chrupiącą skórką i świetny w smaku domowy bochenek chleba bez drożdży, który przygotujecie w zaledwie kilka chwil. Szybkie wymieszanie wszystkich składników i do piekarnika. Chlebek bez drożdży to szybka propozycja na dodatek do śniadania czy kolacji. Przygotujecie z niego także chrupiące maślane grzanki, idealne na ciepłe śniadanie w tygodniu. Świeży chleb domowy z prawdziwym masłem smakuje obłędnie. Taki chlebek można(...)pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję kefir lub maślankę, mieszam dokładnie łyżką. Formę keksową smaruję olejem, np. rzepakowym, posypuję dno i boki ziarnami, wkładam ciasto chlebowe, wyrównując smaruję je jeszcze olejem i posypuję wybranymi ziarnami. Chlebek pszenny piekę w temp. 200 st. C przez 40 minut (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce
Zasmakuj Kuchnibiałej mąki, które możemy kupić w większości sklepów, nie są zbyt treściwe. Pomijając już sławetny cukier, który znajdziemy tam w dużych ilościach, to przede wszystkim po takich "dmuchanych" bułkach szybko robimy się znowu głodni. Dlatego warto wybierać odpowiednie pieczywo. Niestety dobre pieczywo często dość ciężko znaleźć w popularnych sklepach albo znacznie odbiega cenowo od białego pieczywa. Może warto więc upiec(...)łyżki oleju, 20g siemienia lnianego + 5g do posypania. 1. Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i suszone drożdże. 2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. 3. Przykryj ciasto ściereczką i postaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 4. Keksówkę
Z notatnika dietetykaProsty chleb przygotowany w połączeniu mąki orkiszowej ciemnej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. Pyszny i szybki w przygotowaniu, w dodatku zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba(...)orkiszowej i wlać 100 ml letniej wody, wymieszać. Miskę z zaczynem zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ten zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze dłońmi wymieszać ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut
Zrób to smacznieProsty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z nim każdy początkujący. Lubię go za wyczuwalną nutę cytryny, mimo, że nie jest wypiekiem na słodko. Dzięki dodatkowi masła i parmezanu jest wilgotny w środku i ja lubię go jeść bez dodatków, ale podany(...)mleko, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte rozciągamy na stolnicy na prostokąt o grubości ok 2 cm. Masło rozpuszczamy i mieszamy ze skórką z cytryny. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy parmezanem
Mienta blogDzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na racuszki z brzoskwiniami. Racuchy te są idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, albo jako prowiant na piknik lub na plażę. Wykonanie racuchów krok po kroku pokazane jest w filmiku. Serdecznie zapraszam do oglądania. Kto nie lubi przepisów w formie video zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 👌 500 ml. mleka 👌 2 jajka(...)łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki sody, 2,5 szkl. mąki. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2 Brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy brzoskwinie, pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub w wersji bardzo słodkiej z posmarowane nutellą. SMACZNEGO! Uwagi
Rita creativeDzisiaj mam dla Was łatwy i szybki przepis na racuszki z brzoskwiniami. Racuchy te są idealne na śniadanie, podwieczorek, kolację, albo jako prowiant na piknik lub na plażę. Wykonanie racuchów krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Kto nie lubi przepisów w formie video zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 👌 500 ml. mleka 👌 2 jajka(...)łyżki cukru, 1 op. cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki sody, 2,5 szkl. mąki. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2 Brzoskwinie obieramy ze skórki , kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy brzoskwinie, pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem lub w wersji bardzo słodkiej z posmarowane nutellą. SMACZNEGO! Uwagi
