szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:212/2080)

Sernik z frużeliną truskawkową 370

szklanki wody  + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy  Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm),  lekko nakłuwamy i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 47

maślance. Doskonałe, pachnące ciasto z kawałkami rabarbaru i wspaniałym, maślanym smakiem. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a cierpki rabarbar dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Do ciasta oraz finiszowej kruszonki dodaliśmy nutę wanilii, która idealnie komponuje się rabarbarem. Ten przepis potrzebuje tylko kilku łodyg rabarbaru oraz prostych składników na ciasto, do którego nie użyliśmy drożdży. Tą wersję ciasta z rabarbarem i kruszonką(...)widać na zdjęciach, ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i bardzo delikatne. Zapraszamy zatem na sprawdzony przepis, z którego dowiesz się również jak zrobić pyszną kruszonkę do ciasta z rabarbarem oraz co zrobić, żeby ciasto było wilgotne, ale nie ciężkie i bardzo zbite. Polecamy! Szklanka ma 250 ml Tortownica 20 cm Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: maślanka: 1 szklanka

Kuchnia Na Wypasie
Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 482

ostudzą dodajemy do nich maliny i wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia (uważajcie, żeby Wam się zastygły w lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Schłodzoną kremówkę umieścić w misce i zacząć miksować. Powoli po jednej łyżce dodawać serek(...)ostudzą dodajemy do nich maliny i wkładamy do lodówki, do lekkiego stężenia (uważajcie, żeby Wam się zastygły w lodówce). Jeśli mamy mrożone maliny to wtedy galaretka bardzo szybko nam stężeje. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy stężałą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wykonanie kremu śmietanowego: Można go robić w TM i podam tu przepis, jednak ja polecam zmiksować

Mania Wypiekania
Chleb francuski 152

będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym(...)minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki) , szybko skrapiamy wodą

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z truskawkami 199

Biszkopt z truskawkami to klasyka sezonu i obowiązkowe ciasto letnie. Niezwykle szybkie w wykonaniu i dość proste w przygotowaniu. Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa(...)galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zawijane kiełbaski w cieście francuskim 183

Kolejna szybka i smaczna przekąska. Często gości u nas w domu, kiedy dopadnie kogoś "nagły głód" Bardzo lubię ciasto francuskie, za to że szybko można z niego wyczarować smaczne jedzonko. Składniki - gotowe ciasto francuskie - cienkie kiełbaski drobiowe 6 szt. - garść startego sera żółtego - sos czosnkowy - keczup - przyprawa do pizzy Wykonanie Ciasto francuskie rozwijam,smaruję sosem czosnkowym. Kiełbaski układam po trzy

Kuchnia z widokiem na ogród
Kruche ciasteczka korzenne 71

jesieni w naszej szafce czekał wałek z pięknymi zdobieniami. Kruche ciasteczka korzenne są pierwszymi, które zostały przygotowane z jego użyciem. Dość szybko zorientowaliśmy się, że najlepszą metodą do uzyskania na ciasteczkach wyraźnego wzoru jest najpierw dość grube rozwałkowanie ciasta zwykłym wałkiem, a następnie oprószenie go mąką i przejechanie po nim wałkiem ze wzorem. W ten sposób otrzymaliśmy cienkie kruche ciasteczka(...)mąkę, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wsypać przyprawę do ciasteczek, przemieszać składniki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na 4 części, każdą z nich krótko

niecodziennikpary
Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą 144

żółtka 3 łyżki cukru pudru Zasada przy tartach jest prosta: zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni(...)ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Smażone kwiaty cukinii 85

opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć. W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący, zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu(...)uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć. W misce wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub piwa. Na patelni rozgrzać olej, kiedy będzie już gorący zanurzamy kwiat w cieście (trzymając za ogonek) i szybko przekładamy na patelnię. Smażymy z dwóch stron do chwili zarumienienia się ciasta, czyli około 2 minuty z każdej

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowe wg Nigelli (z konfiturą pomarańczową) 200

