Pewien poniedziałek był dla nas bardzo istotny – dla mnie to być albo nie być na rynku pracy a dla męża imieniny. Nie byłam wstanie
Szybko Tanio SmacznieBardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia. Idealna baza do tortów a także świetna przekąska dla najmłodszych. Składniki: mąka pszenna lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć) Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto(...)dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz. Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy). Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam
prawdziwe jedzenieSzybkie i proste małe co nieco. Pieczone późnym wieczorem, aby ominąć skwar (znowu) lejący się z nieba... Przepis też wrzucam wieczorem, kiedy za oknem już ciemno... Mam już dość lata, z utęsknieniem czekam na jesień :P ;) Tortownica 26 cm Składniki: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko je wciskając. Posypać ciasto 2 łyżkami wiórków kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenWitajcie!, pustki w lodówce? jest na to sposób :) Krążki cebulowe! kojarzone są głównie z fast foodem lecz tu zostaną wzbogacone o razową mąkę żytnią. Do tej
Kuchnia PROzdrowotnaPierogi na słodko to całkiem osobna kategoria :) Nie jemy je raczej na obiad, ale traktujemy jak deser czy kolację na słodko. Znamy te z twarożkiem
Kuchnia PROzdrowotnamiksera do średnich i wlewamy cienkim strumieniem olej. Nie przejmujcie się zbytnio, jeśli ciasto zacznie się w tym momencie rozwarstwiać – zwiększcie obroty miksera do maksymalnych a olej szybko się wmiesza. Gotowe ciasto przelewamy z niskiej wysokości do formy i poziomujemy je, kilka razy manewrując formą w powietrzu. Wykładamy na ciasto warstwę z cienkich plasterków jabłka i rozrzucamy borówki(...)się do długiego przechowywania – ale i tak nie wierzę, że nie zjecie go na jedno, góra dwa posiedzenia przy herbacie. Szybko się robi i szybko znika! SKŁADNIKI proporcje składników na tortownicę o średnicy 24cm CIASTO UCIERANE 50g oleju (5 łyżek stołowych) 110g cukru (0,5 szklanki 250ml) 120g mąki tortowej (3/4 szklanki) 2 jajka L lub 3 jajka
Karo in the KitchenSzybka, prosta i pyszna rolada z serem i jagodami , obłożona wiórkami czekoladowymi. Wiórki czekoladowe białe otrzymałam od Sempre , za co ślicznie dziękuję Rolada jagodowo czekoladowa . Składniki : Biszkopt jajka(...)cukru, dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i olej, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez 15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały
Kuchnia DanusiFajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej… Co potrzebne: 2 szklanki pszennej maki pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do… Czytaj dalej
Mam To Na WidelcuPamiętacie szarlotką z delikatną pianką. Dziś chcę Wam zaproponować kruche ciasto z taką pianką z malinami i borówkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)owoce świeże lub mrożone WYKONANIE: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść, jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody, podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić, zostawiłam ciasto do następnego dnia
Kuchnia BeatyHej! Coś dla uczuleniowców! dziś pierwsze skrzypce gra maniok czyli tapioka w postaci ekologicznej mąki. W połączeniu z mleczkiem kokosowym, szczyptą cukru z brzozy i nasionami
Kuchnia PROzdrowotnaSzybkie i pyszne ciacho na każdą okazję ;) Ma dwie najważniejsze zalety: mieszane łyżką i zawsze wychodzi ;) Dodatkowo mamy ten komfort, że banany są dostępne przez cały rok i w każdym sklepie. A więc bez wymówek polecam skorzystać z przepisu ;) Składniki: 3 dojrzałe banany + 1 na wierch 75 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego(...)wymieszaną z proszkiem i szczyptą soli. Krótko miksujemy. Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki. Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchniSzybka , prosta w przygotowaniu babka. Cieszy smakiem podniebienia jak i zachwyca wzrok pięknymi kolorami :) Foremka na babkę o średnicy(...)Miksujemy białka na sztywną masę. 2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy. 3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ). 4. Wlewamy olej. 5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę. 6. Ciasto dzielimy na 4 części: - 1 częśc łączymy z makiem - 2 częśc z kisielem
Słodkości i nie tylkostolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki, aby ciasto
Kuchnia od dwojgaOdświeżamy racuchy! i zrobimy je w zupełnie nowej odsłonie :). Zamiast mąki pszennej kukurydziana, zamiast jabłek pieczony bakłażan na górę kleks ze śmietanki i posypka z podsmażonego
Kuchnia PROzdrowotna