RITA food channelpieczywa Jako, że już jakiś czas temu zrezygnowałam z obróbki termicznej orzechów, to i nie robię też tostów z mąki migdałowej . W zamian za to powstał równie łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej, której w ogóle nie czuć dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach(...)powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche. Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego
Ola la LCHFCzęsto robię naleśniki. Zazwyczaj podaję je na szybki obiad, bo mam zawsze pod ręką różne rodzaje mąki. Tym razem chcę Wam zaproponować zdrową wersję z mąką gryczaną, mąką orkiszową pełnoziarnistą i maślanką. Idealnie pasują do nich jagody i syrop klonowy, ale jeżeli nie posiadacie, to można wykorzystać inne owoce, np. maliny lub truskawki. Syrop klonowy zaś można zastąpić miodem. SKŁADNIKI(...)maślankę i wymieszane ze sobą obie mąki. Ponownie zmiksować na jednolitą masę i włożyć do lodówki na godzinę (lub na całą noc). Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić go po patelni kulistym ruchem ręki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu polane syropem klonowym i posypane jagodami. Uwagi: Dzięki zawartości oleju rzepakowego
Passions hobbies lifebardzo smaczne i sycące, z nutą mojego ulubionego kardamonu ( który można zastąpić cynamonem ). Żałuję tylko, że na zdjęciach tak mało wyraźnie widać odciśnięty wzorek, ale robiłam je na szybko i w tym czasie dysponowałam takim a nie innym światłem więc wyszło jak wyszło.. Jeżeli nie posiadacie żadnych foremek do wycinania wzorków, nie martwcie się - bez nich też możecie wykonać(...)masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z kardamonem lub cynamonem, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem i zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać
Opowieści z piekarnikakawy na mączny proszek zwykłe płatki owsiane . Dodatkowo pożonglowałam ilościami mąki i dosypałam trochę mąki żytniej razowej w zamian za część owsianej, bo płatki z których ja robiłam za szybko mi się skończyły ;) Słodu też zabrakło w mojej spiżarni, stąd zamieniłam go na ciemny miód gryczany .Podobno nie skutkuje on w tak chrupiącej skórce jak przy użyciu słodu, ale trudno(...)350g maślanki - prawdziwa bez dodatków; o temperaturze 20C 20g miodu ciemnego rzepakowego - w oryginale był to słód jasny pszeniczny 3g drożdży instant FAZA 2 - ciasto właściwe: ok 620g rozczynu o temperaturze pokojowej - cała faza poprzednia 150g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania przy wyrabianiu - typ 500 8g soli - 1 łyżeczka 20g oleju rzepakowego DO OBTOCZENIA
Grunt to przepis!Opis: Najlepszy dodatek do deserów, lodów, ciast, ale też popcornu czy słonych precelków. Również składnik deserów czy ciast. Najlepszy, domowy, prosty sos karmelowy. Sos karmelowy jest wyśmienity w lekko słonej wersji. W tym celu na samym końcu dodajcie szczyptę soli. Jeśli nie chcecie słonej wersji, to zapraszam na klasyczny przepis. Składniki: 80 g masła 200 g cukru 120 g śmietany(...)cukier się skarmelizuje, dodajemy masło i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy masło się rozpuści ściągamy garnek z ognia. Następnie cały czas energicznie mieszając wlewamy cienkim strumieniem śmietanę. Energicznie i szybko mieszamy, aby powstał jednolity i gładki sos. Gotowy sos przelewamy do słoika lub innego naczynia i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy już będzie zimny wstawiamy go do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOponki to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo bardzo często gościły na niedzielnym podwieczorku. W sumie to dość szybki deser, jeśli mamy pod ręką wszystkie składniki. Swoją drogą ciekawa jestem, czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł tych serowych pączusiów. Najlepsze są jeszcze ciepłe z cukrem pudrem, następnego dnia można je na chwilkę wrzucić(...)posypania Wykonanie: • Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, wymieszać z serem, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać kółka, w środku każdego wyciąć małe kółeczko, tak aby powstała oponka. • Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu
