szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:203/2080)

Mazurek z masą orzechową i czekoladą 227

mazurka. Może nie jest to taki typowy mazurek, bo ciasto może również śmiało służyć za tartę. Tak czy inaczej ciasto jest bardzo smaczne i znika w przerażająco szybkim tempie...  Ciasto:    150g mąki pszennej,  3 żółtka, 60g masła lub margaryny,   50g cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz

Z miłości do słodkości
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem 212

mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej czerwone groszki na noski, np. M&M'S 1 łyżka cukru pudru kilka kropel wody     Przygotowanie:   Ciasto: Składniki szybko, ale dokładnie wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut (ja chłodziłam całą noc).   Schłodzone ciasto podzielić na 2 części

Nastoletnie Wypiekanie
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście 644

grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia

Mała Cukierenka
Tarta z warzywami 116

konserwowego 2 marchwie 50 g. startego sera żółtego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, a następnie masło posiekać ze składnikami i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wylepić formę do pieczenia tart. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Następnie zdjąć papier

Smaczne Potrawy
Wieniec drożdżowy z makiem. 234

roztrzepanego jajka i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50-60 minut, czyli do chwili aż się apetycznie zarumieni, a wetknięty weń patyczek po wyjęciu będzie suchy. Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przestudzone wyjmujemy z formy i wierzch dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Razowy chleb orkiszowy na zakwasie 202

jest klejące, ale dość gęste. Przykryłam miskę i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i 2 łyżki zakwasu. Wyrabiałam w misce ok. 3 minuty. Ciasto bardzo szybko zaczęło odstawać od brzegów naczynia. Pomimo, że ciasto się kleiło nie dosypywałam mąki - tak ma być. Przykryłam miskę i odstawiłam na 20 minut. Następnie chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam

apetytnapieczenie
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 159

zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie kiedy ciasto jest już schłodzone rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie i wykładamy

Plate of Joy
Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami! 177

KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu (opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut

SMYKWKUCHNI
Tarta a'la makowiec 174

orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy

Pyry na Gaz
Sękacz z marcepanem w polewie czekoladowej 331

wysokich temperatur. 4. Do formy wykładamy około 3 łyżki ciasta i rozprowadzamy po dnie. Wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty. Najlepiej przez cały czas pilnować ciasta, bo szybko się rumieni. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy na ciasto kolejne trzy łyżki masy, rozprowadzamy i wkładamy z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty, aż do zarumienienia. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia

My Culinary Art
Paluchy makowe z ciasta francuskiego 135

Przepyszne makowe paluchy z ciasta francuskiego  - szybkie, proste i pyszne :) SKŁADNIKI    2 prostokątne płaty ciasta francuskiego 250g gotowej masy makowej  z bakaliami białko jajka cukier do posypania      PRZYGOTOWANIE Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka. Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto na oleju z czerwoną porzeczką 380

takie upały w mojej małej kuchni gotowanie i pieczenie jest męczące. A że do kawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 173

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja rozgrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i wstawiłam ciasto na ok. 45 minut. 4. Po wyrośnięciu szybko wyrabiamy ciasto jeszcze raz, a następnie wałkujemy w prostokąt. Smarujemy masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem, a następnie zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego boku. 5. Rulon ostrym nożem kroimy na pół również

Kraina Tysiąca Smaków
Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 164

mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto ma być sprężyste i pulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść. Podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować dość cienko, na grubość około 1,5-2 mm, formując prostokąt ( nie musi mieć regularnych kształtów ). Rozwałkowany placek pokroić

kolorowotorcikowo
Tarta cytrynowa z bezą włoską 227

białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody  Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Już w formie ponownie schłodzić

Pudełko rozmaitości