szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1624/2080)

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 147

czekamy, czekamy i czekamy, ale później już tylko delektujemy się chrupiącą skórką, lekko kwaśnym miękiszem i zniewalającym zapachem podczas pieczenia. Moje pierwsze chleby były dość zbite, o twardej skórce, szybko traciły świeżość i właściwie nie spotkały się z niczyim uznaniem. Do zakwasu koniecznie używajcie mąki żytniej typu 2000, żytnia 750 się nie nadaje, im starszy zakwas tym bardziej odporny(...)Składniki Czas przygotowania: 28 h + 40 min pieczenie Zakwas (starter) jak przygotować zakwas ( tutaj ) Zakwas 60 g startera 200 g mąki żytniej razowej typu 2000 180 ml wody Ciasto właściwe 350 g zakwasu 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki pszennej 250 g mąki gryczanej 100 g orzechów włoskich 500 ml wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki

Słodki Kompromis
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 588

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na pierwsze czy drugie?, upieczecie ze mną? Śmietankowe odrywane mini bułeczki.                   Składniki: ( forma 32 x 26 ) 2 szklanki mąki pszennej T 650 1 szklanka mąki pszennej(...)widelcem z mąką, przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dodałam do zaczynu pozostałe składniki, żółtka, roztopione masło i sól i wyrabiałam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski, przykryłam i pozostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut - do godziny. Potem ciasto wyjęłam na blat i zagniotłam, podzieliłam na 20 równych części

Moje Małe Czarowanie
Gofry dyniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.71 171

Uwielbiamy gofry i jak tylko ktoś ma chęć na szybka przekąskę na słodko powstają gofry.  Czekoladowe, cynamonowe, zwykłe jasne aż w końcu dyniowe.  Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Są odrobinę mniej chrupiące niż gofry tradycyjne ale rewelacyjnie podgrzewają się na chrupko w opiekaczu. Lekko słodkie, mile korzenne.  Wspaniałe na podwieczorek jak i na śniadanie(...)przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz przestudzone masło. Mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy na 15 minut. Ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem, by piana nie opadła. Ciasto nabieramy łyżką wazową, pieczemy w gofrownicy na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z karmelem i migdałami 184

momentu aż będzie jednolita masa i ów masa będzie tworzyć taką zwartą całość. Wyciągamy z robota ciasto, zwijamy w folię spożywczą i pakujemy na jakieś pół godziny do lodówki. Kiedy ciasto odleży swoje w lodówce, wyciągamy i śmiało rozwałkowujemy. Następnie przekładamy do foremki – ja taką mam prosto od serca – i pakujemy na 20 minut do nagrzanego do 160 stopni(...)rozłożyć na całej powierzchni patelni. Stawiamy na średniej wielkości palnik/płytę i czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Kiedy cukier się rozpuści to wlewamy do niego śmietankę i szybko mieszamy żeby się nie zrobiła „klucha”. Jeżeli tak by się stało to mieszamy do tego momentu aż całość rozpuści się na jednolitą masę (cały czas trzymamy patelnię na gazie

Kuchenne Wariacje
Produktywność 10 254

naszego surowca! Jak przyjdzie apokalipsa, to przynajmniej płotek sobie ukręcimy:) "Bezinowe "kołki posłużyły jako baza Etapy początkowe- z okazji płotka złożyliśmy nawet nasz zdemolowany kompostownik Plecenie szło nam bardzo szybko i sprawnie. Płotek wersja końcowa- może trochę uratuje kompostownik przed wiatrem. A kiedy trochę zmarznięci wróciliśmy do domu, przyszedł czas na wykorzystanie wyrwanej chwilę wcześniej pory. Pomysł na jej użycie(...)ucieknę do domu, szczególnie, że czekała na mnie jeszcze praca. Nie udało się. Ponieważ byłam głodna, zdecydowałam się na coś obiadowego- tartę z porami. I boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie

les mirabelles
Placki z cukinii 2 186

Bardzo letnie danie. Smaczne, delikatne placki z cukinii. Robi się je szybko, smaczne i gorące i zimne. Można podać z dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki(...)przemieszać, odstawić co najmniej na 10 minut, aż cukinia puści sok. Odcisnąć. W dużej misce wymieszać mąkę, cukinię, czosnek, parmezan i jajko; Doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeżeli ciasto wyda nam się zbyt lużne, możemy dosypać łyżkę tartej bułki. Rozgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni na średnim  ogniu.  Formować w rękach okrągłe placki, po nałożeniu