To co kochamtrocha mōnki. Jak już sie wszystko fajnie połōnczy, to na jaki stolnicy (abo jak to piyrwy gołdali bierkownicy) abo i na stole sie to rozwałkujcie- tak, żebyjście mieli te ciasto rube na 1 cm. Tera powycinejcie take kwadraty (10×10 cm) i na środek kołżdego dejcie pomiyszano szinka, wōszt i boczek. Potyn kołżdy jedyn trza zawinōńć- trocha jak rolady(...)kōniec dejcie pozōr 18 , żeby sie niy przipołlōły 19 . I tak po prołwdzie 20 , to już mōmy po robocie. Kebyjście chcieli, to mogecie sie dō nich zrobić tyż na szybko jako zōłza 21 . Joł sie pomiyszoł jogurt grecki ze wyngerskōm pastōm paprykowōm, ale szło by tyż zamiast tego dać do jogurtu zōmbek czosku i trocha pietruszki. A że moł
Chop w kuchniziołami i siemieniem lnianym. Można urozmaicać go odając do twarogu łososia wędzonego, groszek, szparagi. Lub na słodko z truskawkami. Polecam szczegolnie na sniadanie, gdyż robi się go szybko, zamin wstaną domownicy. „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…są obecne w mojej kuchni(...)masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut. Pozostaw do lekkiego wystygnięcia. Oderwij papier z omletu, rozprowadź twaróg wymieszany z ziołami, rzodkiewką
AZgotuj!zarówno jagody, jak i małe słodkie wypieki, postanowiłam je połączyć i upiec pyszne ciasteczka. Zapraszam Was serdecznie na waniliowe ciasteczka z jagodami. Cieszą oczy i kubki smakowe, znikały bardzo szybko. W przygotowaniu też nie sprawiają kłopotów, dlatego mimo upału możemy je spokojnie piec. To zaledwie kilka chwil w kuchni i... można się cieszyć wraz ze swoimi pociechami smakiem domowych ciasteczek(...)lodówki) siekamy wstępnie nożem, dodajemy jajka i cukier. Miksujemy (ucieramy) do połączenia składników. Następnie dodajemy stopniowo wymieszaną z budyniem mąkę i jeszcze chwilę ucieramy mikserem. Odkładamy mikser i ugniatamy ciasto przez chwilę ręką, tworząc kulę. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każde ciasteczko wciskamy dowolną
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszne śniadanie - placuszki bananowe z rodzynkową słodyczą. Są pulchne, lekko słodkie i co najważniejsze bardzo szybko znikają z talerza mojej małej pociechy :) Spróbujcie. Składniki: 1 średniej wielkości banan 1 1/2 łyżki rodzynek 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie 2 łyżeczki cukru (w zależności od słodyczy banana) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)chwilę. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta). Podajemy np. z cukrem pudrem, same, z miodem, itp. Smacznego
Słodkie okruszkispokojna jak po prozacu- i tak do końca dnia. Co jest? Najlepsze w listopadzie jest to, że jest to miesiąc kontrastów. Podwórkowe zimno przeciwstawiam gorącu kubka kakao. Szybko zapadającą ciemność, światłom w oknach mijanych domów (jak ja lubię tak zaglądać w czyjąś codzienność). Senność- mocnej kawie. Wiatr i wciskającą się wszędzie lodowatą wilgoć- ciepłym kocom, rękawiczkom i czapkom. Nigdy(...)kolejka nomz też jest spora. A blogerka zamiast pisać przysypia. Skoro w końcu odzyskałam na chwilę przytomność, proponuję coś słodkiego- do wieczornej herbaty i książki jak znalazł. Idea ciasta pochodzi z tegorocznych wakacji. Kiedy zwiedzaliśmy Kerkyrę, znaleźliśmy maleńką cukierenkę z dala od uczęszczanych szlaków. Początkowo mieliśmy tam tylko kupić wodę, bo było bardzo gorąco (ech...), ale ciasto przemówiło
