Pierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym
Smakołyki BerenikiTym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMam lekkie zaległości. Kilka przepisów czeka na publikację już od świąt, a ja ciągle nie mogę się za nie zabrać. I wciąż dochodzi coś nowego. Mam
peggiwkuchnipełni wegańska i super szybka w przygotowaniu… W związku z tym, że nie ma tutaj ani grama jaj , to brak im również jajecznego posmaku, na jaki niektórzy się uskarżają. To co – daliście się namówić? Print Bułki łubinowe Kolejna propozycja z kategorii keto pieczywo – keto bułki łubinowe. Tym razem także wegańska i super szybka w przygotowaniu. Nic tylko(...)gorącą wodą lub mieszanką gorącej wody z wodą gazowaną. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza. Po 15 minutach podzielić ciasto na 8 równych części i zwilżonymi dłońmi formować z nich okrągłe bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki naciąć w krzyż. Wstawić do piekarnika i piec
Modern Cave GirlPlacuszki a'la pizza to idealna propozycja na szybki oraz dość syty posiłek. Możecie do nich dodać swoje ulubione dodatki i wykorzystać wszystko to co posiadacie w lodówce. Takie placuszki są pyszne bezpośrednio po przygotowaniu - jeszcze ciepłe z ciągnącym się serem, ale na zimno też świetnie smakuję. Ja właśnie często je podjadam w ciągu dnia. To kto się skusi(...)będą na wierzch) i całość podsmażyć na odrobinie oleju. W misce dokładnie połączyć jajko, mleko, mąkę, płatki owsiane oraz przyprawy. (Masa powinna przypominać niezbyt gęstą śmietanę.) Na koniec do ciasta wmieszać drobno pokrojoną szynkę oraz pieczarki - te pokrojone w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa = 1 placek.) Placuszki smażyć z obu stron
Di gotujeNiektórzy je lubią inni się ich brzydzą. Ja jadam tylko te dojrzałe, Syncio lubi jedynie te jeszcze zielone, a Córcia wyczuje je wszędzie bo darzy je nienawiścią. Banany szybko robią się bardzo dojrzałe przyznacie sami. Co wtedy z nich przygotować? Ja albo dorzucam je do owsianki (dzisiaj akurat zapomniałam tego zrobić i owsianka nie była TĄ owsianką) ale przerabiam(...)masła z cukrem. Dodajemy ekstrakt i mieszamy masę tak długo aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia, ew. kawałki czekolady. Mieszamy i przekładamy do foremki. Ciasto pieczemy ok 45 minut w nagrzanym piekarniku. Przed wyjęciem chlebka z pieca sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże jej pozazdrościć. Właśnie jest w trakcie sesji świątecznej w której opowiada jak ważne są dla niej święta, rodzina, tradycje, wspólny czas spędzany z dziećmi. mężem podczas przygotowań, pieczenia ciast. W serialu jest sympatyczną Anną Janeczko, zaradną mamą trójki dzieci dla której rodzina jest najważniejsza. Niestety w życiu codziennym Sylwia nie zauważa, że mąż się od niej oddala, wcale(...)pogrzebie zjawiają się media i Sylwia chcąc nie chcąc musi wziąć dziewczynkę do siebie, żeby jej wizerunek nie ucierpiał. Postanawia, że przyjmie ją tylko na święta, a potem szybko się jej pozbędzie. Ma nadzieję, że Wojtek i dzieci dadzą radę udawać te kilka dni idealną rodzinę. Czy jej plan się powiedzie ? "Czasem kusząca bajka okazuje się pułapką, a zwyczajne
kruche babeczkipieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Przepisy z resztek kurczaka – jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można przygotować w pół godziny(...)kurczaka – zapiekanka z penne i sosem pomidorowym Ta zapiekanka z resztek kurczaka to nasz ulubiony patent na kulinarny recykling kiedy brakuje nam czasu i musimy zrobić coś na szybko. To pyszne i sycące danie, które świetnie nadaje się na lunch do pracy, albo na szybką kolację, przygotujecie w pół godziny. Wystarczą 3 składniki. Zostaje nam tylko życzyć smacznego! Ekonomiczna
Niedzielny kucharznieufnie. Tymczasem, jako że tradycja wolnego wtorku obowiązuje, mam dla Was propozycję na pyszne, leniwe śniadanko. Przygotowałam je z ostatnich już chyba w tym roku fig ( wszystko, co dobre, szybko się kończy... ). I choć ten sezon wykorzystałam w pełni, to i tak, myślę sobie, mogłabym przygotować coś jeszcze... Wracając jednak do placuszków; dzięki dodatkowi karmelowego budyniu i ciemnego cukru mają(...)cukrem. Jajko roztrzepać, dodać maślankę i olej, połączyć. Dodać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać. Figi umyć, osuszyć, pokroić na średniej grubości plastry. Na rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 1 łyżki), smażyć na złoty kolor. Na wierzchu układać po plasterku figi, obracać na drugą stronę, również smażyć na złoty kolor. Podawać z syropem daktylowo-orzechowym. Smacznego! Ja tymczasem czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzuram stopami w kolorowych butach, a trzymający mnie za rękę Dziadek uśmiecha się z zadowoleniem. On nigdy nie narzekał na szuranie ... Na jesienną melancholię najlepsze są ciastka. Proste, szybkie i wypełniający dom błogim aromatem. Czy potrzeba czegoś więcej...? Ja przerobiłam przepis Doroty ; zamiast zwykłych, jasnych herbatników upiekłam takie mocno kakaowe, wsparte delikatnym dodatkiem kawy. Nie czuć jej, ale zdecydowanie podkręca(...)soli 100 g miękkiego masła 100 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę, kakao i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło i śmietanę, zmiksować tylko do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki to świetna propozycja do kawki. Szybkie w przygotowaniu, a po upieczeniu od razu nadają się do zjedzenia. Pyszne, puszyste i wilgotne z małą niespodzianką w środku ;) Taka babeczka to doskonała słodka przekąska dla dziecka w czasie przerwy w szkole :) Upieczona w kolorowych papilotkach od Stella ucieszą każdego łobuziaka :) Stella w swojej ofercie(...)jajka ze śmietaną i rozpuszczonym wcześniej i przestudzonym masłem. Do płynnej masy dodać suche składniki i wszystko wymieszać. Do foremki do pieczenia babeczek ułożyć papilotki. Do każdej wylać ciasto na 3/4 wysokości foremki. Do każdej babeczki na wierzchu ułożyć po kostce czekolady. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30 minut
Zrób to smacznieTakie kulki z macy to klasyka kuchni żydowskiej, którą warto przenieść do własnej kuchni, jeśli mamy ochotę na coś treściwego, prostego w wykonaniu i szybkiego do rosołu. Podstawowy przepis na takie pyzy z macy znalazłam w książce “ Smaki Izraela ”, ale doprawiłam go cebulą, natką i czosnkiem. Uwielbiam rosół, ale zwykłe drobne kluseczki to dla mnie za mało, a kulki(...)pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby maca zmiękła. Przy pomocy łyżki do lodów formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego kulki urosną w czasie gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku. Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut. Zupę podajemy z kulkami
Ugotowane pozamiatanekiszonych startych na tarce. Jednak te ogórki mojego taty, nie wymagają już żadnego nakładu pracy. Otwieramy słoik, wyjmujemy tylko koper i siup do garnka z wywarem…Idealne do szybkiej zupy w zimny dzień. Zupa ogórkowa, to zupa do której trzeba dorosnąć. Przynajmniej ja musiałam;) Jej charakterystyczny smak raczej nie jest ulubionym przez dzieci. Za to teraz, ta kwaskość(...)Zalać gorącą zalewą. Zamknąć i odstawić do góry dnem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zupe-przepis-taty/ BosowKuchni Artykuł Ogórki na zupę do słoika- przepis taty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumasę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja na mały tort, moja forma ma średnicę 20 cm) i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy i gdy ostygnie przecinamy go ostrym(...)winogron wlewamy do garnka, podgrzewamy i gdy jest już prawie gorący rozpuszczamy w nim 2 łyżeczki żelatyny. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, ale sprawdzamy co jakiś czas czy za szybko nie zastyga. Ma ona być lekko zgęstniała, ale cały czas płynna, wylewamy ją na pierwszą warstwę kremu, na której wcześniej ułożyliśmy gęsto kuleczki winogron***. Odstawiamy biszkopt z pierwsza warstwą kremu
Quinoa Raz!pieczenia. Do jego użycia można użyć dowolnych ulubionych owoców, ja wykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru(...)wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao. Na biszkopty wylać masę kakaową i od razy wstawić blaszkę do lodówki (masa dość szybko tężeje, dlatego najlepiej po wylaniu każdej warstwy szybko wstawić na chwilę do lodówki). Następnie wylać galaretkę z borówkami, kiedy stężeje wyłożyć białą masę a później truskawki w galaretce. Na wierzchu ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplacuszki zasmakują każdemu :) Doskonałe na śniadanie, jeszcze lepsze na słodki podwieczorek. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Puszyste, a przy tym delikatne i lekkie jak chmurka. Podawane, obficie oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem oleju rzepakowego, często go używam, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez niego, jest(...)masy jajecznej na przemian dodawać mleko połączone z olejem rzepakowym oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia składników. Dodać jabłka, wymieszać. Patelnię rozgrzać, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Biorę udział w zabawie
Domowa cukiernia Ewy