extra wysoki, równiutki (aż sama się zdziwiłam, poprzedni taki nie był) i przepyszny w smaku, choć moja wersja było troszkę mało słodka (dałam 150g ksylitolu) słodycz uzupełniłam przygotowanym na szybko domowym karmelem. Inspiracją był przepis z broszury dodanej do gazety. Piekłam w ciemnej tortownicy 26cm. Składniki: - 1kg twarogu sernikowego (dałam gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać
Smaczne Zdroweznałam tego przepisu dużo wcześniej? Przepyszne pancakes! Mniam mniam. Mieszankę zrobiłam i trzymam ją w słoiku. Teraz, kiedy mam ochotę na placuszki, mieszankę mam gotową. Pyszne i szybkie do zrobienia. Polecam na leniwe niedzielne śniadanie czy na śniadanie dla dzieci - niejadków. Takie placuszki na pewno zjedzą. 'pancakes wg.Nigelli Lawson' Składniki na mieszankę na pancakes: - 600g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku(...)wychodzi za rzadka/gęsta dodać więcej mieszanki/mleka. Niewielkie porcje (niepełna chochelka) wylewać na rozgrzaną patelnie i smażyć bez dodatku tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, dopiero w momencie, kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza. Smażyć ok.1 minuty. Podawać z ulubionymi składnikami. Smacznego! * przepis pochodzi z książki N.Lawson 'Nigella Ekspresowo
CookYourselfSzczerze powiedziawszy na dzisiejszy obiad planowałam coś innego ale niestety nie dostałam w sklepie jednego składnika no i musiałam na szybko wymyślić coś innego. Wybór padł na racuchy, swoją drogą dawno ich nie jedliśmy. Placuszki są pyszne, miękkie, chrupiące i puchate, jednym słowem niebo w gębie;) Smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, nawet tym wybrednym. Ja przyrządzam je przeważnie(...)jabłka, banany inne owoce, cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka, dodać mąkę i pozostawić do wyrośnięcia. W misce połączyć resztę produktów oraz wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Konsystencją ma ono przypominać bardzo gęstą śmietanę. Całość pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe nakładać je za pomocą łyżki na rozgrzane na patelni klarowane masło. Jeżeli chcemy
Krakowskie smaki AniDzisiejszego dnia miałam trochę załatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek. Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić(...)Wykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy
Krakowskie smaki AniBiałe tulipany w wazonie, w powietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień minionego dnia.. Przede mną na talerzyku ostatnia muffinka.. udało mi się ją ustrzec przed łasuchami. Jak dobrze że smakowały.. Tak... rzeczywiście jest wspaniała, delikatna, z lekkim posmakiem kawy(...)jajka 90 ml. oleju 1 łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugim wszystkie płynne. Następnie wlać mokre do suchych i szybko wymieszać do połączenia się składników. Piec w temperaturze 200 stopni C. ok. 20 minut. Wyszło mi z tego przepisu 14 muffinek. Smacznego
Na słodko lub wytrawniedodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż 2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia(...)szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej typ 750, 310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli) 2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam
Stare GaryMalinowe tiramisu, włoski deser w owocowej wersji Tradycyjne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw z kremu z mascarpone i biszkoptów nasączonych kawą
Tajemnice SmakuPrzekąski dla dzieci – Motyle z truskawek. Tym wpisem chciałam podsunąć wam pomysł na zabawną i interesująca formę przygotowania jedzenia dla dzieci. Zdarza się często, że
Dorota SmakujeSobota. Za oknem deszcz. Pierwszy dzień jesieni. Moja kuchnia otwarta już od rana. Wspólnie przygotowujemy śniadanie, moja córka robi samodzielnie swoją pierwszą jajecznicę. Mąż przysuwa jej
Raj dla PodniebieniaJeśli nie znacie jeszcze mąki z ciecierzycy koniecznie musicie ją wypróbować! Zapewniam Was, że będzie to znajomość na dłużej ;) Ja po pierwszym użyciu tej mąki byłam
HealthyCreationsCzy mówiłam Wam już, że kocham sernik! Od dzieciństwa uwielbiam się nim wręcz obżerać, a wszyscy w rodzinie wiedzą, że jak mam przyjechać w odwiedziny to
Pink EnvelopePomysł na zrobienie tych dziecinnie prostych muffinów naszedł mnie dzisiaj popołudniu, z racji że cynamon darzę wielką miłością przypadły mi one do gustu, były wprost genialne
madamekuchnia.wordpress.comSkładniki: 750 g mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 paczki podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 200 ml mocnej kawy espresso 60 g likieru
kgwjanczewoCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itki