Dziś polecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej

Słodkie okruszki
Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką 85

pieczone na maśle. W zeszły weekend udaliśmy się do Sztokholmu aby uczcić syna. Upiekłam tam ciasto z malinami. Znacie już je w wersji ciasto rabarbarem . Jest to naprawdę ciasto na szybkiego. Zawitaliśmy do Sztokholmu przed południem, więc zaraz po obiedzie upiekłam ciasto, które zjedliśmy z lodami. Sobota była deszczowa, więc spacerowaliśmy pod parasolami, gęsiego w dwumetrowych odstępach. W niedzielę było

codojedzenia
Sernik z musem z pieczonego rabarbaru 130

żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i formować w kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem

Opowieści z piekarnika
Drożdżowa baba z ziemniakami 95

Piekarnik rozgrzać do 160 st. bez termoobiegu. Wstawić formy do piekarnika i piec 30-35 min lub do „suchego patyczka”, wsadzić patyczek w środek ciasta – jeśli jest suchy to ciasto jest gotowe. Lukier: 1 szklanka cukru pudru Sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki wrzątku (ewentualnie) Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, jeżeli będzie taka(...)rady autorki Limby na udane drożdżowe: Jeśli chodzi o wypróbowane przepisy na ciasta drożdżowe zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem

moj przepis na
Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką 137

Dzień dobry :-) Sezon na truskawki jeszcze trwa, więc zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego ciasta. Jest rewelacyjne, tyle mogę powiedzieć. Znika szybciutko, robi się też szybko. Kruche ciasto, budyniowa pianka i truskawki. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), polecam, naprawdę warto zrobić :-) Miłego piątku :-) Blaszka: 23x33 cm Składniki ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki

kruche babeczki
Pączki Marcjanny 106

zrobiło się za rzadkie – powinno być w miarę gęste. Do garnka włożyć smalec, wlać spirytus i rozgrzać (aby sprawdzić czy jest dobrze nagrzany należy wrzucić odrobinę ciasta, gdy szybko wypłynie i się zrumieni tłuszcz jest nagrzany). Łyżką nabierać trochę ciasta, przekładać na rękę wysmarowaną masłem i formować pączki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i wrzucać na rozgrzany tłuszcz. Usmażone wykładać

królestwo garów
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 234

poniedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie. SKŁADNIKI : Ciasto: 100g margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto ucierane z truskawkami z maślaną posypką 90

Sezon na truskawki w pełni, dlatego chce się z wami podzielić ucieranym ciastem z truskawkami i maślaną kruszonką. Ciasto jak szybko się robi, tak szybko znika. Ważne aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy

W Moim Magicznym Domu
Mini mazurki na prezent lub do koszyczka 135

sztuk): ciasto: 250g mąki 150g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki zimnej wody Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki

Obiad gotowy
Mleczny sernik z miechunką i berberysem 147

łyżka masła 30 g  suszonego berberysu Helio 45 g  suszonej miechunki Helio Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno wyłożonej papierem pergaminowym  tortownicy o wym 22 cm. Umieścić w lodówce na czas przygotowania masy. Masa serowa:  Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać

Wanilia i Kardamon
Mazurek "śliwka w czekoladzie" 131

Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na koło o średnicy 24cm lub prostokąt 20x30m, z obkrojonych

Obiad gotowy
pyszny, miękki miodownik, zawsze się udaje :-) 248

musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Wbrew pozorom robi się to ciasto bardzo szybko i przyjemnie :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  przepis na dużą blaszkę CIASTO NA 4 MIODOWE SPODY -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 całe jajka -3/4 szklanki cukru -4 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pysznie kokosowa babka piaskowa 209

Uwielbiam kokosowe ciasta. Ten niebywale smaczny i aromatyczny dodatek nadaje im wilgotności. A zapach… zwłaszcza bezpośrednio po upieczeniu jest wspaniały. Dziś zapraszam Was na szybką w wykonaniu, pysznie kokosową babkę piaskową. Idealna na osłodę dnia, w towarzystwie herbaty lub kawy, do ulubionej książki… Po prostu smaczne ciasto, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka cukru 11/4 szklanki mąki

