już podczas pieczenia kusi aromatem Ciasto jest wilgotne, mięciutkie… i znika bardzo szybko. Przyznam się, że od razu po upieczeniu zjadłam trzy kawałki Kolejną zaletą ciasta jest fakt, że do pieczenia nie używamy mąki pszennej, a zdrowszą kukurydzianą, która nadaje wypiekowi złotego koloru. Spróbujcie. Złote ciasto bananowe, to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Nic tylko jeść Składniki(...)Następnie do masy jajecznej dodajemy powoli (ciągle miksując) mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy nasze banany, miksujemy do połączenia składników na wysokich obrotach. W cieście mogą zostać nieduże kawałki bananów, po upieczeniu dzięki temu mamy wyczuwalne wspaniałe fragmenty tych południowych owoców. Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki, mieszamy delikatnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Ciasto
Słodkie okruszkimały i ten duży, będzie zadowolony, gdy dostanie mały słodki prezent, na przykład muffinkę. A jeszcze większą radość sprawi, gdy muffinka będzie personalizowana. Przygotowanie waniliowych muffinek z owocami - ja wybrałam mrożone czarne porzeczki od Poltino - nie zajmie Wam dużo czasu. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, nie potrzebujecie nawet miksera. Zakasajcie rękawy i upieczcie szybciutko te muffiny. PRZEPIS MA MUFFINKI(...)pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą lub szybko zmiksować. Do składników mokrych, wsypać suche składniki - szybko wymieszać łyżką - nie miksować. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki kłaść porcję ciasta, do wysokości 1/2 foremki. Na każdą muffinkę ułożyć 3-4 porzeczki i przykryć ciastem, do wysokości max. 3/4 foremki
kolorowotorcikowomiód, ksylitol i naturalny smak owoców. Jeśli ktoś nie może (np. przez dolegliwości gastryczne) lub zwyczajnie nie chce używać ksylitolu, może dosypać zwykłego cukru, ostatecznie w przepisie nie jest go dużo. Przyznam nieskromnie, że moje babeczki są ge-nia-lne! Bez kitu! Najlepszy mój wypiek tej jesieni! Voila! Składniki na 16 serowych babeczek : Ciasto: 180g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)śliwki Angeleno, ale zwykłe też są pycha) Mąkę posiekać z masłem (ja ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki połączyć), dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek
Dietologchciałam go zrobić własnoręcznie i dodać odpowiednią dedykację. Ta strona będzie uzupełniona, gdy nadejdzie odpowiednia chwila… Ale o tym napiszę Wam w innym poście Moje ukochane ciasta z owocami… Lody… ich nie mogło zabraknąć w mojej książce. Obiady. W końcu, to przy nich zbiera się cała rodzina I lekkie desery. Och jak ja je lubię(...)wizję w 100%. Printu oferuje nam duży wybór szablonów, których obsługa nie powinna przysporzyć nikomu żadnych problemów. Możecie również stworzyć swój własny projekt nie wykorzystując szablonu. W prosty i szybki sposób zmieniamy czcionki, dodajemy zdjęcia, kolory, efekty na stronach itd. Wystarczy wejść na stronę Printu i samemu spróbować. Taka książka, to wspaniała pamiątka na lata. A teraz niespodzianka: Printu przygotowało
Słodkie okruszkinaleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, mieszamy i zaczynamy podgrzewać najpierw na dużym ogniu (często mieszając) do momentu aż owoce zaczną puszczać(...)owoce za pomocą blendera. Pod koniec gotowania dodajemy ekstrakt oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Masa zacznie gęstnieć, więc mieszamy często, aby powidła się nie przypaliły. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Gorącą masę śliwkowo-czekoladową nakładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy je ok. 10-15 minut, a następnie odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, aby zbyt szybko
MyCookBook.plSmętnie spoglądające na mnie jabłka, desperacko dopraszające się o zużycie stały się główną inspiracją dla dzisiejszych babeczek. Mocno dojrzałe owoce w połączeniu ze słuszną ilością cynamonu i kawałkami orzechów to idealny przepis na zdrowe (tak przynajmniej możemy sobie wmawiać ;) i pyszne muffinki. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej szklanka brązowego cukru pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki mleka(...)obok. Przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 25-30 minutach powinny być gotowe. Szybko? Szybko :) Babeczki wyglądają miliony razy lepiej, jeśli nie napełniamy papilotek na bogatości - najlepiej dawać trochę więcej ciasta niż połowa ich wysokości albo 3/4. Screaming Trees są tu za idealnie dopasowanie do muffinów i deszczu za oknem
