szybkie ciasto - 31194 przepisów (strona:1562/2080)

Chlebek naan bez drożdży 230

tandoor w Indonezji, ale mi bardzo smakowały, mężowi również. Córcia podgryzła nieco, ale miała inne smaczne rzeczy i chlebek jej już nie interesował. Przepis jest prosty, a przygotowanie bardzo szybkie. Idealne, gdy mamy mało czasu lub przyjdą niespodziewani goście. Chlebki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, później miękną i już nie smakują tak dobrze. Jednak można je jeść w dowolnej wersji(...)Blachę do pieczenia wsuń na środkowy poziom. Na dół wstaw naczynie z wodą. Jest ono po to, by chlebki nie wyschły. Wbij jajko, wlej mleko i wymieszaj. Ręcznie wyrób ciasto. Będzie ciężkie i dość mokre, miękkie. Ale po paru minutach porządnego wyrabiania samo odchodzi od rąk.  Przykryj ściereczką i odstaw na ok 10-15 minut, aby odpoczęło. Dodaj oliwę

Anioszek w kuchni
Ciastko w kubku w 2 minuty owsiano kokosowe 162

Kiedy nie mam na nic czasu, a koniecznie zjadłabym jakieś ciepłe, pyszne domowe ciastko, zawsze wykonuję ten szybki deser, do którego przygotowania wystarczy wymieszać wszystkie składniki, umieścić w kubku, który jest bezpieczny do używania w mikrofalówce i po kilki minutach mamy takie cudo,a w całym domu czuć wspaniały aromat :) jeśli jeszcze nie próbowaliście takich ciasteczek, to koniecznie wypróbujcie, najlepiej(...)proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, jajko i energicznie wymieszać, wstawić do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mikrofalówki i grubości kubka) będziecie widzieć jak ciasto rośnie, ewentualnie można sprawdzić czy jest już upieczone i jeśli nie jeszcze raz wstawić

zdrowa vege kuchnia
Czekośliwka 156

popularną śliwkę w czekoladzie :) Kto lubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki(...)minut. Gorącą masę śliwkowo-czekoladową nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy je ok. 10-15 minut, a następnie odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko nie ostygły. Gdy czekośliwka całkowicie wystygnie odwracamy słoiki i przenosimy w chłodne miejsce (np. do piwnicy). Smacznego

MyCookBook.pl
Karnawalowe Oponki 118

Czas płynie bardzo szybko, nawet jeszcze nie poczułam, że Karnawał się zaczął a tu już Tłusty Czwartek zwiastujący koniec Karnawału. .. Tłusty Czwartek jest dniem wyjątkowym w którym powinniśmy się wręcz objadać pączkami, faworkami i oponkami - im więcej ich zjemy tym ten rok będzie dla nas lepszy - tak więc nie ma co sobie żałować :) Dziś przepis na pyszne oponki, lekko udziwnione(...)drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy, kolejnym etapem jest dodanie jajka spirytusu oraz pokruszonego twarogu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. (Można ułatwić sobie to mikserem:) Następnie wyrobione ciasto wałkujemy - na posypanej mąką stolnicy lub blacie - jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste - posypcie także wierzch wyrabianego ciasta i ponownie je wygniećcie. Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5 cm. Następnie szklanką

dlaSmaQ
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 126

roztopionego masła I dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę suszona, sproszkowana papryka i około 90-100 g żółtego sera do posypania Najpierw zatem szybki przepis na "water roux": Do garnka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż substancja zgęstnieje i osiągnie 65 stopni(...)chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez moment wyrabiać, żeby je odpowietrzyć. Potem podzielić

Marder&Marder Manufacture
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 220

Babeczki to moje ulubione słodycze, bo nadają się na każdą okazję – można je podać jako szybką przekąskę do kawy, ale także jako piękny i elegancki deser, który zachwyci gości nawet na wyszukanym przyjęciu. Moja propozycja to babeczki na wesele – klasyczne cupcake’i z delikatnym kremem śmietankowym i domową konfiturą różaną. Do tego piękna i prosta dekoracja ze świeżych(...)mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać

Ciastkozercy
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 178

mnie tam czeka, ale w związku z tym, że zajęcia rozpoczynają się tak wcześnie, nie ruszę się z domu bez drugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko(...)niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami). Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy

Słodkie Przyjemności
Szwedzkie bułeczki adwentowe 176

  Te szafranowe bułeczki to typowy szwedzki wypiek adwentowy, najbardziej kojarzony jest z dniem Św. Łucji przypadającym na 13 grudnia (stąd też nazwa Koty Łucji). W

