Czas czytania: < 1 min Granita to włoski deser lodowy przypominający sorbet, z kryształkami lodu. Południe Włoch słynie z zimnych deserów-dolci, wielkim powodzeniem cieszą się
SprawdzonaKuchnia.plNasze dzieci mają bardzo blisko siebie urodziny, wiec wyprawiamy im razem. Żeby nie było zbyt tortowo postanowiłam zrobić jeden tort tradycyjny, a drugi to przerobione na tort ciasto. Padło na przepis na sernik ze strony Kwestia Smaku Przepis trochę zmieniłam, ale nie za bardzo kilka detali. Sernik wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki. Z racji użytego twarogu tłustego(...)około 15 minut. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce). 400 ml śmietanki zagotować w rondelku. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać). Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę (najpierw zahartować ją częścią śmietanki, tzn. dodawać po łyżce śmietankę do żelatyny
Państwo Wojtczuk gotujązamiast jabłek możesz dodać inne ulubione owoce takie jak: rabarbar truskawki maliny banany jagody lub borówki Sposób wykonania racuchów z piekarnika. Ciasto na racuchy z piekarnika jest przede wszystkim identyczne jak na tradycyjne racuchy drożdżowe. W składnikach na ciasto nie ma cukru, pomijając oczywiście 1 łyżeczkę w rozczynie drożdżowym :). Ukłon dla osób na diecie, a dla pozostałych z pewnością wystarczą(...)grubości około 1 cm. Pokrojone owoce dodaję do wyrośniętego ciasta drożdżowego. Piekę racuchy w piekarniku. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier do pieczenia. Możesz lekko przesmarować papier olejem do smażenia. Przygotowuję szklankę z letnią wodą i moczę w niej łyżkę. Dzięki temu ciasto zapewne nie klei się. Za pomocą łyżki umieszczam porcje racuszków
Ania gotujeognia i odstawić do ostygnięcia. Potem mąkę wraz z sodą przesiewamy przez sitko. Do mąki dodajemy ostygniętą masę, jajko i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie za bardzo klejące, można dodać jeszcze trochę mąki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Następnie foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)jeśli za gęsty dodajemy odrobinę wody. Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki. Dla mnie zapach pierniczków jest to zapach świąt nr 1 w święta! Jedyną wadą pierniczków jest to, że bardzo szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach znikają. Zostają tylko okruszki… . Smacznego
Projekty ze smakiemniedzielne śniadanie przygotowałyśmy scones, angielskie bułeczki, które można przygotować w niecałe 30 minut. Proste, szybkie w przygotowaniu i niesamowicie pyszne. Podałyśmy je z serkiem ricotta i truskawkami, ale nadziewać je można według uznania, to już kwestia gustu, preferencji i wyobraźni ;) polecam serdecznie, mi ł ej niedzieli :) SKŁADNIKI (na 6 sztuk) 225 g mą ki pszennej 50 g sch ł odzonego(...)proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, rozcieramy je palcami i mieszamy z suchymi składnikami. Na samym końcu dodajemy kefir (lub maślankę), dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na wysokość 3 cm i wykrawamy kółka o szerokości 6 cm. Bułeczki układamy na formie pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut do uzyskania złotego koloru
La grande e la piccola cuocaPamiętam jak kiedyś po raz pierwszy przygotowałam takie placuszki... Zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam spróbować ani jednego. Cóż, usmażyłam ich kolejną porcję i wtedy wiedziałam dlaczego są takie przepyszne! Ich delikatna i puszysta konsystencja idealnie komponuje się z owocem khaki. I ten śmietankowy posmak! Już Wam wspominałam, iż owoc kaki - zwany też persymoną lub chińską śliwką jest wielką skarbnicą(...)masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z kaki uprzednio pokrojonym w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Podawać z ulubionymi dodatkami (*). (*) U mnie placuszki znikają raczej bez słodkich dodatków
Di gotujeTapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW. Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar . Wielu(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego Mąkę przesiewamy ze skrobią, cukrem pudrem, kakao, kawą proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko i Palma Bielmar . Zagniatamy ciasto tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie małą łyżeczką odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy owalny
Kuchnia w oparachmoże zabraknąć przepisu na pączki a raczej małe pączusie ;). Można powiedzieć, że to pączki ekspresowe bo robi się je bardzo szybko, ale też i bardzo szybko znikają. Pączki z ricotty po raz pierwszy jadłam u mojej sąsiadki. Przyszłam akurat gdy zaczynała smażyć i wydaje mi się, że po usmażeniu przetrwały najwyżej 15 minut(...)jajkami, dodaję resztę składników i dokładnie mieszam, aż powstanie gładkie cisto. Na patelni lub w garnku rozgrzewam olej (ok 2cm głębokości) i nakładam porcje ciasta na tłuszcz (najlepiej zrobić to przy pomocy 2 łyżeczek tzn na jedną nabieram masę a drugą zdejmuję ją z łyżeczki do gorącego oleju). Pączki smażę na złoty
Gotuj Się Kto Możeteż zrealizować żadnej niespodzianki dla swojej drugiej połówki z okazji Dnia Mężczyzny – spieszę z pomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki są również propozycją całkiem zdrową i nie tylko przeznaczoną na tą okazję. Zrobione(...)masę. Dodaj do niej jajko i dalej ucieraj, aż składniki pięknie się połączą. Do masy wsyp następnie pozostałe składniki, zmiksuj całość. Jeśli Twój mikser nie radzi sobie z gęstym ciastem, radzę masę wymieszać ręcznie, bo ciasto ma dość zwartą konsystencję. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, program góra/dół. Wyłóż blachę piekarniczą papierem do pieczenia. Z masy formuj rękami
Garniec MagalieZapewne nie wszyscy lubią owoce morza , ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są one bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej typ 720 z dodatkiem pszennej pełnoziarnistej 1850. Składniki na chleb drożdżowy: (foremka(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania
Kuchcik gotujewypasiony gofr są jak znalazł na dobry początek dnia Często robię gofry w wersji standardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy jednocześnie, nie mogę sobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni. Jeśli zdecydujecie się(...)osobno) w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Do ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez od 8 do 9 minut. Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką
mecooksSernik na spodzie brownie z musem malinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która
psgotujemyNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basi