szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:212/2080)

Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 490

ostudzą dodajemy do nich maliny i wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia (uważajcie, żeby Wam się zastygły w lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Schłodzoną kremówkę umieścić w misce i zacząć miksować. Powoli po jednej łyżce dodawać serek(...)ostudzą dodajemy do nich maliny i wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia (uważajcie, żeby Wam się zastygły w lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Można go robić w TM i podam tu przepis, jednak ja polecam zmiksować

Mania Wypiekania
Chleb francuski 157

będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym(...)minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki) , szybko skrapiamy wodą

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z truskawkami 203

Biszkopt z truskawkami to klasyka sezonu i obowiązkowe ciasto letnie. Niezwykle szybkie w wykonaniu i dość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa(...)galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zawijane kiełbaski w cieście francuskim 185

Kolejna szybka i smaczna przekąska. Często gości u nas w domu, kiedy dopadnie kogoś "nagły głód" Bardzo lubię ciasto francuskie, za to że szybko można z niego wyczarować smaczne jedzonko. Składniki - gotowe ciasto francuskie - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt. - garść startego sera żółtego - sos czosnkowy - keczup - przyprawa do pizzy Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy

Kuchnia z widokiem na ogród
Kruche ciasteczka korzenne 76

jesieni w naszej szafce czekał wałek z pięknymi zdobieniami. Kruche ciasteczka korzenne są pierwszymi, które zostały przygotowane z jego użyciem. Dość szybko zorientowaliśmy się, że najlepszą metodą do uzyskania na ciasteczkach wyraźnego wzoru jest najpierw dość grube rozwałkowanie ciasta zwykłym wałkiem, a następnie oprószenie go mąką i przejechanie po nim wałkiem ze wzorem. W ten sposób otrzymaliśmy cienkie kruche ciasteczka(...)mąkę, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wsypać przyprawę do ciasteczek, przemieszać składniki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na 4 części, każdą z nich krótko

niecodziennikpary
Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą 150

żółtka 3 łyżki cukru pudru Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni(...)ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Smażone kwiaty cukinii 89

opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć. W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący, zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu(...)uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć. W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub piwa. Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) 209

Dziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej

Słodkie okruszki
Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką 94

pieczone na maśle. W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji ciasto rabarbarem . Jest to naprawdę ciasto na szybkiego. Zawitaliśmy do Sztokholmu przed południem, więc zaraz po obiedzie upiekłam ciasto, które zjedliśmy z lodami. Sobota była deszczowa, więc spacerowaliśmy pod parasolami, gęsiego w dwumetrowych odstępach. W niedzielę było

codojedzenia
Sernik z musem z pieczonego rabarbaru 136

żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem

Opowieści z piekarnika
Drożdżowa baba z ziemniakami 102

Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka(...)rady autorki Limby na udane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem

moj przepis na
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 141

Dzień dobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Jest rewelacyjne, tyle mogę powiedzieć. Znika szybciutko, robi się też szybko. Kruche ciasto, budyniowa pianka i truskawki. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), polecam, naprawdę warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki

kruche babeczki
Pączki Marcjanny 113

zrobiło się za rzadkie – powinno być w miarę gęste. Do garnka włożyć smalec, wlać spirytus i rozgrzać (aby sprawdzić czy jest dobrze nagrzany należy wrzucić odrobinę ciasta, gdy szybko wypłynie i się zrumieni tłuszcz jest nagrzany). Łyżką nabierać trochę ciasta, przekładać na rękę wysmarowaną masłem i formować pączki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Usmażone wykładać

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania