szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:253/367)

Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 330

pomarańczy - każdy z tych wariantów się sprawdzi. I dodam jeszcze, że rabarbar również możecie wymienić na inne sezonowe owoce...np. na truskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą

Opowieści z piekarnika
Sękaczek wg Siostry Anastazji 489

Trzy warstwy kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i masą orzechową na wierzchu. Ciasto określiłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy

Smaki Na Talerzu
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 218

pyszną tartę z ich udziałem, ozdobioną kratką z kruchego ciasta. Możecie ją podać zarówno na deser np. z gałką lodów waniliowych, jak i na podwieczorek. Na pewno zasmakuje każdemu! Porcja dla 4-6 osób Przygotowanie : 20 min. Pieczenie: 40 min. Składniki na tartę o średnicy 26 cm: Składniki na kruche ciasto: ● 400 g mąki pszennej typ 550 ● 200 g miękkiego(...)szczypty imbiru ● 1 żółtko jajka ● 1 łyżka mleka ● masło do wysmarowania formy  Przygotowanie: Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, a następnie wodę, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 200

szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować, jeśli się klei można lekko podsypać mąką placek placek ułożyć na kilku ustawionych obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta(...)resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się

W Mojej Kuchni Lubię
Flan z kaszy jaglanej z morelami 257

jest koncept) Flan z morelami, kaszą jaglaną i serkiem ricotta, szybki, zdrowy i bardzo efektowny. Idealny na podwieczorek, czy słodkie śniadanie.  Dodatek ricotty sprawia, że deser ma kremową konsystencję, a moreli, że jest lekko orzeźwiający. Odrobina cynamonu nadaje egzotyczności, a jego słodycz doskonale równoważy kwaskowatość owoców. Jeśli do przygotowania użyjemy skrobi kukurydzianej czy mączki ryżowej, otrzymamy pyszny bezglutenowy(...)ugotowaną kaszę, serek ricotta, skrobię, cynamon i ekstrak z wanilii. Delikatnie mieszamy.  Morele myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę moreli, wylewamy ciasto, wierzch posypujemy pozostałymi kawałkami owoców.  Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy na ciepło

Mia Cucina Sofieta
Blanka. Jedno marzenie i ostatni kwiat. 176

upalny dzień kończymy późną wizytą w dużym sklepie. Niechętnie go odwiedzam. Nie lubię miejsc, gdzie osacza mnie sieć promocji i towarów, sprytnie ułożonych tak, bym nierozsądnie padła ich ofiarą. Szybko więc pokonuję kolejne alejki. I nagle staję w miejscu. Serce zaczyna bić mocniej. Oczy jeszcze nie dowierzają, ale na ustach już wielki uśmiech. Jest! Znalazłam! I wyciągam ręce po Blankę(...)ogrodzie i będę cierpliwie czekać na lśniące perełki owoców. Ta cierpliwość jest ważna, by spełniło się marzenie, nawet jeśli trzeba na nie poczekać. Nawet jeśli zaskoczy nas w najmniej spodziewanym miejscu.  Pięćset gram. Tyle ważyło moje marzenie. Co zrobić by zachować je na dłużej? Dodane do ciasta lub deseru nie przetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam

KUCHARNIA
Tarta marcepanowa z gruszkami 177

Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SERNIK NA ZIMNO 115

  Dni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą

Niespełnione zdolności kulinarne
Bułki na parze z truskawkami. 189

Witajcie:) Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii.  Zapraszam :)   Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka(...)odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy

Sama słodycz i szczypta chili
Muffiny z aronią 215

kiedy mam ten przepis, piekę je dość często. Raz na słono, raz na słodko.  Dopiero wczoraj jednak udało mi się sfotografować te słodkie - znikają bardzo szybko i nawet nie wiem jak i gdzie :)Składniki na 12 muffinek:1 szklanka mąki,pół szklanki mleka,ćwierć szklanki oleju,1 jajko,pół szklanki cukru,pół łyżeczki proszku(...)drugiej misce wymieszać mokre: mleko, olej i jajko. Do mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni.Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie! 195

moich ulubionych owoców! Z wielką przyjemnością jem je nie tylko na przekąskę w szalonym dniu, ale też dodaję do swoich wypieków! Na blogu wypieków z morelami i brzoskwiniami znajdziecie już kilka! Nie znajdziecie jeszcze natomiast ciasta, które dziś dla Was przygotowałam! Dziś mam dla Was przepis na ciasto z morelami i bezą. Delikatne, półkruche ciasto przykryte słodkimi morelami(...)dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Układamy pokrojone w plasterki morele. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę. Wykładamy na rabarbar, zapiekamy ok. 50 minut w 170C ( gdyby beza za szybko się rumieniła – przykrywamy ). I gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody) 215