sama złodyczDzisiaj są urodziny mojego męża- więc I tort musi być specjalny :) od paru dni myślałam jaki? Odpowiedź jak to w życiu przyszła szybko- musi być z musem czekoladowym, a najlepiej z mocno czekoladowym :) Jeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort(...)gorzkiej czekolady50 gr masła150 śmietany 36%1,5 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego200 ml śmietany kremówkiCzekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie:Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy od czasu do czasu - Trzymamy około
Smaki EdytyFani pieczonych owsianek ucieszą się bardzo. Zadowoleni będą także Ci, którzy dbają o formę, lubią śliwki suszone i masło orzechowe. Dzisiaj kolejny, jak
Moja smaczna kuchniapiątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI: 3 jajka, 2/3 szklanki cukru kryształu, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100g margaryny, 1 mała cytryna, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu(...)kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Cukier
Tradycyjna kuchnia Kasisprawka photoshopa – to tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się(...)woła o jedzenie o danej porze. Nigdy, przenigdy nie omijam śniadań, i tak jak pisałam w poprzednim wpisie zawsze jest to taka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad
Ostra na Słodkociągle świeże i smakują tak samo dobrze. O ile zostanie, bo z pewnością Wam posmakuje i rozejdzie się bardzo szybko. W smaku jest delikatne, mokre, maślane, nie za słodkie … Pycha. Ciasta ucierane zaliczane są do jednych z najprostszych ciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek(...)proszkiem do pieczenia i po łyżce jogurtu. Ucieramy do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 24 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką (dno i boki). Wylewamy ciasto. Połowę owoców wykładamy na ciasto i wciskamy je na głębokość około 1 cm. Pozostałe owoce wysypujemy na ciasto i tak zostawiamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około
Made By Mom And SonNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery Fajerywydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć i owoców, które możemy dodać! Warto eksperymentować, by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Ten zrobiłam na życzenie Dominik i muszę przyznać, że udał się wspaniale. Jedynie dekorowanie wyszło mi nieco koślawo(...)sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości
Cooking MonsterWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sernik gotowany to ciasto bez pieczenia z dodatkiem herbatników i soczystych truskawek w galaretce. Idealne na upalne
Marta Gotujerosnąć. W masie będziemy mieli zbyt mało gazu do uniesienia ciasta. Do powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ 400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka typu 500. Tłuszcz Taki jak w przepisie, jak jest napisane masło, to musi być(...)składników Przed wrzuceniem mąki do ciasta należy mąką najpierw przesiać przez sitko. Dzięki temu nie będzie zbita, a w cieście nie pojawią się grudki i ciasto będzie lepiej rosło. Mieszamy tylko w jednym kierunku Ciasto należy mieszać tylko w jednym kierunku do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą. Nie dłużej! Zbyt dużo powietrza w cieście też nie jest dobre! Temperatura
Jak u mamywersję zarówno z miętą jak i bazylią i obie były równie rewelacyjne. Polecam również wersje z owocami – ananasem, truskawkami, grantem czy brzoskwiniami. Jedną z najważniejszych rzeczy przy guacamole, jest pamiętanie o skropieniu sokiem z limonki lub cytryny naszego awokado, gdyż szybko czernieje, a ciemne guacamole nie będzie niczym apetycznym. Co jest piękne w guacamole? Mała liczba składników potrzebnych(...)widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną cebulkę, przyprawy i świeżą kolendrę. Mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/guacamole/ BosowKuchni Artykuł Guacamole pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuOto placuszki, które powstały w przypływie wczorajszej ochoty na "coś bym, coś bym". Robią się błyskawicznie, a składniki powinny znajdować się w każdej kuchni. Jeśli jednak
peggiwkuchnisprawą borówek amerykańskich. Takie szybkie i proste w wykonaniu ciasta często smakują najlepiej. Jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego i długo nie chce stać w kuchni, to ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że choć w lekkim stopniu osłodziłam Wam ten ostatni dzień wakacji. Życzę miłego dnia i uśmiechu na twarzy :-). CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI(...)koniec dodać 5 łyżek śmietany kremówki i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać gruba warstwą owoców i posypać bitą śmietaną w proszku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 55 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych