żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji wybrałam limonkę, Ogólnie rzecz ujmując to skórka miała(...)rondlu zagotować wodę z cukrem. Cukier musi się rozpuścić. 4. Wrzucamy pokrojoną skórkę i gotujemy ok. 30 minut na bardzo małym ogniu. W przypadku gdy woda zbyt szybko wyparuje uzupełniamy. 5. Pod koniec gotowania wlewamy sok z połowy limonki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Karmel powstały przy gotowaniu powinien mieć zielono- złocistą barwę a przy zlewaniu być lejący
vaniliowoczekoladowaŚmietanowiec Deser, który można zjeść oczami:) Kolorowy, galaretkowy, dzieci go uwielbiają :) Polecam, zwłaszcza na gorące, upalne podwieczorki. Można go modyfikować dodając biszkopty, owoce, co kto lubi
na moim stole...Mięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na
Rozpustne gotowanienigdy nie stawiamy świec zapachowych ! Zakłócają one poczucie smaku i węchu. Co podać na wielkanocne śniadanie? Kilka moich szybkich i sprawdzonych patentów. - domowe pieczywo w towarzystwie jaj na twardo lub na miękko , z sosem chrzanowym, ćwikłą, świeżym szczypiorkiem, łososiem i kawiorem (szybki i niezawodny sos chrzanowy to 4 łyżki śmietany, 4 łyżki chrzanu, 2 łyżki serka mascarpone, sól i biały(...)majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) . Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem
SMYKWKUCHNIOstatnio mieliście okazję przeczytać nasze zachwyty na temat dopiero co odkrytych przez nas migdałów ziemnych . Napój z nich i chlebek gryczany z dodatkiem owych orzechów przekonały
Candy PandasUwielbiam przygotowywać małe słodkości. Jednak nie zawsze do tego potrzebny jest mi piekarnik. Dziś mam dla Was pyszny, chrupki i orzechowy deser. Takie zbożowe tartaletki z
Słodkie okruszkijeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste. Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka(...)Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów. Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty. Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół
Niedzielny kucharzKeto omlet a’la pizza to wersja niskowęglowodanowa przepisu na omlet a’la pizza . Bardzo lubię tę szybką wersję zamiennika pizzy z patelni, według mnie w wersji keto z dużą ilością sera smakuje wręcz obłędnie! Do środka poza sosem pomidorowym i serem możecie też dodać klasyczne składniki jak do pizzy. Jako zamiennik mąki pszennej użyłam mąki z pestek(...)łyżkę oleju oraz przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, zioła prowansalskie) miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Na patelni podgrzewamy pozostałe pół łyżki oleju a następnie wylewamy ciasto i podsmażamy chwilę na średnim ogniu . W międzyczasie ścieramy ser na tarce i przygotowujemy sos pomidorowy , poprzez dodanie do przecieru pomidorowego odrobiny soli i ziół (można również użyć
WegePrzepismoim przepisem. Rolada składa się z wędzonego łososia co według tradycji będzie idealne. Jest to ciekawy pomysł na przełamanie kuchennej nudy. Rolada wygląda przepięknie i dużym jego atutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 250 g świeżego szpinaku(...)składnikami w misce. Następnie białka z 3 jajek ubijamy na sztywną masę ze szczyptą soli. Łączymy ją z masą szpinakową. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Po tym czasie ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Ciasto szpinakowe odstawiamy do wystudzenia. Ostudzony smarujemy równomiernie serkiem śmietankowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedodać mleko oraz oliwę i mocno podgrzać. Zdjąć z palnika. Do misy dodajemy mąkę oraz wlewamy gorącą zawartość kubka (mleko, masło i olej). Całość dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam ciasta długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gdy użyjemy mąki pszennej musimy mieszać chwilę dłużej... Masę dzielimy na 6 równych części. Z każdego kawałka formujemy na blacie wałek. 3 wałki łączymy(...)zimnego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie 22 minuty w zimnym piekarniku. Fakt, mój piekarnik szybko się nagrzewa, ale na programie góra-dół zajęło mu to aż 10 minut, by osiągnął pożądaną temperaturę. Gdy używam termoobiegu nagrzewa się już nawet w 4 minuty... Trzeba wyczuć swój piekarnik
Smaczne ZdroweJest to przepis na szybki i bardzo wilgotny keks który śmiało możemy upiec na święta. Polewę czekoladową możemy oczywiście zamienić na lukier ;) Składniki na keksówkę 25 x 12 cm 120 g masła 3 jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę
Gotowanie...to proste !Zapraszam na szybkie i bardzo proste w wykonaniu babeczki napchane pysznymi, słodziutkimi truskawkami. Prostota ich jest wręcz cudowna - mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, dodajemy pokrojone truskawy - i gotowe. Są zdrowe i pożywne, naturalnie bez dodatku cukru, osłodziłam je ksylitolem, możemy użyć również miodu, lub syropu z agawy. Moje babeczki wychodzą trochę zakalcowate, ponieważ faszeruje je dużą ilością truskawek(...)oczyszczoną dodaję do mąki truskawki w drugiej misce mieszam jajka z ksylitolem (miodem), dodaję jogurt, olej i aromat waniliowy do masy jajecznej dosypuję mąkę i delikatnie mieszam nakładam ciasto do papilotek Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach
Upiecz sobie babeczkęUwielbiam placuszki. Zwłaszcza te z delikatną nutą kokosa. Ostatnio zaniedbałam moją kochaną poranną czynność smażenia placuszków. Było dużo szybkich, owocowych owsianek, płatków ryżowych itd. Jednak dziś znów stanęłam przed patelnią i usmażyłam pyszne kokosowe placuszki na mascarpone podane z soczystą brzoskwinią. Mniamm… Serdecznie Wam je polecam. Spróbujcie. Przepis na te pyszne placuszki dodaje do akcji „ Błyskawiczne piątki(...)użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka
Słodkie okruszkisłodyczy). I zazwyczaj jest to po obiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną. Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść
Right Behind The Kitchen