Sorbet czekoladowo-kawowy… z bananów! W smaku przypomina najlepsze kremowe lody, ale nie dodaje się do niego ani mleka, ani śmietany, ani jajek – więc

Poezja smaku
Tarta śmietanowa z jeżynami 147

drobne grudki. Dodać jajko, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Ja rozwałkowałam ciasto na silikonowej podkładce, ale przy jej braku, trzeba to zrobić między warstwami folii. Nadmiar ciasta odciąć, dno nakłuć widelcem(...)tartą upiec listki z ciasta, pilnując, żeby się nie przypaliły. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dwie łyżki odłożyć, resztę rozsypać równą warstwą na wystudzonym cieście. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić według smaku, zmiksować ze schłodzoną żelatyną i przy pomocy łopatki wymieszać z jeżynami – kilka owoców zostawić do dekoracji. Masę śmietanową

Kuchenne zapiski Edyty
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ Z MUSEM BRZOSKWINIOWO-DYNIOWYM – dietetyczne – BE FIT! 216

warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego ogródka! ). Naleśniki są niezwykle sycące, bardzo aromatyczne, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie(...)kakaem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodajemy jajko, olej kokosowy i napój owsiany / mleko – mieszamy. Smażymy 3 średniej wielkości naleśniki – uważamy, gdyż kakaowe naleśniki lubią szybko się przypalać! CAŁOŚĆ: Naleśniki nadziewamy przygotowanym musem! Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 216

expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi(...)zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka

Smaczne Zdrowe
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 238

potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem(...)smak i aromat. Możecie je przygotować samodzielnie – należy przez kilka minut prażyć je na suchej patelni na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Orzechy i cienkie łupinki je pokrywające szybko ściemnieją. Kawałki orzechów warto potem delikatnie potrzeć palcami, aby sprażone, suche łupinki odpadły. Wymaga to chwili wysiłku, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu jaki można

Kulinarna Pokusa
Sushi w tempurze 175

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków(...)słonecznikowy lub rzepakowy).Przygotowanie:Olej podgrzać do 170°C.Wszystkie składniki przełożyć do shakera i wymieszać mocno nim potrząsając, a następnie przelać do miski. Można je również zmiksować na bardzo szybkich obrotach. Jednak polecam pierwszy sposób.Rulony sushi maczać dokładnie w cieście i od razu wrzucać na głęboki olej. Smażyć 2-3 minuty, aż staną się złociste.Wyjąć, odsączyć na ręczniku

Food Square
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 181

ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste i nie da się go rozprowadzić cienką warstwą na patelni. mielone siemię lniane Łupiny nasienne babki jajowatej – bardzo silnie pęcznieją w wodzie, świetnie poprawiają elastyczność ciasta np. naleśnikowego. Nie mają smaku ani zapachu, można ich używać w postaci zmielonej(...)wodzie tworząc roztwory o dużej lepkości. Dodajemy ją do mieszanek w ilości 1 łyżeczki ma 2 szklanki mąki/ skrobii bezglutenowej. Karob, guma karobowa, mączka chleba świętojańskiego – otrzymywana z owoców Szarańczynu strąkowego, rosliny z rodziny bobowatych.  Mielony karob ma brązowy kolor i korzenny zapach.  Jest używany jako zamiennik kakao. Dodany do ciasta nadaje jednak wypiekom jaśniejszy, szarobrązowy kolor

głodny alergik
Noże - który, do czego ? 227

każdy o innym przeznaczeniu. Są najczęściej i najbardziej eksploatowanym sprzętem kuchennym, a pomimo tego nie przywiązujemy większej uwagi do ich zakupu. Dobrze wyważony, ostry nóż to podstawa wygodnej i szybkiej pracy w kuchni, a często także nasze bezpieczeństwo. Nie mniej ważnym elementem jest odpowiedni dobór noża do wykonywanych czynności. W marketach i sklepach specjalistycznych dostępne są zarówno pojedyncze noże(...)posiada ząbkowane ostrze, dzięki czemu możemy łatwo pokroić nawet bardzo świeże bułki lub chleb bez poszarpania skórki. Przydatny także do krojenia śliskich lub twardych warzyw i owoców (np. pomidory, ananasy) oraz kruchych ciast. U nas dobrze się sprawdza, kiedy muszę przeciąć ugotowane na twardo jajka do faszerowania, w taki sposób aby nie uszkodzić skorupki.  nóż do pieczywa noże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata