Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;) Składniki: 4
Pyry na GazPo długiej nieobecności związanej z dodatkowymi obowiązkami i brakiem czasu na cokolwiek powracam do Was kochani z pysznym deserem -tiramisu. chciałam zrobić je oryginalnie, ale
Malinowe Pocałunkisklepie lub piekarni ulubiony chleb – rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie “zaklepać” – w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko czerstwieje, a w Święta mamy tyle na głowie, że nie ma czasu na pieczenie skomplikowanych chlebów. Ten chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem nie dość, że długo zachowuje świeżość(...)żytnią. Dodajemy suszone drożdże instant, zakwas chlebowy oraz sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem
Poezja smakuWiedząc, że przez następne 3 dni czeka mnie ciężka praca umysłowa i że sama kawa nie wystarczy, by się z tą pracą uporać, postanowiłam upiec coś szybkiego, co będę mogła potem wziąć do ręki i niby to przypadkiem będąc w kuchni, chwycić coś i podnieść poziom cukru, by nie zasnąć nad laptopem. Przepis na te bułki znalazłam na blogu Edyty(...)Twarożek/ricottę, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać kawałki jabłek. Wyrobić ręką, by składniki połączyły się. Ciasto jest dość gęste i lepiące się. I tak ma być. Ulepić bułki. Mnie wyszło 11, Edycie 14, autorki przepisu sugerują 6-9. Zatem każdy lepi według uznania. Bułki układać
Weekendy w domu i ogrodzieMuffinki to ostatnio mój ulubiony rodzaj wypieków. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowne. Odpowiednio udekorowane mogą zastąpić nawet tort urodzinowy. Ostatnio na stronie http://wypiekarnia.pl/ zamówiłam sporo świetnych akcesoriów do zdobienia, więc w najbliższym czasie będę Was pewnie męczyć Moimi wariacjami na temat tych wdzięcznych babeczek. Dziś zapraszam do wypróbowania mojego sposobu na przepyszne(...)przela ć do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Nast ę pnie nak ł adamy marmolad ę pomara ń czow ą . Zalewamy reszt ą ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy kandyzowana skórka pomara ń czowa
Mania GotowaniaNo właściwie z czterech składników, bo jeszcze wiórki kokosowe, choć używa ich się tylko do obtoczenia i jeśli chcemy to można je pominąć :) Kuleczki są mocno
Healthy food explorerSezon na morele dobiega końca. Z ostatnich moreli proponuję zrobić szybkie knedle, bez gotowania ziemniaków. Knedle z dodatkiem twarogu to austriacka specjalność z Doliny Wachau. Dolina Wachau położona nad Dunajem to oprócz winnic najlepsze sady morelowe w Europie. Morele pochodzące z sadów nad Dunajem wpisane zostały na listę produktów chronionych przez Unię Europejską. Delikatne, rozpływające się w ustach to doskonała(...)małych kawałków, tak by wypełnił miejsce po pestce. Jeśli nie lubisz marcepanu użyj po prostu cukru twaróg, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się lepiło dodać odrobinę mąki. Podzielić na 2-3 częśći. Z każdej uformować wałek i odcinać równej wielkości kawałki ciasta. Ciasto rozpłaszczać na placuszek, na środku układać po 1 moreli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żonych białek upiekłam małe babeczki z poziomkami i truskawkami. Doskonałe będą też borówki i maliny. Moich poziomek trochę zabrakło, bo były tak smaczne, że zanim włożyłam do ciasta, to po prostu „wyszły”... Przepis na te babeczki sprawdził się wielokrotnie, bo robią się błyskawicznie i są niezawodne, pyszne, w środku wilgotne, puszyste i po prostu bardzo smaczne z chrupiącą(...)pyszne, mięciutkie migdałowe, z owocami... Teraz już można się nimi zajadać. Są doskonałe na każdą okazję. Uwielbiają je zarówno dorośli, jaki i dzieci. Zróbcie podwójną porcję, bo znikają niesamowicie szybko. