ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z sypkimi składnikami (mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą). Palcami rozetrzeć grudki, dodać jajka i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu
Domowa Cookierenka Agidomu! Przepis Magdy zainspirował mnie do zrobienia tarty ze składnikami z jej zapiekanki. Składniki: Na spód: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 żółtko szczypta soli Ciasto należy szybko zagnieść i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę albo tartę na wysokość ok 3cm). Ponacinać ciasto nożem (albo ponakłuwać widelcem
Kulinarne Inspiracjezniknął w mgnieniu oka. Składniki: Kruche ciasto: - 250 g mąki pszennej; - 100 g cukru pudru; - 125 g masła; - 8 g cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy
dom-agi.plJedno z takich prostych, ekspresowych ciast jogurtowych jest już na blogu, ale z dodatkiem truskawek ( TUTAJ MACIE LINK , zobaczcie koniecznie, bo jest naprawdę świetne!). Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis oraz dodałam do niego brzoskwiń z puszki... 🍑 Wyszło równie pyszne... 👌 Ciasto jest tanie, zrobione z łatwo dostępnych składników, nie potrzebujecie do niego używać miksera, wystarczy, że wymieszacie(...)wilgotne ciacho, idealne do kawy lub herbaty... Taki placek szybko upieczecie, jeśli niezapowiedziani goście będą chcieli do Was wpaść na pogaduszki (tak tak, tak, wiem, teraz to niezbyt dobry pomysł... 😉 ), ale na pewno ten przepis nie raz Wam sie przyda. Dzieciom takie proste, jogurtowe ciasta smakują również najbardziej. Bardzo polecam! SKŁADNIKI (wszystkie składniki powinny
Słodko-Słony Świat Ilonykremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać na dolny biszkopt przykryć drugą częścią ciasta. Do drugiej śmietanki dodać malinową galaretkę, szybko zmiksować i wylać na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem. Mleczko skondensowane ubić na pianę, wlać ostudzoną fioletową galaretkę, szybko zmiksować i tak powstałą piankę wyłożyć na ciasto. Brzoskwinie i owoce tropikalne odsączyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasyndrom Klusi . A ja nie jestem psim psychologiem, i nie mam pojęcia, jak ją pocieszyć. Pisałam ostatnio, że C. wrócił do pracy. Choć na początku było mi troszkę dziwnie, szybko się z tym pogodziłam i zagospodarowałam czas wolny - pisanie bloga, czytanie, ćwiczenia, pieczenie, miały być długie spacery z Ptysią w słoneczne dni... I tutaj zaczyna się problem. Moje puchate stworzenie(...)ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu kratka: 2 białka 1 jajko 200 g marcepanu Mąkę przesiać do miski, posiekać z masłem. Dodać miód i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt cienkie półksiężyce. W szerokim garnku rozgrzać masło, wsypać cukier i cynamon. Gdy cukier się rozpuści, dodać jabłka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na ciasto dostałam od koleżanki z Tajlandii, ale jest to normalny czekoladowy wypiek. Nie ma tu ani grama egzotyki. Dzięki dużej ilości kakao ciasto
Szybko Tanio SmacznieOstatnio nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota! Ciasto jabłkowe: 300g mąki pszennej, 50g masła
Z miłości do słodkościowoce (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz masło, posiekać dokładnie nożem. Następnie wlać żółtka i całość szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, obie włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Masa serowa: Ser biały zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło ubić z cukrem
niecodziennikparyjajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę, sól, cukier i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać, a następnie dodać 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodać jeszcze nieco wody. Uformowane ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Nadzienie : płatki migdałowe zmielić w blenderze, wymieszać z mascarpone
Pieguskowa Kuchniatemperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Ok 6 łyżek płatków migdałów Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść i dość szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej delikatnie podsypując mąką, lub wykleić ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest szybciej- ale po upieczeniu ciasto ma nierówny(...)rana w uchylonym. Wysuszoną bezę ostrożnie i delikatnie odklejamy od papieru do pieczenia tuż przed nałożeniem na ciasto. Galaretka: W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, i dodajemy mrożone maliny. Mieszamy dokładnie i jak tylko zacznie gęstnieć (u mnie było to bardzo szybko)- wylewamy na pieczony kruchy spód. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem. Krem: Śmietankę ubijamy ze śmietanfixami, dodajemy serek mascarpone
Kuchnia w czekoladzieśliwek kalifornijskich Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe kawałki (lub starte na tarce) masło. Siekamy nożem. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy do ciasta i szybko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy gęstą śmietanę (najlepiej stopniowo dodawać po 1 łyżce, gdyż może nie będzie potrzeby dodawać całej śmietany). Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy
Smaki Na Talerzudrożdżowe do rogalików jest optymalne, więc nie będzie sprawiało problemów. Będzie elastyczne i łatwe do formowania. Przy okazji „zdradzamy” nasz patent na szybkie wyrastanie ciasta. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Ciasto jest pulchne i wyrośnięte
kuron.com.pljajko 2 łyżki miodu Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę, sól, cukier i dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Posiekać, a następnie dodać 2 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto, gdyby nie chciało się zlepić dodać jeszcze nieco wody. Uformowane ciasto lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Nadzienie : płatki migdałowe zmielić w blenderze, wymieszać z mascarpone
Pieguskowa Kuchniamusi być zimna, ale nie może być też gorąca. Do zaczynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wlewamy margarynę. Mieszamy drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed
Kuchnia od dwojga