Słodkie okruszki
Szybkie ciasto jogurtowe z owocami (z rabarbarem i truskawkami) 159

roku postanowiłam przechytrzyć zimę i zamroziłam te owoce. Jako, że sezon się zbliża, zapasy uświetniły ciasto jogurtowe. Ciasto możecie przygotować oczywiście ze świeżych owoców! Uwaga, znika w baardzo szybko :) Do ciasta poleca się lemoniada rabarbarowa. Czego potrzebujemy? 150 ml jogurtu naturalnego 450 ml mąki 250 ml cukru (u nas pół na pół z ksylitolem) + 2 łyżeczki cukru waniliowego

two broke sisters
Mleczny sernik 287

maltikeksów (kruche ciasteczka w czekoladzie ) Wierzch: : ½ puszki masy kajmakowej orzechowej  Helio Dowolna dekoracja Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę połączyć z zimnym masłem oraz cukrem i żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm Masa serowa: Zmielony twaróg umieścić w misie miksera wsypać cukier dodać mleko w proszku , wbić jajka, dodać miękkie masło, dodać budyń

Wanilia i Kardamon
Drożdżowa baba z ziemniakami 185

zachowujące długo wilgotność, to mogę przekazać Ci taką radę, którą ja stosuję bezwarunkowo! 1. Nie wolno używać zbyt dużo drożdży – dotyczy to też wszystkich innych środków spulchniających. Ciasto wprawdzie szybko rośnie i bardzo powiększa swoją objętość, ale niestety wysuszają one ciasto. Ja jestem na to bardzo wyczulona, nie ma to nic wspólnego z alergią, po prostu gdy jest zbyt

moj przepis na
Tartaletki z crème pâtissière i malinami 125

KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru 100g gorzkiej czekolady DODATKOWO: dowolne owoce i listki mięty Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.  Zimne ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić 6 foremek na tartaletki wysmarowane wcześniej masłem i wysypane mąką. Piec

Cakes By Kejt
Babka kakaowa z serem. 158

Dzisiaj zapraszam na kakaową babkę z serem. Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu, ale co ważniejsze, pyszne! Czekoladowy smak ciasta idealnie współgra z aksamitnym, delikatnym smakiem masy serowej. To takie typowo niedzielne ciasto, choć i w Święta znajdzie amatorów. Polecam!!! Składniki na babkę kakaową z serem  na dużą formę  babkową (lub średnią i kilka babeczek ;) 2 szklanki

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 175

ciasto zauroczyło mnie już dawno a teraz często je powtarzam. Polecam zarówno z malinami świeżymi jak i mrożonymi. Ostatnio pomyślałam że pysznie by smakowało z rabarbarem, muszę popróbować. Ciasto proste, szybko się robi a smakuje wybornie. A tymczasem zapraszam na : Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jabłka pod ciastem, jabłecznik z serkiem homogenizowanym bezjajek 92

oprószyć cynamonem i przykryć drugim (rozwałkowanym) ciastem. Widelcem zlepić ze sobą górę i dno ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko przypiekało się z góry, przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu ciasto wystudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Kolorowe Papilotki' z modyfikacjami 'Bake

CookYourself
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 228

Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na  nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało(...)wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę  gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta  Jest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis jest sprawdzony . Teraz tylko ciepły kocyk kawka i kawałek drożdżówki :)  Smacznego

Basia w kuchni
Domowa pizza 175

jedzenie smakuję. Po tak długiej przerwie miałam ochotę na domową pizzę. Z dzieciństwa pamiętam taką puszystą z mnóstwem farszu. Dziś zrobiłam na cienkim cieście z naszymi ulubionymi składnikami. Ciasto bardzo szybko się robi, praktycznie w 40 minut mamy gotową upieczoną pizze. Ciasto jest chrupiące i bardzoooooo szybkoooo znika :) SKŁADNIKI:z tego zrobi się dwie pizze o średnicy

Basia w kuchni