les mirabellespokojowej przez 30 - 40 minut. Podziel ciasto na 12 części, każda po około 76 gramów. Z każdej części uformuj bułkę w kształcie litery „S”. W tym celu z porcji ciasta utocz cienki wałek o długości 25 - 35 cm, następnie końce zwijaj niezbyt ciasno, aż do połowy wałka. Każdy koniec wałka zwijaj w przeciwną stronę. Uformowaną bułkę przełóż przełóż na blachę(...)cukrem pudrem (ale dopiero po upieczeniu). Możesz też nie posypywać niczym - też będzie dobrze i też tradycyjnie. Wstaw blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika, piecz 10 - 12 minut. Bułki szybko nabierają żółtobrązowego koloru, więc od 10. minuty pieczenia obserwuj bułki, aby zanadto się nie przypiekły. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Uformowany lussekatte
Grahamka, weka i kajzerkaBardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy(...)wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć
Grahamka, weka i kajzerkaCiastka z fasoli są mocno czekoladowe, lekko puszyste i w życiu bym nie powiedziała, że nie zawierają mąki! Od razu trzeba dodać, że nie są chrupiące
WegePrzepisW ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych
Smakołyki AsiGdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę
Mania WypiekaniaSKŁADNIKI NA KLUSKI: 500 g mąki tortowej pół łyżeczki soli 3 łyżki ksylitolu 15-20 g świeżych drożdży półtorej szklanki ciepłego mleka 2 łyżki masła
ClauditteMissCookingPrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie
W kuchni Karmel-itkimiód z pomarańczą i goździkami oraz miód z cytryną. Produkty te są doskonałej jakości i mogę je Wam jak najbardziej polecić :-) Zamówiłam też pulpę z mango, naszło mnie na ciasto lub serniczek w takim smaku. Jeszcze nie wiem dokładnie jakie, ale mango bardzo lubię. Pastę do kanapek Wa żywo na pieczywo kupujemy zawsze, a smak nasz ulubiony. Nie obyło(...)razem towar zamówiłam do paczkomatu, bo wiedziałam, że nie będzie mnie w domu. Sklep oferuje różne formy dostawy, więc każdy może wybrać odpowiednią dla siebie. Zamówienia realizowane są szybko, co jest też czasem dla mnie ważne, jak zapomnę, że miałam coś zamówić, co się już kończy. Jeśli szukacie sprawdzonego miejsca w którym możecie zrobić zakupy nie tylko spożywcze
kruche babeczkiNaleśniczki z piekarnika Dziś zapraszam na zapiekane, faszerowane naleśniki czyli pyszny obiad z piekarnika dla całej rodziny! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 3 jajka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody 1 szklanka mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 8-10 plasterków żółtego sera (np. gouda) 8-10 plasterków chudej szynki 1 cukinia(...)łyżka posiekanych świeżych ziół domowy sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Wszystkie pozostałe składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy
Blog z ApetytemPomysł na słodki obiad lub podwieczorek - cienkie naleśniki nadziane kremem budyniowym i frużeliną truskawkową. Szybkie do przygotowania i bardzo syte. Uwaga: krem najlepiej smakuje i wygląda od razu po wymieszaniu budyniu z mascarpone. Niestety, na drugi dzień krem "puści" wodę, dlatego proponuje go przygotować tuż przed samym podaniem naleśników. Składniki na 8 sztuk (4 porcje): naleśniki 4/5 szklanki mąki pszennej(...)kremu wykorzystałam połowę ugotowanego budyniu Na samym początku przygotować budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . Ostudzić. W międzyczasie przygotować naleśniki. Masło roztopić, lekko ostudzić. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli) . Naleśniki smażyć na średnim
Ugotowaćmodyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki(...)składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi
Wymiar Zdrowiamodyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki(...)składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Do suchej mieszanki dodajemy partiami mokre składniki, mieszając tylko do momentu połączenia składników. Odstawiamy ciasto na pół godziny. Patelnie natłuszczamy masłem lub olejem kokosowym i na rozgrzany tłuszcz wkładamy łyżkę lub dwie ciasta. Pancakes będą rosły, należy więc zostawić miedzy nimi
Wymiar ZdrowiaSzybkie ciasteczka w sam raz na wizytę niespodziewanych gości, wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i upiec w prostokątnej formie, a po pokrojeniu mamy pyszne kruche, pachnące wanilią i nadziane cukierkami M&M’s kruche batony. Składniki: 400g mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g roztopionego masła 3 łyżki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)resztę składników: mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczania, aromat, jajka, szczyptę soli, gorzką czekoladę i jedno opakowanie M&M’s. Z podanych składników zagnieść ciasto, Wylepić spód formy ciastem, na wierzch rozłożyć drugie opakowanie M&Ms, cukierki wcisnąć delikatnie w ciasto, Ciasto piec 25-30 minut, po wystudzenie pokroić na batony. Artykuł Kruche batony
tyfranboxMuffinki są bardzo prostym sposobem aby coś szybko zrobić gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Ostatnio często zdarza mi się zastępować jajka nasionami chia jako substytut. Uwierzcie mi, że nie ma różnicy w smaku, a nasiona chia są bardzo zdrowe. Tutaj możecie poczytać więcej na ich temat KLIK Muffinki marchewkowe składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju(...)cukier. Powoli dodajemy po trochu oleju naprzemiennie z jajkiem i chia. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy marchewkę i mieszamy dokładnie za pomocą szpatułki. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Muffinki możemy tak podawać, albo polukrować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinepotem cała sałatka nieapetycznie pływa. Ja dodałam szyknkę konserwową, ale sprawdzi się każda wędlina – kiełbasa czy nawet mortadela. Drukuj Sałatka z pieczarkami, kukurydzą, serem i szynką Szybka do zrobienia sałatka, dzięki której sprzątniemy resztki z lodówki. Kuchnia Polish Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 200 g sera żółtego 5 ogórków kiszonych 0,5 pęczka szczypiorku 200 g szynki(...)oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania. Artykuł Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwykonane w pośpiechu, więc pierożki nie grzeszą urodą Ale zapewniam, że są pyszne. Ja wykonałam wersję mini, ale z powodzeniem możecie przygotować z poniższego przepisu większe pierożki. Na zdjęciach szybki czerwony barszcz, tzw. tygodniowy. Na święta polecam Wam jednak świąteczny barszcz z pieczonych buraków (wychodzi naprawdę pyszny) Rada! Pierogi i uszka (np. z tego przepisu) możecie śmiało przygotować wcześniej(...)suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 280 ml ciepłej wody Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto z jajkami na mące typ 500 – przepis
Słodkie okruszkisłodkie (no chyba, że je polukrujecie), pulchne i mięciutkie! Należy tylko pamiętać, aby je dobrze schować, np. w puszce, ponieważ na powietrzu szybko robią się suche a po drugie szybko znikają ;) Piekłam je już chyba ze trzy razy pod rząd :) Mikołajowi też smakowały hehe ;) Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka miodu(...)miodem. Lekko przestudzić i do ciepłej masy wkruszyć drożdże, które należy w niej dokładnie rozpuścić. Płynną masę wlać do suchych składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec
My simple kitchenCiastka na śniadanie? Jak najbardziej! Przedstawiam pyszne, zdrowe i bardzo sycące owsiane ciasteczka z dodatkiem słodkiego i orzeźwiającego dżemu. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie do zrobienia, składają się w sumie z dwóch składników. Nie znajdziemy w nich mąki, cukru ani mleka. Potrzebujemy wyłącznie dojrzałych bananów i płatków owsianych oraz słoiczka ulubionego dżemu. Ja użyłam dżemów Łowicz(...)cynamon. Banany rozgnieść, wrzucić do miski z mąką i dokładnie wymieszać. Masa powinna być wilgotna i gęsta. Za pomocą łyżki (najlepiej takiej do lodów), formować sporej wielkości kulki. Z ciasta formować małe koszyczki z dość głębokim wgłębieniem. Do środka wkładać około pół łyżeczki dżemu. Piec przez 15 minut w 170ºC