Stare Gary
Staż w pracowni Zoe Clark 155

czegoś nowego. Były to trzy niezapomniane tygodnie:) .     Zoe i jej przemiłe asystentki przygotowywały torty i ciastka również do sesji zdjęciowych dla magazynów ślubnych i do magazynu „Dekoracja Ciast”, którego nowe numery w Polce przestały się już pojawiać, jak dla mnie, szkoda. Tort poniżej Zoe przygotowywała do sesji zdjęciowej przez parę dni, zaczynając od przygotowania pięknych kwiatów(...)babeczki ustawiałam na półeczkach w salonie, gdzie również można kupić dobrą kawę, więc codziennie miałam pyszną przerwę ze świeżą „cupcake” i kawą, którą mogłam wypić w towarzystwie Zoe. Bardzo szybko zleciały mi te tygodnie u Zoe. Mogłam wziąć udział w tylu nowych projektach i dobrze poznać pracę z lukrem plastycznym. Muszę przyznać, że to trudna praca, która wymaga ogromnej dokładności

Mała Cukierenka
18. Słodko, zdrowo, szybko, czyli ciastka z pestkami dyni i słonecznika z czekoladą. 203

Kolejny raz coś słodkiego, kruchego tym razem również bardzo szybkiego.  Nie ma co rozpisywać się na temat naszych ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni(...)kakao)   Przygotowanie Mąkę, masło, proszek i cukier puder łączmy w blenderze, bądź wyrabiamy ręcznie- jak kto woli, ja użyłam do tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki.   Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy

Symfonia Smaków
Podrasowane cebulaki 121

Podrasowane cebulaki Cebulaki to świetna przekąska . Moi chłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie

Ogrodnik w podróży
Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą 163

Sezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste placki z jabłkami 131

No to dziś przekąska słodka, ale sycąca :-) Bez wątpienia będzie się nadawała na podwieczorek, słodką kolację czy śniadanie :-) Polecam... SKŁADNIKI 200 ml mleka 2 jajka 5

Czary - gary w kuchni
Ciasteczka "Puchate miodusie" - szybkie i proste. Zapowiedź KONKURSU i wyjazd na wakacje. 176

I w końcu nadszedł ten dzień... Dziś w nocy wraz z moją kochaną rodziną wyjeżdżamy na kilka dni w malownicze, polskie góry. W drogę, poza pożywnymi

Słodkie okruszki
Ciasto z pianką poziomkową. 206

Biszkopt -tortownica 26cm Składniki: 3jajka 3 łyżki cukru 3łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wina białego Pianka . 500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego) 2 galaretki

Kulinarny karnet Christophera
PRODUKTY NATURALNE SCHRONISKO SMAKÓW MAGDA GESSLER 226

dało się ich w ogóle zjeść. Te były idealne zarówno pod względem uwędzenia, jak i słoności. Tak dobrych oscypków nie jadłam chyba nigdy w życiu (serio!). Pochłonęliśmy je tak szybko, że zanim się obejrzeliśmy, talerz był już pusty. Prawie wyrywaliśmy sobie je z rąk 😉 Serki również są pakowane próżniowo, po 3 sztuki, a data ważności to 8 dni. 4) Cytryny(...)dodatków, których jest pełno w sklepowych przetworach. Nie zagęszczane są pektyną - po prostu długo się je gotuje i odparowuje wodę. Prawdziwy smak domowych konfitur. Idealny dodatek do naleśnik, tostów, ciast. W ofercie jest bogata gama smaków, a wśród nich znajdziemy m.in. powidła śliwkowe, konfiturę z jagód, malin, żurawiny, mus z malin.... 7) Dodatki Musztarda chrzanowo- miodowa to najlepsza musztarda jaką

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania