sernikowa 800 g jogurtu greckiego 2 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 jajka 50 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie Składniki na ciasto wkładamy do jednej miski i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i schładzamy w lodówce przez godzinę. Następnie ciastem wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (24cm x 26cm). Pieczemy je w 180 C przez
e-PrzepisyKulinarnepłatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury-ja robiłam własnoręcznie gdyż nie miałam gotowej
Wanilia i KardamonPierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :) Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 g rabarbaru garść płatków migdałowych Kruszonka
My simple kitchenpiekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcużółtka oraz: 2 - 2,5 kg jabłek ½ szklanki cukru ½ łyżeczki kardamonu 3 łyżeczki cynamonu ok 4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Przygotować ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski, szybko zagnieść ciasto. ⅔ ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne
Mama Gotujełyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka 3 białka 1 1/2 szklanki cukru 1 budyń śmietakowy 1 puszka brzoskwiń Składniki na ciasto dokładnie i szybko wyrobić, następnie ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie kulki mniejsza i większą. Mniejszą kulkę zamrozić, a większą wylepić dno blaszki o średniej
Jadło i czytadłoszybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki… 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki (koniecznie) 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól
Humanistka w kuchnicytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien
Grahamka, weka i kajzerkaTak jak pisałam w poprzednim poście uwielbiam czarną porzeczkę… a że udało się kupić w atrakcyjnej cenie większą ilości więc zrobiła także dżemy z żelfixem
RAROSSASkładniki: 4 dojrzałe banany 1 jajko 75 g masła 150 g cukru trzcinowego cukier waniliowy 1 szkl. mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 szkl bakali
kolorowotorcikowoKocham gruszki, a ty? Więc mam dla ciebie propozycję tarty z karmelizowaną gruszką. Tarty to świetne, proste i szybkie do przygotowania ciasta. Można je robić na słodko i na słono, a jeśli na słodko to mogą to być serowe owocowe czy nawet bezowe. Podstawą każdej tarty jest spód, reszta to pełna improwizacja. Robiłam już spody pszenne, jaglane, amarantusowe, tym razem(...)piątki, organizowanej na facebooku. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej 4 łyżki cukru 2 żółtka 100 g zimnego, twardego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, a następnie szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchnibok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojgaTarta z budyniem i truskawkami to szybki przepis na sezonowe ciasto. Bazą jego jest nasz sprawdzony, niezawodny przepis na kruche ciasto do tarty. Szybkie jest także budyniowe nadzienie, do którego tym razem użyliśmy budyniów w proszku. Oczywiście tym, którzy dbają o dobre składniki, polecamy zrobienie domowego budyniu. Ta wersja tarty z budyniem ozdobiona jest truskawkami, ale równie dobrze sprawdzą się(...)Przygotowanie Tarta: Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz zimną wodę, krótko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto kilka razy zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i obsypaną kaszą manną formę do tarty
niecodziennikparyczęsto gości na moim stole i powiem nieskromnie, że jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakowało. Do tego robi się je bardzo szybko i jest nieskomplikowane. Pewnie moi znajomi jak zobaczą przepis na to ciasto, to zdziwią się, że dopiero teraz je zamieszczam na blogu :-) No cóż lepiej późno niż wcale... Składniki na małą keksówkę: 1 szklanka cukru(...)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół ok. 40 min. - do tzw. suchego patyczka :-) Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Smacznego Ciasto tak szybko znika, że niestety nigdy nie mam czasu na robienie zdjęć :-) IMPRESJAsmaku by Izabela
IMPRESJA SMAKUwody Przygotowanie : Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną
Słodka Strefa