czekam na majowe kolacje w ogrodzie. W świetle popołudniowego słońca beztroskie chwile unoszą się jak tuziny baniek mydlanych puszczanych z dziecięcą radością przez mojego Synka. W powietrzu pryskają tak szybko, ale w pamięci pozostaną znacznie dłużej. Przysiądźcie się. Pokroję tartę z botwinką i kozim serem. Popijemy ją dobrym winem. Będziemy się delektować chwilą i smakiem. Popuszczamy bańki, zdmuchniemy ostatnie(...)najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy
KUCHARNIAMakaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia. Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie i chorobach płuc. Pozyskanie szafranu jest bardzo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, i to właśnie wpływa na jego wysoką cenę.Zbierany jest ręcznie z pręcików krokusa purpurowego. Jak już się zdecydowaliście to potrzebujemy(...)zagotują składniki wyłącz ogień. Pokrój szynkę w cienkie, drobne pask i. Zetrzyj parmezan i naszykuj śmietanę oraz oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać dodając je do jajecznicy lub ciasta. Etap drugi to sos: dodaj śmietanę, szynkę, parmezan, pieprz i szczyptę soli do szafranu z wodą na patelni. Na wolnym ogniu zagotuj. Gotuj na małym ogniu
Pasje JolkiDziś kilka słów o czerwonych porzeczkach oraz przepisach z ich udziałem Czerwone porzeczki.... osobiście uwielbiam zjadać te małe czerwone, lekko cierpkie kuleczki prosto z krzaczka. Są
Słodkie okruszkiKażdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej
peanutbuttermonsterGrillowane ziemniaczki Ziemniaczki pieczone w boczku wędzonym to pyszny dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smakują wybornie i są szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować także w piekarniku – wówczas pieczemy je do momentu, aż boczek wyraźnie się zrumienia Składniki: ok 1 kg młodych ziemniaczków ok 15-20 cieniutkich plasterków boczku wędzonego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Grillowane ziemniaczki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemOrzeźwiający kisiel z truskawkami i żurawiną Uwielbiam domowy kisiel, w szczególności truskawkowy. Choć najczęściej sięgam po niego jesienią lub zimą, to i latem nie stronię od
Słodkie okruszkiPyszne i szybkie do zrobienia kluski kładzione ze szpinakiem mogą z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż do obiadu. Kluski świetnie pasują do mięsa albo jako dodatek do zupy. Kluski kładzione ze szpinakiem mogą stanowić samodzielne danie, wystarczy polać je roztopionym masłem lub dodać chudy podsmażony boczek i posypać odrobiną parmezanu. Do klusek, zamiast szpinaku można dodać natkę pietruszki, suszone(...)kluski kładzione ze szpinakiem? Rozmrozić szpinak i odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Trzepaczką roztrzepać jajka z wodą, następnie dodać partiami mąkę, szpinak, sól i na koniec roztopione masło. Ciasto na kluski odstawić na około 5 minut. W dużym raczej płaskim garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucać łyżką niezbyt duże porcje ciasta. Kluseczki będą
Kuchcik gotujedobry początek tygodnia zapraszam Was na lekkie jak chmurka pancakes. Bardzo delikatne i mega puszyste placuszki z dodatkiem owoców, domowych konfitur lub miodu są idealnym pomysłem na szybkie i niezwykle smaczne śniadanie lub podwieczorek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con una colazione super golosa con questi pancakes profumati e soffici come(...)drugiej misce miksujemy ricottę z cukrem, 2 żółtka oraz mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę na placuszki miksujemy. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut
La grande e la piccola cuocaPrzygotowanie domowego twarogu to naprawdę prosta sprawa, a jego smak jest z pewnością dużo lepszy, niż sklepowych odpowiedników. Poza tym dla mnie to przyjemność, że można
babka w formieGofry puszyste i chrupkie Urlop nad morzem, promenada i obowiązkowe gofry z bitą śmietaną, owocami czy cukrem pudrem. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby
Gotuj Się Kto MożeKarnawał trwa więc każdy przepis na szybkie i słodkie co nieco przyda się na 100% :-) tak sobie myślę przynajmniej ;-) W lodówce błąkała się smętnie z półki na półkę ricotta więc przyszłam jej z ratunkiem i zrobiłam pączki :-) I powiem Wam, że wyszły genialne: puszyste (nawet następnego dnia po usmażeniu), nie za słodkie, a przede wszystkim robi się je błyskawicznie. Inspiracją(...)smalec do smażenia, cukier puder do posypania. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy ze sobą (najlepiej łyżką, nie mikserem). Następnie nabieramy dłonią oprószoną mąką niewielkie porcje ciasta (mąka jest konieczna, bo ciasto się trochę lepi), formujemy kulki wielkości piłeczki do ping - ponga i wkładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor po obu stronach, a następnie wyjmujemy
Czary - gary w kuchniW tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A
Karo in the Kitchenniestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre i sprawdzone przepisy. Gdy dowiedziałam się o gogo's kitchen bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość i szybko stałam się posiadaczką książki. Chciałabym na początku napisać kilka słów o samej kuchni RPA -„Tęczowa kuchnia” bo tak właśnie jest ona nazywana. Co kryje się za tą nazwą(...)się jakie wina z RPA są najlepsze i znajdziemy wskazówki odnośnie dobierania wina do poszczególnych potraw. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: przekąski, dania główne, przystawki i sosy oraz ciasta i desery. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat
noteskulinarnyfigaGęściutki koktajl bananowy z dodatkiem kakao – pyszny… zdrowy… poprawiający humor Robię go, gdy nachodzi mnie ochota na słodycze. Wtedy zamiast cukru dodaję
Kulinarny S.O.S.