowa. Czego potrzebujemy? 150 ml jogurtu naturalnego 450 ml mąki 250 ml cukru (u nas pół na pół z ksylitolem) + 2 łyżeczki cukru waniliowego
two broke sistersmaltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie ) Wierzch: : ½ puszki masy kajmakowej orzechowej Helio Dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń
Wanilia i Kardamonzachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona, nie ma to nic wspólnego z alergią, po prostu gdy jest zbyt
moj przepis naKREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru 100g gorzkiej czekolady DODATKOWO: dowolne owoce i listki mięty Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Zimne ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić 6 foremek na tartaletki wysmarowane wcześniej masłem i wysypane mąką. Piec
Cakes By KejtDzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem na dużą formę babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki
Rozpustne gotowanieciasto zauroczyło mnie już dawno a teraz często je powtarzam. Polecam zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoprószyć cynamonem i przykryć drugim (rozwałkowanym) ciastem. Widelcem zlepić ze sobą górę i dno ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko przypiekało się z góry, przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu ciasto wystudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Kolorowe Papilotki' z modyfikacjami 'Bake
CookYourselfTradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało(...)wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis jest sprawdzony . Teraz tylko ciepły kocyk kawka i kawałek drożdżówki :) Smacznego
Basia w kuchnijedzenie smakuję. Po tak długiej przerwie miałam ochotę na domową pizzę. Z dzieciństwa pamiętam taką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :) SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy
Basia w kuchniJuż za tydzień, zawitają do Nas święta. 💖Miodownik to smaczne ciasto, które szybko zniknie ze świątecznego stołu. Miłośnicy miodu i orzechów, na pewno pokochają to ciasto. Miodowe placki przełożone kremem budyniowym o aromacie wanilii i migdałów, a to wszystko oblane cudown ą polew ą czekoladow ą i posypane orzechami włoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz(...)olejek migdałowy 2 łyżki, polewa: czekolada mleczna 1 tabliczka, mleko 10 łyżek, posypka: orzechy włoskie pół szklanki, Sposób przygotowania: Ciasto : mąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni. Placki są bardzo cienkie, wiec najłatwiej to zrobić bezpośrednio
kulinarne odsłony patikasy mijałam półki z dodatkami, co szybko przyniosło na myśl skojarzenie - ŻURAWINA :) Wróciłam do domu i zaczęłam planować co do takiego "sernika" powinnam dać, by był smaczny. No bo skoro "sernik" to nie potrzebuję mieć przepisu i można go stworzyć z głowy :) tak zrobiłam i... o mały włos upiekłabym samą bezę na kruchym cieście :P bo nie dodałam kluczowego przecież(...)budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy
Kolorowy Przepisownikciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni wcześniej. Kruche ciasto można tez przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, a przed świętami wykorzystać do wypieku(...)szybko zagnieść. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki (a najlepiej cała noc). Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut. Budyń ugotować na 1125 ml soku zamiast mleka. Opcjonalnie dosłodzić do smaku. Na cieście ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wylać ciepły budyń. Odstawić do lodówki
Lekcje w kuchniWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)zimną wodą, mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)zimną wodą, mieszać i dmuchać :-) Następnie gdy żelatyna jest chłodna działamy szybko Włączamy mikser, chwileczkę mieszamy piankę, i dodajemy żelatynę. Miksujemy energicznie i bardzo szybko, i ekspresowo wykładamy piankę na ciasto, ponieważ zaczyna już tężeć :-) Wyrównujemy, posypujemy startą czekolada i pokruszonymi herbatnikami i chowamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. I gotowe :-) Ciasto pięknie się kroi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuGdy mamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę. Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaUpał czy nie, coś słodkiego musi być. Dlatego dziś zapraszam Was na szybkie, proste ciasto, które można zrobić bez miksera. Moje mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką powstało kiedyś w drodze eksperymentu i bardzo lubię je piec, gdy nie mam czasu ani ochoty za długo stać w kuchni. W przygotowaniu jest naprawdę ekspresowe. No cóż... ja jednocześnie robiłam zupę ogórkową
Słodkie okruszkikokosowy Jeśli masz w domu dojrzałe banany, warto wykorzystać je do przygotowania chlebka bananowo-kokosowego! Lubię piec chlebek bananowy, bo jest szybki w przygotowaniu, a dojrzałe, słodkie banany zastępują duże ilości cukru, które zazwyczaj dodaje się do ciast. Słodyczy dodają także w tym przypadku wiórki koksowe. Tym razem do przygotowania chlebka bananowego użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, ale spokojnie można użyć
Moje Qulinarialenistwa przestałam to robić. Dodajemy 1/2 łyżki soli, olej, wodę. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto, po chwili kiedy ciasto nie jest już płynne - dodajemy drożdże, dalej wyrabiamy - szybko, energicznie. Wyrabiamy i maltretujemy ciasto do momentu aż będzie bezproblemowo odchodziło od naszych rąk. Wówczas takie wyrobione ciasto wkładamy do misy, przykrywamy szmatką i zostawiamy na pół godziny(...)pół godziny, szybko i energicznie wyrabiamy ponownie ciasto. Wykładamy z misy i wałkujemy odpowiednio do formy jaką mamy. Ja przeważnie robię pizzę na blaszce, którą dostałam w komplecie z piekarnikiem - jest duża, kwadratowa i nie mam problemu ze zmieszczeniem pizzy - no chyba, że później w brzuchu... Bardzo lubię pizzę na cienkim spodzie i taką też właśnie robię. Mocno wałkuję
dlaSmaQŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe,delikatne, "niebo w gębie". Jeśli jesteście miłośnikami kokosa to ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :) Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy
O kuchni z uczuciemCiasto wyszło bardzo delikatne, słodkie i fajnie pasowało do kawy. Nie zawiera cukru i glutenu. Można też spróbować zrobić je w wersji wegańskiej. Jedyny minus jest taki, że szybko znika ;) Ciasto batatowo - kokosowe 250 g-300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki
FitKotmazurka jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To wersja dla tych, którzy stawiają dobry efekt w szybkim tempie. Orzechowo-karmelowy smak trochę przypomina baklawę, trochę Panią Walewską... cóż, chyba musicie sami spróbować. A, że nie jest to typowy wielkanocny mazurek, moim zdaniem możecie go upiec o każdej(...)cukru Dodatkowo - połówki orzechów do dekoracji Zaczynamy od ciasta kruchego na spód. Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem, a następnie posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjejogurtowe Przepis tutaj (KLIK) Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Pączki serowe w 5 minut! Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, wilgotne i mega pyszne serowe mini pączusie. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zagnieść i ciasto(...)idealne. Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Mini gniazdka hiszpańskie Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, lekko chrupiące i długo zachowujące świeżość pączusie z ciasta parzonego. Idealne do kawki…mmm Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co prawda chwilkę trzeba poczekać aby ostygło, no i same wyciskanie też chwilkę zajmuje, ale pieczenie to już idzie
Blog z Apetytem