Szybko Tanio Smacznie
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 107

jeszcze tylko chlebków. Możesz je kupić, albo zrobić w domu. To naprawdę proste. Nasze bułeczki zrobiliśmy z mąki pszennej i żytniej. Ty możesz użyć dowolnej mąki. Chlebki robi się szybko. Od moment zarobienia do upieczenia mija ledwie 40 minut, co jak na pieczywo drożdżowe jest czasem bardzo krótkim. Łatwy domowy kebab smakuje wyśmienicie ze świeżo upieczonymi bułeczkami. Sposób przygotowania kurczaka(...)Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów. Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty. Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół

Niedzielny kucharz
Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 116

włoskiej pizzy. Gdy w 65 roku p.n.e. wojska rzymskie pod wodzą Pompejusza Wielkiego zdobywały Kaukaz, rodowici mieszkańcy podpatrzyli u żołnierzy płaskie placki z mięsnym lub serowym nadzieniem. Danie szybko przyjęło się i rozpowszechniło na całym obszarze, regionalnie przyjmując różne odmiany. Nic dziwnego – w tym regionie od tysięcy lat uprawia się pszenicę oraz produkuje sery, więc chaczapuri było prostym i powszechnie(...)kucharza wpływa na jej smak. Jak jeść chaczapuri? Podobnie jak pierożki chinkali, które gruzini jedzą palcami, również adżarskie chaczapuri jemy bez pomocy sztućców. Wystarczy odłamać kawałek boku łódeczki z ciasta, wymieszać nim ser z jajkiem i masłem, a następnie kawałkami ciasta nabierać mieszankę jak łyżką. To co zostanie po zjedzeniu brzegów łódeczki bierzemy do ręki jak kawałek pizzy. Wypróbuj także

smakowitehistorie.com
Krem szparagowy z zielonymi kluseczkami 155

Lekka zupa którą można zajadać się bez opamiętania. Kluseczki pietruszkowe robią w niej dużą robotę. Ten smak jest najlepszy. Zupa jest syta, szybka do zrobienia. Czego chcieć więcej. zupa krem: 1 pęczek zielonych szparagów 1 por biała część 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, chili płatki oliwa czosnkowa 1 ząbek czosnku kluseczki: 1 jajko 1 szklanka mąki(...)wlewam wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko, zostaną kawałki natki które do końca się nie rozdrobniły. Sok pietruszkowy dodaję do mąki, wbijam jajko, dodaję sól i mieszam. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaję jeszcze wody. Kluseczki robiłam przez specjalna praskę i moje ciasto może być lejące. W garnku zagotowuję litr wody i przecieram kluski. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia

wesoła kuchnia
Chleb pszenny na drożdżach 141

przychodzą suche drożdże, bardzo się polubiliśmy ;)  Nie psują się a piecze się nawet szybciej. Chlebek piekłam już 3 razy i jak dla mnie wychodzi pyszny.  Znika tak szybko, że kończymy go w drugi dzień.  W kolejne dni zsycha się od skórki wgłąb i lepiej znaleźć mu inne zastosowanie niż kanapki. Można pociąć go w kostkę i podsuszyć(...)formować większe bochenki) Wieczorem składniki wymieszać w dużej misce lub garnku. Można lekko wyrobić żeby uzyskać ładną kulkę. Jeśli odczekamy ok. 15-30 min aż drożdże zaczną pracować nasze ciasto może być bardziej porowate. Przykryć szczelnie np. folią spożywczą i włożyć do lodówki na noc na około 12 godzin. Po tym czasie wyjąć i zagnieść delikatnie rozciągając boki i składając

W kuchni bez szafek
Mega orzechowy chlebek bananowy 170

Wiecie za co uwielbiam chlebek bananowy? Po pierwsze za to, że dzięki temu wypiekowi czerniejące banany są idealnie wykorzystane. Za to, że jest tak prosty w wykonaniu i szybki do upieczenia (nie trzeba wyjmować miksera ;) ). Ale jest jeszcze jedne szczególny powód. Mianowicie bez wyrzutów sumienia mogę go jeść jako deser, ale również ze szklanką ciepłego mleka na śniadanie. Czego więcej(...)małej miseczce przesiewamy mąkę i sodę. Sypkie składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy. Przygotowane wcześniej orzechy i ciasteczka drobimy (mogą być duże kawałki orzechów) i przesypujemy do masy. Przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie z termoobiegiem) na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Uwaga- WCIĄGA :) Smacznego

ChilliJemy
Proste babeczki waniliowe 219

stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem ). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach proste babeczki waniliowe mają jedną niepodważalną zaletę – zawsze wychodzą :) Z dowolnym kremem np. prostym budyniowym możecie zrobić z nich pyszny deser, idealny(...)możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie

Ciastkozercy