zrezygnować z dodatku mąki graham. Też będzie pyszne. A nadzienie można modyfikować dowolnie, mi się zamarzyła cukinia marynowana w słodkiej papryce, pomidory, mozarella i aromatyczne zioła. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI ciasto 150g mąki orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej 50g mąki graham 100g zimnego masła 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka lub wody duża szczypta soli sos 250 ml jogurtu naturalnego 1 gałązka(...)masło oraz sól i szybko połączyć wszystkie skłądniki w "okruchy". Jajko rozstrzepać razem z mlekiem/wodą. Po środku ciasta zrobić dołek, wlać do niego jajka z mlekiem i szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, listki rozmarynu drobno posiekać. Umieścić w kubeczku razem z pozostałymi składnikami sosu i dokłądnie wymieszać
DefinicjaSmakuWitajcie! Dziś coś na słodko z ogromnie kwaśną czerwoną porzeczką i miętą. Maksymalne orzeźwienie połączymy z profilaktyką naszych zębów. Użyjemy odkwaszającego ksylitolu zamiast cukru i oleju
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki przepis na deser. Wafle z lekką pianką czyli galaretki z kremówką. Polecam! Składniki : * 2 suche wafle * 3 różne galaretki * 400ml śmietany kremówki Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na wafel. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, przestudzić i wylać na masę. Trzecią galaretkę rozpuścić w szklance(...)wrzątku. Wystudzić. 200ml kremówki ubić, dolewać galaretkę i całość wymieszać. Wylać na galaretkę. Przykryć masę drugim waflem. Można obciążyć ciasto deską. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Pokroić na kwadraty
Magiczne Życie MartySzybki torcik dzisiaj dla Was przygotowałam. No dobra nie dla Was, bo jakiś czas temu zaniosłam go do pracy i oczywiście nic nie zostało. Podsyłam jednak przepis bo jest mega prosty i przede wszystkim bardzo smaczny! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 2 wiśniowe galaretki * szklanka kompotu wiśniowego * 450g wiśni * 400ml kremówki * 200g mascarpone * cukier puder * pół tabliczki(...)czekolady Przygotowanie : Biszkopt przekroić na pół. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku. Wymieszać z kompotem oraz wiśniami i wylać na biszkopt. Przykryć drugą połową ciasta. Kremówkę ubić z mascarpone i łyżką cukru pudru. Wyłożyć na biszkopt. Całość posypać startą czekoladą. Torcik schłodzić
Magiczne Życie MartyHej! dziś zaprezentuje się dama wczesnej jesieni :). Tej pory roku co prawda jeszcze nie ma, ale na półkach sklepowych już dostaniemy antonówkę :). Ta stara odmiana jabłoni
Kuchnia PROzdrowotnaszybkie, proste i smaczne, a do tego można je przygotować na wiele sposobów. Tym razem nasz wybór padł na tartę śliwkową , gdyż śliwki o tej porze wyjątkowo smaczne. Dla bardziej intensywnego smaku upieczoną tartę posmarowaliśmy dżemem śliwkowym, a świeże węgierki posypaliśmy brązowym cukrem oraz cynamonem. Pyszna jesienna kompozycja była już gotowa. Składniki na tartę ze śliwkami Ciasto: 200 g mąki(...)łyżki dżemu śliwkowego 3 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, włożyć je do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, wysypać
niecodziennikparyFajny, szybki i prosty pomysł na słodki podwieczorek. 2 op. ciasta francuskiego (np to z Lidla) 300-350 g twarogu mielonego minimum dwukrotnie 3 jajka 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Zmielony twaróg miksujemy chwilę razem z żółtkami oraz cukrami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z twarogiem
Smaki Na Talerzuzapłacimy. Po pierwsze jest bez glutenu, po drugie jest delikatna i lekka w smaku a po trzecie przewyższa sporo właściwości zdrowotne mąki pszennej. Moja propozycja to bardzo szybkie omlety na bazie mąki jaglanej z nutą wanilii i chmurką z bitej śmietany obsypaną bakaliami. Rewelacja na śniadania! Mąkę polecam kupić z tej firmy bo wychodzi najtaniej http://marketbio.pl/maka-z-kaszy-jaglanej-1-kg-targroch.html(...)kokosowy rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSzybki, kolorowy i bardzo smaczny obiad! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 150 g mąki - 75 g masła - 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 żółtko - sól - 3 łyżki lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce. NADZIENIE: - 3 cebule czerwone - 1 cukinia - 3 pomidory - 2 ząbki czosnku - 4 jajka - 200 ml śmietanki 12% - 100 ml mleka - sól, chili czerwone - posiekana bazylia
SMYKWKUCHNISzybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki. Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 135 g mąki garść truskawek 250 ml śmietanki 36% małe opakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki(...)oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około
Rusty ForkKonkursy to zawsze wyzwanie, bo produkt zostaje nam z góry narzucony. Inną kwestią jest to czy go lubimy i tu trudno powiedzieć że się go nie
Kuchnia PROzdrowotnaSzybka i łatwa rolada, do tego wilgotna, puszysta pachnąca brzoskwiniami. 1 puszka brzoskwiń w syropie 5 jajek 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plasterki. Dużą blachę (może być nawet taka z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia(...)ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy brzoskwiniami do góry
Jadło i czytadłoszybki i prosty przepis, polecam :) najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu. Składniki: -400g mąki pszennej -250g cukru -120g margaryny -2 jajka -1 szklanka mleka -3 łyżeczki kakao -1 łyżeczka sody -5 łyżeczek powideł śliwkowych -1 opak. przyprawy do piernika -garść posiekanych orzechów i bakalii Wykonanie: Margarynę podgrzewamy aż się rozpuści i odstawiamy do przestudzenia. Jajka(...)wymieszaną z sodą. Miksujemy aż składniki się ładnie połączą. Na koniec dodajemy powidła, i cały czas miksując - przestudzoną margarynę. Opcjonalnie można też wrzucić do masy piernikowej posiekane bakalie. Gotowe ciasto przekładamy do formy keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (do suchego patyczka). Upieczony piernik można udekorować polewą kakaową. Smacznego
KasiekGotujeu0107 na stolnic\u0119.\r","Do m\u0105ki doda\u0107 cukier waniliowy i jajko.\r","Doda\u0107 posiekany t\u0142uszcz, wod\u0119 i s\u00f3l.\r","Szybko zagnie\u015b\u0107\u00a0ciasto.\r","Ciasto owin\u0105\u0107 w foli\u0119 i schowa\u0107 na min 30 min do lod\u00f3wki.\r","Ciasto rozwa\u0142kowa\u0107, kubkiem wycina\u0107 okr\u0119gi(...)nadziewania Lukier 1 łyżka soku z cytryny cukier puder Sposób przygotowania Mąkę przesiać na stolnicę. Do mąki dodać cukier waniliowy i jajko. Dodać posiekany tłuszcz, wodę i sól. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię i schować na min 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, kubkiem wycinać okręgi, kłaść na nie dżem i zlepiać brzegi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej
Mieszam w GarnkuOstatnio wrzucaliśmy coś na szybko z ciasta francuskiego w wersji wytrawnej więc teraz pora na wersję słodką i koperty z karmelizowaną dynią i orzechami Przekąska w sam raz kiedy chcemy zrobić coś na szybko, a te koperty faktycznie takie są – i do tego pyszniutkie Składniki: - 150g karmelizowanej dyni ( TUTAJ przepis) - 275g ciasta francuskiego (1 opakowanie) - 25g łuskanych orzechów włoskich
Kuchenne Wariacje