dulce de leche wydała mi się szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto z kremem. Ciasto jest puszyste i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach. Do rolady przygotowałam krem na maśle i białkach z dodatkiem dulce de leche. Ten krem zawsze się udaje i idealnie pasuje do ciasta z kremem, jakim niewątpliwie jest czekoladowa rolada(...)smak ciasta. Czekoladowa rolada Składniki: 3 jajka 90 g cukru 90 g pszennej mąki 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 25 ml mleka Krem maślany z dulce de leche 2 białka (70 g) 120 g cukru szczypta soli 250 g masła mała puszka kremu kajmakowego 10 wiśni w syropie lub innych owoców Nastaw piekarnik
codojedzeniaBabka jest przepyszna, szybka w wykonaniu i zawsze się udaje. Przepis w sam raz dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią i pieczeniem. Tym razem dodałam do babki dżem malinowy, ale z powodzeniem można go pominąć lub zastąpić innym dodatkiem, np. kakao, powidłami a nawet świeżymi owocami. Babka idealna na przybycie niespodziewanych gości. Czas przygotowania i pieczenia(...)mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać. Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć dżem malinowy, tworząc tzw. ciapki ;) Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut. Schłodzoną babkę obficie
Zrób to smacznieDzisiaj przedstawiam Wam przepis na coś słodkiego, prostego i szybkiego. Tym razem wykorzystuje to co rośnie w przydomowym sadzie, a mianowicie czerwone porzeczki. Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta i cukru pudru. Ciasto wychodzi orzeźwiające. Składniki: 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki(...)blaszki ( wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). 5. Na wierzch dodajemy porzeczki 6. Pieczemy w temp 180 stopni ok.50 minut. 7. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe:) Zamiast porzeczek możecie użyć innych owoców:) Hasta Luego
la cucharaSzybkie, pyszne, idealne do weekendowej kawki budyniowe muffinki z borówkami amerykańskimi. W mojej zamrażarce zostały resztki zeszłorocznych zamrożonych owoców, a teraz mam miejsce na nowe zapasy i smaczny deser :) Składniki na 12 sztuk: 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 40 g (1 opakowanie) budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)składniki, czyli mleko, olej, esencję i jajko. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec wsypać zamrożone lub świeże owoce i delikatnie przemieszać. Papilotki do muffinek wypełnić do 7/8 wysokości ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 35 minut, aż się zarumienią. Powoli ostudzić. Gdy ostygną można je oprószyć
Simply Foodpotrzebne jest „ na już ” – od razu. Najlepiej puszyste, delikatne, słodkie i przepyszne. Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe możemy mieć już w 15 minut – łącznie z pieczeniem. I to wcale nie takie z kubka! To niesamowite ciasto w 15 minut robiłam już w tym tygodniu trzy razy. Dopiero za ostatnim razem udało mi się je sfotografować(...)razu znikało. Smakuje jak pieczone tradycyjnie odpowiedniki, a dżem sprawia, że jest wyjątkowo wilgotne. Warto trzymać w domu składniki na awaryjną sytuację! Wszak nigdy nie wiadomo… Ciasto w 15 minut (6-8 porcji): 100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto
Poezja smakudietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele(...)dodatkiem mleka) dań dla dzieci i i nie tylko. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego lekkostrawne i sycące. Solo nie smakują zbyt dobrze, ale która kasza bez dodatków (chociażby odrobiny soli czy cukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów
Poranek na słodkostolnicę minimalnie oprószoną mąką (jeśli macie stolnice silikonową – nie potrzeba jej podsypywać) i szybko zagniatamy. Formujemy z niego okrągły płaski placek wysokości 3cm, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Ten czas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic(...)żeby płyn lekko odparował. Dodajemy jabłko, przyprawy, mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika
Karo in the Kitchenjest kapryśna, wymagająca, że i tak w gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza(...)wystudzenia. Papier do pieczenia można oderwać dopiero po całkowitym ostygnięciu bezy – inaczej ryzykujemy jej pokruszenie. Beza daje mnóstwo możliwości. Szczególnie teraz latem skuście się na bezową ciasto z mnóstwem kwaskowych owoców. Pyszności! Wygląda elegancko i niebiańsko smakuje. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