Healthy food explorerSzybkie puszyste babeczki idealne na Walentynki bez znaczenia jak chcecie je spędzić, czy zjadając romantyczną kolację, oglądając najstraszniejsze horrory, czy malując wspólnie łazienkę (o tak, to pewnie byłyby moje wymarzone Walentynki...) Wracając na ziemię... Babeczki przekroiłam, nasączyłam naparem z herbaty i przełożyłam pysznym kremem z mascarpone i białej czekolady. Zapraszam więc, was na cudowne malutkie torciki. BABECZKI(...)przesiewamy. W drugiej misce miksujemy cukier z jajkami na puszystą pianę, dodajemy olej i wanilię. Do miski na zmianę wsypujemy mąkę i maślankę ciągle miksując, na końcu dodajemy sodę. Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut KREM: 500 ml. śmietanki kremówki 500 ml, serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100g białej czekolady Roztapiamy czekoladę
Upiecz sobie babeczkęKolejna propozycja na szybkie, łatwe w wykonaniu , bezcukrowe babeczki. Tym razem ich przewodnim smakiem są cudowne, słoneczne pomarańcze. To moje ulubione zimowe owoce, którymi zajadam się w nieprzyzwoitych ilościach. Babeczki przesiąknięte są, aromatycznym, pomarańczowym sokiem. Dla zachowania egzotycznej, cytrusowej nuty, posypałam je pokruszonymi, suszonymi bananami, które utworzyły bardzo przyjemną kruszonkę, natomiast zwieńczeniem mojego "dzieła" a zarazem(...)stopni ucieram mikserem masło, dodaję miód i jajka i miksuje do połączenia składników dodaję sok i skórkę z pomarańczy dosypuję mąkę i sodę, miksuję przez chwilę nakładam ciasto do papilotek siekam banany i posypuję nimi babeczki piekę ok 20 minut SKŁADNIKI NA KREM: 2 pomarańcze - sok i otarta z nich skórka pół kostki masła 2 jajka 3 łyżki miodu
Upiecz sobie babeczkęCebulowe krążki – onion rings Bardzo smaczna, szybka i przede wszystkim tania w przygotowaniu przekąska, ze składników które każdy znajdzie w swoim domu, dosyć rzadko przygotowywana w Polsce, natomiast bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, ale ciągle zyskująca na popularności. Do przygotowania wystarczy: cebula, mąka, mleko, jajko i ulubione przyprawy. Poniżej sprawdzony przepis na pyszne cebulowe krążki – onion rings. Cebulowe krążki – onion(...)plastra oddzielamy pojedyncze krążki cebulowe. Przygotowaną cebulę oprószamy solą i ostrą papryką w proszku, po czym odstawiamy na bok. Z rozmąconego jaja kurzego, mleka i mąki przygotowujemy dosyć gęste ciasto naleśnikowe o konsystencji kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W garnku lub frytkownicy rozgrzewamy sporą ilość oleju, następnie przygotowaną i przyprawioną cebulę maczamy w cieście naleśnikowym i partiami
Księga-Smakuindyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. Zrobiłam je w sumie po to, żeby dodać do tortilli. Niestety zdjęcia nie udało mi się zrobić, bo moi Panowie za szybko je spałaszowali, dobrze, że nuggetsom zrobiłam wcześniej. Oczywiście jeśli wolicie kurczaka to spokojnie możecie go użyć zamiast indyka. Na pewno posmakują dzieciom i nie tylko. Można dodać do nich sałatkę, ulubiony(...)miksujemy w blenderze kielichowym. 2. Do miseczki dajemy jajko, mleko, paprykę, sól, pieprz i mąkę. Całość miksujemy mikserem. 3. Do tak przygotowanej masy, która powinna być ciut rzadsza niż ciasto na naleśniki, dajemy po kilka kawałków mięsa, zanurzamy. Na płaski talerz wysypujemy rozkruszone płatki. 4. Widelcem wyjmujemy pojedyncze kawałki mięsa, przekładamy na płatki i obtaczamy z obu stron w nich
