Klasyczne kruche ciasto z orzeźwiającym jabłkami otulonymi chrupiącą kruszonką migdałową to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu i szybkie sezonowe ciasto. Składniki: 500g jabłek papierówek 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania tortownicy Ciasto: 380g mąki pszennej 150g masła 80g cukru pudru 2 jajka całe Kruszonka: 80g mąki pszennej 40g cukru 40g masła
Szalona Kuchnia Ewelinycukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 śmietan-fix 1 owoc granatu WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować i wylepić nim formę tortową o średnicy 26 cm, podwijając boki do góry. Formę
Passions hobbies lifemasło. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godz.- na koniec chłodzenia przenieść ciasto na ok. 10 min. do zamrażarki, będzie się wtedy lepiej kroiło
Grunt to przepis!wilgotne . Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść. Ciasto uformować w walec, owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez minimum 30-40 minut. Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać połową
Grunt to przepis!reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek i zamrozić. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia
Kuchnia Danusiszklanka cukru trzcinowego 1 garść płatków migdałowych Przygotowanie: ciasto: Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie. Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą
Bon appetit mon amiegorzkiej - pół szklanki cukru - 50 ml spirytusu (jeśli będą jadły dzieci nie dodawać ) - pół szklanki wody Dodatkowo : - 400 g powideł śliwkowych Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść szybko do jednolitej konsystencji ,podzielić na trzy równe części , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować ciasto ,zrobić tak ze wszystkimi częściami i na papierze wstawić do lodówki
Wypieki Renesypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty
Ciastka - domowe słodkościpotem kolejny raz. Powtórz tę czynność z pozostałymi parami ciasta. Delikatnie nałóż boki tortownicy, zepnij i posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Piecz makowca przez 45 minut. Ciasto dość szybko się mocno rumieni, dlatego przykryj je w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej. Ja przykryłam swoje ciasto około 15-20 minut od rozpoczęcia pieczenia. Upieczony makowiec wyjmij z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonysypkich wlać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. W przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto o grubości około 1/2 cm i wycinać dowolne kształty
Ciastka - domowe słodkościdodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Z ciasta odkładamy 1 łyżkę na kruszonkę (wkładamy je do lodówki), natomiast resztę ciasta wałkujemy i przekładamy do formy
Rozpustne gotowaniedodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/4 część ciasta, wkładamy je do lodówki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty
Rozpustne gotowaniedodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut
Rozpustne gotowaniedodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem
Rozpustne gotowaniedodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut
Rozpustne gotowanie