szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:219/2080)

Tarta cytrynowa 208

kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciastoCiasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch

kolorowotorcikowo
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 207

mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia

Blondynka Gotuje
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 188

znaczy? Wygodne ciasto to dla mnie takie które: łatwo się przechowuje, dobrze się kroi, można mrozić, idealny na imprezy szkolne dla dzieciaków = czyli zawiera wszystkie cechy, które w cieście sobie cenię najbardziej. Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. Składniki na tortownicę 22-24 cm. 10 kwaskowych jabłek średniej wielkości 1 jajo 150 g masła + łyżka masła 250 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej szczypta soli 100 g rodzynek cukier puder do oprószenia Wykonanie: Żółtko oddzielić od białka. W naczyniu umieścić mąkę, masło, żółtko, szczyptę soli, łyżkę jogurtu i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Masę podzielić na dwie części - jedną w ilości 75% a drugą 25%. Tę większą część wyłożyć na spod

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kruche ciasteczka z nadzieniem 151

Magda Bardzo uniwersalny przepis na szybkie i proste ciasto kruche warto wykorzystać do zrobienia tych świątecznych ciasteczek. Można zaszaleć z kształtami, dać ulubione nadzienie, zaangażować dzieci, które chętnie powycinają ciasteczka a i na pewno pooblizują łyżkę po dżemie. Ładnie się prezentują, pięknie pachną przy pieczeniu, ale niestety… bardzo szybko znikają. Składniki (na około 20 ciasteczek): 2 szklanki mąki 100g(...)mąkę oraz cukier puder. Wkrawamy do tego masło i rozcieramy szybko w palcach do uzyskania mokrej, sypkiej konsystencji. Następnie, dodajemy do tego jajko oraz wodę i szybko zarabiamy do uzyskania jędrnego, jednolitego ciasta. Dzielimy ciasto na 2 części, spłaszczamy aby szybciej stężały, okręcamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachy do pieczenia wykładamy

Smaczna Strona
Ciasto z rabarbarem i budyniem 83

kruszonką i cukrem pudrem. Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo prosty. Jego wykonanie nie sprawi nikomu trudności, przepis krok po kroku i Tobie pozwoli upiec pyszne ciasto z rabarbarowe. Mamy wiosnę, a więc przygotowujemy wiosenne wypieki. Ciasto z rabarbarem, ciasto z truskawkami niebawem ciasto z czereśniami. Każde z tych ciast można przygotować szybko i bez miksera. Aby ciasto sypane

Dieta moja pasja
Ciasto kruche z mąki krupczatki 110

filmie jak przygotować ciasto kruche z mąki krupczatki. Poniżej przedstawiam kilka cennych rad aby ciasto kruche zawsze się nam udało. Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone  szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając

Pomysłowa kuchnia
Idealne ciasto kruche 105

Dzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone   szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda to ładnie

Pomysłowa kuchnia
Sernik wiedeński 106

sernik wiedeński również jest na kruchym spodzie. W Recepturach i przepisach ciastkarskich Heleny Lipińskiej z 1978 roku, również jest ciasto kruche. Owszem w powojennych książkach można już spotkać sernik wiedeński bez spodu, chociażby w książce Jana Czernikowskiego z 1957 roku Ciasta, ciastka, ciasteczka wypiek domowy, jednak do wyboru jest sernik wiedeński bez spodu i ze spodem. Czy zaczęto rezygnować(...)miękkiego masła, 50 g mąki, 50 g rodzynków, 40 g skórki pomarańczowej, wanilia – u mnie ekstrakt wanilii, masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy

królestwo garów
Ruskie pierogi 106

nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść dobre pierogi w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Lepiej więc przygotować je w domu. Podaję dziś przepis na fantastyczne ciasto pierogowe, które oczywiście nadaje się do każdego rodzaju nadzienia, nie tylko do ruskich. Nadzienie jest równie pyszne, lekko kwaśny twaróg , ziemniaki i dużo podsmażonej cebulki , która nadaje cudowny smak. Wszystko solidnie doprawione(...)Instructions Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba. Wszystkie składniki (według kolejności  wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron.  Jeśli robicie to ręcznie , to odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat, powstanie górka, na środku robimy wgłębienie " krater ".  Wbijamy do wgłębienia jajka i porcjami dolewamy gorącą wodę , szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto walentynkowe / Valentine's Day Cake 106

Ciasto walentynkowe / Valentine's Day Cake Zobaczcie, jak przygotować ciasto walentynkowe na moim filmie: Jeśli nie chcesz przegapić żadnego filmu, kliknij tu, by subskrybować If you don't want to miss any video, click here to subscribe Ciasto walentynkowe to szybkie i proste do przygotowania ciasto warstwowe . Składa się z ciemnego biszkoptu, owocowego nadzienia, kremu z mascarpone z czekoladowymi wiórkami

Lekcje w kuchni
Szybka babka z dodatkiem miodu 202

Szybka babka z dodatkiem miodu Dziś prosty, szybki przepis dla miłośników słodkich ciast. Ta babka wychodzi naprawdę pyszna. Jest mięciutka i… dosłownie rozpływa się w ustach. Swój kolor zawdzięcza dodatkowi miodu i cukru trzcinowego. Przygotowanie tej babki jest naprawdę proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Babka ma dość delikatną strukturę, dlatego polecam Wam wyłożyć formę papierem, aby łatwiej się

Słodkie okruszki
Tarta z orzechami i migdałami 124

stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej pokrojone na kawałki zimne masło, sól i cukier. Masło posiekać nożem na małe kawałki lub rozgnieść między palcami, dodać żółtko oraz wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia

niecodziennikpary
Paszteciki w cieście półkruchym 129

marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 garście grzybów suszonych, 2 cebule, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować

królestwo garów
Babeczki z kremem waniliowym i owocami 174

mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru, esencja waniliowa, owoce – jagody, maliny, porzeczki, borówki (około 500g), Ciasto: w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe

królestwo garów
Kruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską 158

cukru 3 żółtka, beza włoska : 150 ml wody, 375 g cukru, 6 białek, owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody Ciasto : w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy

królestwo garów