kruche babeczkimigdałów i pistacji. Muszę przyznać, że skradły moje serce zaraz po przeprowadzce do Danii; są niesamowicie aromatyczne i... Takie inne. Pyszne! W dodatku robi się je bardzo łatwo i szybko, a pachną - zniewalająco! Czy można chcieć czegoś więcej...? Ten przepis znalazłam w Julebag og knas , Familie Journal nr 49/2015, i już dawno miałam chęć, żeby go wypróbować. Jakoś nie zdołałam(...)cukier się rozpuści, dodać cynamon i goździki, słupki migdałowe i grubo posiekane pistacje. Wymieszać, odstawić do ostudzenia. Potaż rozpuścić w wodzie, dodać do masy. Na końcu dodać mąkę, wymieszać. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o grubości 3,5-4 cm. Zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia pokroić ciasto na plasterki
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórych również si ę zaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki wzbogacone serem emmentaler, panierowane w parmezanie s ą proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Chrupiąca sk ó rka bułeczek ukrywa pulchny i bardzo aromatyczny środek. Przyznaj ę , że trudno zatrzymać(...)zagotowujemy mleko z dodatkiem oleju słonecznikowego. W misce mieszamy mąkę z tapioki z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy zagotowane mleko z olejem. Ciasto w yrabiamy ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy roztrzepane jajko oraz drobno starty ser emmentaler. Ciasto ponownie wyrabiamy. **** PREPARAZIONE Portate a ebollizione il latte con l'olio
La grande e la piccola cuocaLato inspiruje, inspiruje i zachęca do przygotowywania owocowych ciast i deserów. To najlepsza pora roku, obfitująca w świeże owoce. Czy patrząc na jędrne maliny, błyszczące niczym klejnoty porzeczki i aromatyczne jagody nie macie od razu myśli: "one idealnie sprawdzą się w ... ". Kocham lato, kocham letnie owoce i kocham lekkie, letnie desery. UWAGA KONKURS Jeśli i Wy pałacie tak wielką(...)Musze Wam powiedzieć, że Delekta wprowadziła ostatnio na rynek nowość w rodzinie galaretek. Galaretka deserowa to galaretka bez żelatyny, która gęstniej już w godzinę. Na bazie takiej galaretki przygotujecie szybkie owocowe desery. I to właśnie galaretka deserowa zainspirowała mnie do stworzenia lekkiego, letniego deseru z owocami. Soczyście owocowa galaretka, jogurtowy pudding chia oraz aromatyczne maliny - prawda że brzmi kusząco ? PRZEPIS
kolorowotorcikowobezglutenową na jakiś czas musiałam z nich, z ogromnym żalem, zrezygnować. Dopiero skomponowanie własnej mąki bezglutenowej sprawiło, że mogę ponownie cieszyć się chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi. Podaję przepis na szybkie, bezglutenowe placuszki ziemniaczane. Przepis jest w dużej mierze na oko, ponieważ po prostu babcia nauczyła mnie ich robić:-) Składniki: 500 g surowych ziemniaków 1/2 małej cebuli sól pieprz 1 jajko(...)również ścieramy na tarce jarzynówce ale tej o drobniejszych oczkach. Łączymy składniki dodając jajko, sól i odrobinę pieprzu. Na koniec dodajemy mąkę i w razie potrzeby dosypujemy, tak, aby ciasto nie było nazbyt rzadkie. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię na rozgrzany olej rzepakowy i spłaszczamy. Smażymy na złoto z obu stron. Ostateczne podanie zależy od ochoty. Można
Ze smakiem bez glutenuczwórniak własnej roboty i pierniki na naturalnym miodzie. W domu moich rodziców i moim takich ciastek nigdy nie brakuje. A gdy kończy się zapas, czas wypiekać nowe ciastka i szybko chować sporą część przed domownikami, by zostały "na czarną godzinę". Całuski lub pierniczki świetnie przechowują się w zamkniętych słoikach lub innych pojemnikach przez wiele miesięcy i lat. Składniki(...)podgrzać dla lepszego smaku i aromatu ciastek . Jaja utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej wlać miód i wsypać część mąki. Zmiksować. Sodę rozpuścić w łyżce wody. Do ciasta dodać sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać łyżką. Stopniowo dodawać do ciasta resztę mąki i wyrabiać ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstą jak na bułki. Po dokładnym wyrobieniu ciasta formować wałki
