przyjęcie, na przekąskę, przystawkę, jako dodatek do dań lub po prostu od tak… pysznie chrupiące pieczarki w panierce * . Uwielbiam taką chrupiącą wersję pieczarek. Przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Chrupiące pieczarki w panierce zachwycą nie jednego grzybowego łasucha. Musicie spróbować Ja wczoraj przygotowałam je w ramach wczesnej kolacji. Idealne A jeśli szukacie innych przepisów, w których(...)łyżkę mąki kukurydzianej z dwoma czubatymi łyżkami mąki pszennej. Następnie wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mieszając (np. widelcem) zaczynamy cienkim strumieniem dolewać mleko, aż nasza panierka będzie przypominała gęste ciasto naleśnikowe. W głębokim talerzu mieszamy 1 czubatą łyżkę mąki kukurydzianej z 1 czubatą łyżką mąki pszennej. Obrane i pozbawione ogonków pieczarki maczamy dokładnie w gęstej panierce. Następnie obtaczamy w mieszance
Słodkie okruszkiPolecam przygotowanie tych pierniczków tuż przed świętami i to najlepiej od razu z podwójnej porcji :) są tak dobre i tak szybko znikają :) że do zdjęć ocalały mi tylko te co widać :) a zdjęcia robiłam następnego dnia po pieczeniu :) Kiedyś w moim domu nie piekło się pierników i pierniczków na Boże Narodzenie. Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz(...)przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około
Kolorowy Przepisownikmiałam energii aż nadto a malutka była dla mamy bardzo wyrozumiała to na zrobienie pierniczków było już trochę za późno W tym roku się udało. Samo pieczenie pierniczków jest szybkie i mało skomplikowane. Bardziej absorbujące jest ich dekorowanie. I choć do dusz artystycznych nie należę tak z moim synem sprawiło mi to wielką przyjemność. I choć widziałam dużo idealnie udekorowanych(...)Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką. Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość
Made By Mom And SonPrzepis pochodzi od babci mojego męża. Sprawdzony przez lata, przetrwał do dnia dzisiejszego. Cieszę się, że jako kolejne pokolenie mogłam go przetestować. Po weekendzie spędzonym
Szybko Tanio SmacznieDziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis, który możecie przygotować na zbliżające się Walentynki lub po prostu na kolację/śniadanie we dwoje. Pyszne, nie za
Słodkie okruszkiPrzepis pochodzi od babci mojego męża. Sprawdzony przez lata, przetrwał do dnia dzisiejszego. Cieszę się, że jako kolejne pokolenie mogłam go przetestować. Po weekendzie spędzonym
Szybko Tanio Smaczniepizzę na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z Salami Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu(...)razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw na 10-15 minut do zamrażarki, całość musi się szybko schłodzić aby łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój
nietylkopasta.plswoje wytłumaczenie. Dynia jest zdrowa, właśnie trwa na nią sezon, więc trzeba z niej korzystać I tak dziś chciałam Wam zaproponować ciasteczka dyniowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko i co najważniejsze, są bardzo smaczne Ciasteczka to dobra opcja dla osób unikających laktozy – tutaj masło zamieniłam na olej kokosowy (dzięki niemu ciasteczka pięknie pachną kokosem) i użyłam czekolady wegańskiej(...)cynamonem i proszkiem do pieczenia. Chwilę miksuj do połączenia się składników. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kulki, następnie ostrożnie je spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Upieczone ciastka zamaczaj do połowy w czekoladzie i odstaw
365 dni dookoła kuchnizabraknie Wam już pomysłów na śniadanie, przygotujcie placuszki z jogurtu greckiego z malinami. Szybkie, smaczne i bardzo puszyste! Dzieci z pewnością pokochają takie wrześniowe śniadania. To kilka podstawowych składników, które przeważnie mamy w domu pozwoli wyczarować niezapomniane śniadanie. Lato wciąż trwa! Ostatnio jogurt grecki częściej gości w mojej kuchni. Lubię jego gęstą konsystencję i wszechstronne zastosowanie. Tak sobie(...)Dodajemy mąkę pszenną, jogurt, cukier oraz proszek do pieczenia. Trzepaczką dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na patelnię wylewamy olej. Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany, wylewamy odrobinę ciasta na patelnię. Smażymy placuszki, nakładając ciasto na łyżkę stołową. Ciasto ładnie rośnie. Placuszki smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem. Na wierzchu każdego
Moja smaczna kuchniaLekko pikantne, mocno doprawione i chrupiące pałki z kurczaka. Wcale nie trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu, żeby uzyskać chrupiącą skórkę ani bardzo długo piec, żeby
Karo in the Kitchenstopniowo umieszczać w wyciskarce i wyciskać sok. Do pojemnika z lewej strony będą wpadać wytłoki, czyli resztki owoców. Po prawej stronie będzie spływał sok. Wytłoki można użyć do przygotowania ciast, ciasteczek, babeczek czy też placuszków. Sok, jaki powstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić(...)wyciskarki wolnoobrotowej Unold 78255. To zupełnie inny sprzęt, więc warto zrobić małe porównanie. Jaka jest różnica między sokowirówką, a wyciskarka wolnoobrotową? Sokowirówka pracuje dość głośno, a wynika to z szybkich obrotów ostrzy tego urządzenia. Jedyną zaletą tego jest krótki czas potrzebny do przygotowania napoju. Podczas bardzo szybkich obrotów sprzęt nagrzewa się, a obracające się ostrza napowietrzają sok., utleniając część składników
Codzienna kuchnia niecodziennaNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy Pandasduże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek, na przykład(...)drobno szczypiorku 1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki 1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto. Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba. Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut. Po tym czasie chleb powinien
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie wyczuwalne w smaku, ale wpływają na strukturę pączków, ich miękkość i wilgotność. Pączuszki po usmażeniu można obtoczyć w drobnym cukrze lub po ostygnięciu(...)wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można było zanurzać
Smakołyki Bereniki