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiCHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻURAWINĄ I SEREM Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo chrupiące placki ziemniaczane z serem. Ja podaję te placki z domowym twarożkiem - mój wypróbowany, z tajemniczym składnikiem, którego dodaję od zawsze i bez którego serek nie smakowałby tak samo wyśmienicie - dzisiaj zdradzę(...)cukru tłuszcz do smażenia Wszystkie składniki wkładamy do malaksera , miksujemy i gotowe. Tu uwaga,w zależności od tego jakiego rodzaju ziemniaki będą wykorzystane lub ile czasu przed smażeniem ciasto zostanie przygotowane, być może będzie trzeba dodać więcej mąki kukurydzianej lub płatków owsianych. Nadmiar zebranego na powierzchni płynu można również usunąć łyżką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, łyżką kładziemy porcje ciasta
Moja Książka KucharskaWłosi to jednak wiedzą co dobre! Na imprezę, zamiast typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie
Kulinarne Inspiracjezamierzała zrobić. Szybkim krokiem podążyła do kuchni, odstawiła kubek aromatycznej kawy i otworzyła górną, lekko zacinającą się szafkę. Wyciągnęła rękę i sięgnęła po najlepszy trzcinowy cukier Królewski. Zwinnymi i szybkimi ruchami wyjęła resztę składników i ustawiła je w równym rzędzie na kuchennym blacie, gdzie wylegiwał się jej ukochany kot Gustaw. W następnej kolejności schylając się wzięła 3 miski trącone już(...)sama do siebie zaczesując palcami pasmo jej ogniście rudych włosów opadających na czoło. Czuła się tak jak Jim płynący ku nowym wyzwaniom. Wiedziała, że niebawem będzie napełnić foremki pysznym ciastem. Sięgnęła po 3 miskę która miała na sobie znamię kontaktu z gorąca patelnia i lekko się stopiła z boku, co nie przeszkadzało w jej użytkowaniu. Łączyła w niej wszystkie składniki
Malinowe Pocałunkibogatym, głębokim smaku, że nie je się ich w pośpiechu, wręcz przeciwnie, te ciasteczka służą do dłuuugiego, leniwego delektowania się. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co plasuje je w czołówce rankingu moich ulubionych słodkości. Najważniejsze to użyć dobrej jakości czekolady, ja polecam Goplanę gorzką o 60 % zawartości kakao, bo to ona jest głównym składnikiem(...)powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie tworząc płaskie ciastko (ja piekłam na dwie tury, część nałożyłam w formie gałek, wtedy
Rozpustne gotowaniezimno, no i wyszło, że zrobiłam właśnie ten. Co mogę powiedzieć? Jest nie przesłodzony, delikatny, rozpływający się w ustach ... po prostu IDEALNY ! Chyba nie muszę dodawać jak szybko zniknął z patery ;) Zachęcam do wypróbowania, bo na prawdę warto ;) Składniki na biszkopt jasny : 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl(...)samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy na talerzyk, a sok łączymy razem z herbatą. Część brzoskwiń kroimy w kosteczkę, a cześć na półplasterki - to będzie nam służyło do dekoracji
charlotte gotujeróżnych wersjach. Jestem ich wielką fanką. Tym razem zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2-3 średniej wielkości ziemniaki 5 dkg żółtego sera 1 papryka (można użyć papryki w dowolnym kolorze(...)RÓWNIEŻ: DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jednogarnkowe klopsiki z warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemroku, bo grudniowe dni niosą ze sobą jakąś magiczną atmosferę. Może to klimat nadchodzących świąt, a może zbliżający się schyłek roku? Nie wiem, jednak ta wyjątkowa aura pomaga przetrwać szybko nadchodzący mrok, deszczową pogodę i wahania ciśnienia. A skoro zaczął się świąteczny miesiąc, rozpoczynam go od niecodziennej potrawy. Zapraszam na pieczony udziec dzika. Kiedy pierwszy raz zostałam obdarowana dziczyzną, wpadłam(...)składników marynaty, bo mój udziec był większy. 2. Udziec z dzika umyć, usunąć widoczne ścięgna lub żyłki z wierzchu mięsa, osuszyć i wygnieść ręką (pouciskać mięso tak, jakbyśmy ugniatali ciasto). 3. Mięso umieścić w garnku, najlepiej kamiennym, i zalać marynatą. 4. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Przynajmniej 2 razy dziennie mięso odwracać. 5. Po 3 dniach wyjąć
W mojej kuchni