Weekendy w domu i ogrodziesmakować zarówno tym, którzy lubią eksperymentować w kuchni, jak również tradycjonalistom. Świetnie wpisuje się w letnie klimaty:) Sernik przygotowałam specjalnie na przyjęcie powitalne mojej Mamy. Piekłam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę". Pyszne, różne i różniste serniki znajdziecie w tym tygodniu również u: Bożeny , Iwony , Dagmary , Joanny , Magdy , Lidii, Elżbiety , składniki: spód: 200 g ciasteczek owsianych 100 g masła masa(...)pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić). Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera. Zmiksować szybko (tylko do połączenia składników). Dodać kwiaty lawendy (oderwane z łodyżek), delikatnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony, ciasteczkowy spód. Na wierzch powrzucać jagody. Przykryć folią aluminiową. Na dno piekarnika nagrzanego
6nieboMrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego(...)składniki wymieszać w jednym naczyniu, dodając do nich jagody i czekoladę. W osobnej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej i opcjonalnie sok. Dodajemy mokre składniki do suchych i szybko mieszamy. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy wyłożoną formę lub papiloty na 20 -25 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Przepis na 12-14 muffinek. Idealne z ciepłym mlekiem
ChilliJemyprzed upieczeniem, ale następnym razem zrobię to chyba dopiero po upieczeniu używając rękawa cukierniczego. Ku mojemu zaskoczeniu pączki wyszły smaczne, a goście, których akurat mieliśmy się nimi zajadali i szybko wszystkie zniknęły, co mnie bardzo ucieszyło. Największym komplement powiedział mój P. twierdząc, że nie pamięta, kiedy jadł tak dobre pączki. Takie słowa dodatkowo dodają motywacji i radości, a gotowanie sprawia(...)miski wlać olej, żółtka i roztopione, ostudzone masło, wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, po czym przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu formować kulki, lekko spłaszczyć i nakładać po 0,5 łyżeczki marmolady (lub powideł) i zlepić. Odłożyć
dom-agi.plktóre są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek. Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * mąka – 110 g * ser biały półtłusty – 130 g * kakao – 15 g * wanilia – 1 laska * cukier – 40 g * soda – 1 płaska łyżeczka * żółtko(...)dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe. OPONKI: Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę. Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy
Ostra na SłodkoSzybkie i bardzo smaczne marcepanowe muffinki ze strony Moje Wypieki składniki (12 średnich muffinek) 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g drobnego cukru (dałam ok 50g) 2 średnie jajka 200 ml mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączenia Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare Garydelikatnie… Robiłam już z nich chipsy do pstrąga , a teraz czas na bułeczki (i nie tylko… ale o tym kiedy indziej ) Bułeczki z batatami robi się bardzo szybko, co jest ich ogromną zaletą. Ponieważ są na sodzie są raczej ciężkie, ale ze względu na dodanie rozmarynu ich smak jest bardzo intrygujący. Warto więc spróbować. Bułeczki z batatami(...)jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy. 2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch
UgotujmyTo.plzmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej(...)ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Warto ją przemieszać kilka razy by na wierzchu nie zrobił się kożuch Na przygotowane wcześniej mazurki .nakładamy lekko przestudzoną masę. Musimy to robić dość szybko bo masa zacznie zastygać i wtedy nie będzie ładnie wyglądać. Po nałożeniu praliny ozdabiamy mazurki według własnych upodobań
Przysmaki Karolki