śmietanki 30% szklanka cukru pudru Dekoracja: 500 g lukru plastycznego barwniki spożywcze klej spożywczy Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy(...)żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem blacie, starając się zachować kształt okręgu. Wyjmujemy ciasto z lodówki i pędzelkiem zanurzonym w wodzie delikatnie smarujemy powierzchnię. Ostrożnie przekładamy placek lukru na wałku i idąc od góry wygładzamy powierzchnię dłonią. Ucinamy przy krawędzi tortu, końcówkę wpychając tępą
sama złodyczWielkanocny sernik na zimno z galaretkami. Najlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający o aksamitnej konsystencji sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych przygotowywała zawsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrowerek i w kierunku domu. Niestety pakunek zaczął obcierać mi o szprychy w kole i mąka zaczęła się wysypywać. Myślałem, że się palę i zacząłem pedałować co tchu żeby szybko dojechać do domu. Im szybciej jechałem, tym bardziej się paliłem. Do dziś rodzice wspominają jak siedzą w domu, słyszą krzyk i wtedy wpadam ja… cały na biało. Tak, to zdecydowanie(...)wykonanie Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy masło i miód. Podgrzewamy lekko żeby masło się rozpuściło. Czekamy aż wystygnie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przez 10minut robotem kuchennym lub ok. 15 minut ręcznie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy
Marder&Marder Manufacturesię makaronu nie jest ci obcy to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Przedstawiamy najczęściej popełniane błędy przez kucharzy amatorów. Sprawdź jakie są podstawowe błędy początkującego kucharza , wyeliminuj je a bardzo szybko nauczysz się, że gotowanie może być łatwe i przyjemne! Podstawowe błędy początkującego kucharza Nie próbowanie dań To najczęstszy błąd początkujących domowych kucharzy. Jak masz określić czy przygotowane przez ciebie danie(...)przypraw, serów, nabiału. Wykorzystując słabej jakości składniki możemy uzyskać tylko kiepską potrawę, której smak będzie odbiegał od tego jaki oczekiwaliśmy. Nie odmierzamy dokładnie produktów To główny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie odmierzamy składników na ‘’oko”, szklanki, miski itp. W każdym przepisie masz napisaną dokładną gramaturę składników i liczbę osób dla których przedstawiony jest przepis. Dane ciasto nigdy
To Musisz Wiedziećimienin, świąt czy Sylwestra i nie tylko. W takiej sytuacji zawsze zastanawiamy się, czym możemy zaskoczyć naszych gości. Najważniejsze, aby przyrządzone przez nas dania i przekąski były proste oraz szybkie w przygotowaniu, ale także by każdemu smakowały. Zawsze zastanawiamy się nad tym, co możemy przygotować i przyprawia nas to o niemały zawrót głowy. Wiadomo, że za każdym razem chcemy zaserwować(...)przepis na chrupiące pieczarki panierowane, krwawy popcorn czy talarki ziemniaczane z piekarnika i wiele, wiele więcej. Muszę przyznać, że ulubioną przekąską moją i moich gości są ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem. Nie mogłam się oprzeć i przyrządzałam je już kilka razy i za każdym razem w mgnieniu oka znikały z talerza! Gwarantuję, że z podanego spisu przekąsek
Danka PichciWalentynkowe babeczki z michałkami Dziś dzielę się z Wami przepisem na proste i szybkie w przygotowaniu babeczki z michałkami. Takie małe słodkości idealnie sprawdzą się na Walentynki. Z ich przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba unikająca zazwyczaj kuchni. Panowie może i Wy się skusicie i podarujecie ukochanej własnoręcznie przygotowane słodkości. Do przygotowania babeczek użyłam cukru różanego, który wspaniale wzbogaca ich smak(...)Wstępnie mieszamy. Następnie wbijamy dwa jajka i wlewamy przestudzone masło. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami (u mnie tulipany). Napełniamy częściowo ciastem, wkładamy połówkę cukierka i wykładamy resztę ciasta (do 3/4 wysokości papilotki). Babeczki wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego
Słodkie okruszkiKruche, smaczne a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)łyżki kwaśnej śmietany 2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego 2 łyżeczki cukru waniliowego Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto zawinąć w rulonik na dwa razy, odciąć od pozostałego ciasta, lekko docisnąć. Zwinięte ciasto
W garach u Gosimasz czasu, aby poświęcić go na przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia. Składniki: -> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych -> 2 szklanki mleka -> 2 łyżeczki miodu -> 3 łyżki mleka w proszku(...)upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta. Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!płyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno mieszając, dodaję przesianą mąkę i nie przerywając energicznego mieszania, parzę ciasto około minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę(...)koniec krótko miksuję z dorzuconymi malinami. Przelewam całość do garnka z nieprzywierającym dnem i pilnując, stale mieszając zagotowuję aż krem zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i dodaję masło, ucieram szybko do uzyskania jednolitego kremu. Typowy krem patissiere przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej. Tu budyń zawiera tylko mąkę ziemniaczaną. Sprawia to, że krem ma nieco szklisty wygląd, ale smak
I tu będę miała takie teKokos wyrównuje także poziom cukru we krwi. Woda kokosowa zawarta w sercu owoca jest niemal identyczna z ludzkim osoczem krwi.Ma zatem właściwości jak napój izotoniczny.Jest więc najlepszym sposobem na szybką regenerację po wysiłku sportowym. Kokos to prawdziwa studnia bogactw dla naszego zdrowia.Na wyspach Pacyfiku mówi sie o nim"lekarstwo na wszelkie choroby".Mleko kokosowe jest bogatym źródłem aminokwasów,zdrowego tłuszczu(...)Stanowi znakomity zamiennik mleka krowiego,wprowadząjacy do codziennego jadłospisu szczyptę egzotyki. Warto zatem na stale włączyć produkty z kokosa do codziennej diety i przygotować słodki przysmak np.naleśniki czy ciasto lub spróbować użyć go do kawy. Mleko kokosowe możemy przygotowować smodzielnie w domu na 2 sposoby : z miąższu orzecha kokosowego lub z wiórkow kokosowych.Namawiam Was,by choć raz spróbować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas czytania: 3 min Chipsy, to chyba najchętniej kupowana przekąska i choć wiadomo, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, a szczególnie te ze sklepu, to
SprawdzonaKuchnia.plŚniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono daje nam energię na cały dzień, ale również reguluje i pobudza pracę naszego układu trawiennego zapewniając
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!płatków owsianych. Że niby z takich dziwacznych, nieprzystających składników wyjdzie coś dobrego? I wychodzi. I to jak dobrego Placuszki bananowe idealne są na weekendowe śniadania. Robi się je naprawdę szybko, są czymś innym niż zwykła owsianka czy kanapka a zwykle wszystkie składniki do ich wykonania mamy w domu. Po raz pierwszy o plackach bananowych czytałam na fb Ewy Chodakowskiej(...)możemy smażyć na suchej patelni, ja jednak preferuję niewielki dodatek oleju rzepakowego lub oleju kokosowego. Placuszki formujemy nie za duże, bo będzie problem z ich przewracaniem. Ja wykładam porcje ciasta wielkości łyżki stołowej, co daje nam placuszek ok 5 cm. Z podanej ilości wychodzi ok. 10 placuszków. Drukuj Placuszki bananowe z płatkami owsianymi Składniki 1 duży lub 2 mniejsze, dojrzałe
Mieszam w Garnku