maniapieczeniaproszek do pieczenia, masło, jajka, zmielone orzechy, cukier i sól. Ciasto najpierw krótko zmiksowałam mikserem, a potem przełożyłam na stół i zagniatałam, aż ciasto było sprężyste i jednolite (trwało to może 2 minuty). No końcu dodawałam po trochę po trochę czekolady i rodzynek, żeby wbiły się w ciasto. Ciasto wałkujemy lub tak jak ja rozgniatamy je delikatnie rękami żeby miało(...)Jeżeli pokroicie bułeczki tak jak ja, jedna porcja będzie miała 380 kcal. A jeżeli pokroicie bułeczki na 12 porcji, jedna będzie miała 255 kcal. Deser dla gości: orzechowe scones Szybkie bułeczki orzechowe Proste ciastka z białą czekoladą Deser dla gości: scones Smacznego!!! Źródło wpisu: blog BaBy z kuchni Zapisz Zapisz
RelaxtimeWszędzie pełno świątecznych przysmaków, a ja postanowiłam zaprezentować coś lżejszego. Może teraz nikogo to nie zainteresuje, ale po Świętach, czasie kulinarnej swawoli będzie jak znalazł
Dieta moja pasjaLubicie racuchy?? Ja je uwielbiam !!! Dla jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i
Cztery Fajeryjabłek i grzybów uważam za sezon gruszkowy. Z racji tego, że bar d zo lubię ten owoc to razem z cynamonem postanowiłam wkomponować go w babeczki. Tym razem część owoców prze d upieczeniem zmiksowałam, aby konsystencja babeczek była wilgotna. Spróbujecie :) Składniki: 225 g mąki pszennej pół łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)miska powinna być większa o d tej, w której znaj dują się suche skła dniki) . Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je drewnianą łyżką. 1 gruszkę przekrajamy i kroimy w cienkie plasterki, dekorując nimi przygotowane ciasto w foremkach. Foremki wykła damy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemymnie lato? Dojrzałymi, słodkimi owocami. Lato to nie tylko truskawki, czy czereśnie, ale też morele, które uwielbiam, dlatego z okazji pierwszych dni lata upiekłam słoneczną tartę z tymi owocami. Jest słodka, ale złamana lekko kwaśnym posmakiem moreli. Wszystko idealnie wyważone. Przy okazji dzisiejszego wpisu chciałabym Was zaprosić na stronę Uczymy jak słodzić , gdzie dowiecie się(...)wyrzeczeń oraz zapoznacie się ze stereotypami na temat cukru. Wszystko jest dla ludzi, ważny jest umiar, trochę cukru od czasu do czasu nie zaszkodzi. TARTA Z MORELAMI Składniki: ciasto: 160 g mąki 30 g cukru 120 g masła 2 łyżki wody szczypta soli wypełnienie: 2 budynie waniliowe 0.75 l mleka 2 łyżki cukru 60 g masła sok z 1/2 cytryny
Bon appetit mon amiewodę. Jeśli chcecie, aby koktajl był jeszcze bardziej sycący, dodajcie 2 łyżki serka wiejskiego. Lista składników na taki szybki koktajl może być długa lub bardzo krótka. Wszystko zależy od tego, na co akurat macie ochotę. Ja często używam tych składników (owoców), które są już nie najświeższe. W koktajlu tego nie czuć. Szczególnie latem lubimy dodać sporo mięty i wtedy(...)jabłko sok z połowy limonki 1 pomarańcza 1 banan Sposób przygotowania Owoce obieramy, wszystko wrzucamy do blendera i ucieramy na gładką masę. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/zielony-koktajl-awokado-jablkiem-bananem/ MieszamWGarnku Artykuł Zielony koktajl z siemieniem, awokado, jabłkiem, bananem i pomarańczą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPewnie się zastanawiacie czy istnieje coś takiego jak zdrowe ciastka... pewnie nie, ale to na pewno jest zdrowsza wersja ciasteczek do kawki:-)... spróbujcie i oceńcie czy
IMPRESJA SMAKUCiasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka) opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne) opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki wody Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować). MASA: puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku
coolinarnyZapraszam na przepyszne tartaletki z dżemem i waniliowym kremem. Proste i szybkie w przygotowaniu, a zachwycają smakiem i wyglądają wspaniale ozdobione świeżymi owocami. Do ich przygotowania użyłam różnych dżemów i konfitury z płatków róży marki Premium Rosa z „domowej spiżarni”, są świetnej jakość i dobrze smakują, więc jak pokończyły nam się zimowe zapasy, to spokojnie możemy po nie sięgnąć(...)dżem lub konfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka
Mała CukierenkaIdealne śniadanie to takie podczas, którego nie trzeba nigdzie się śpieszyć. Ale dzisiejszy przepis zadowoli nawet tych w ciągłym biegu. Placki z ricottą robi się naprawdę szybko, nie wyciągając nawet miksera (oznacza też mniej rzeczy do zmywania). Smażymy je bez tłuszczu (oczywiście do tego potrzebna jest patelnia teflonowa) i mamy jakże miłą odmianę od suchych, kanapkowych śniadań.Wyglądem przypominają(...)było grudek . (Nie potrzeba miksera) Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto (1 łyżka, 1 placek) Smażymy z każdej strony, aż się zarumieni. (Jeśli do smażenia używacie patelni teflonowej nie potrzebny jest olej do smażenia) Podajemy z syropem klonowym, syropem złocisty albo cukrem pudrem i dowolnymi owocami
Bon appetit mon amie