Moje ulubione, zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie to ostatnio „ Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy „. Uwielbiam ją za cynamonowy smak (wymieszana z mlekiem
Moja DelicjaKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona PorzeczkaNiebiańska szarlotka na kruchym cieście z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem i delikatną bezą, chrupką z wierzchu. Najlepsza na ciepło do ulubionej kawy lub kakao. Bardzo uzależniająca
Słodka StrefaSkładniki: 1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku) 330 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny około 100 ml wody 1 opakowanie cukru waniliowego
Qchnia po prostuzwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia. Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Obłożone bitą śmietaną i granatem. Masa czekoladowa: 2 czekolady deserowe ¼ szklanki cukru 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 50g masła Szczypta soli Do dekoracji: 500 ml śmietanki 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru(...)masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki Zakątekcałość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą kulę i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wałkujemy je i przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy. Jeśli macie w domu groch lub kamyki do ciasta - wykładamy je na ciasto tak, żeby ono się nie wybrzuszało i nie zniekształcało. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez(...)miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie. Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić. Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki. Podawać schłodzoną. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 3 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Dekoracje owoce: winogrono, mandarynki, kiwi 1 galaretka pomarańczowa Przygotować dużą blachę z wyposażenia piekarnik i na niej ułożyć obręcz regulując boki na wymiar jaki ma mieć tort - czyli ok. 40x25(...)masa nie może być zbyt mocno ubita, powinna być luźna) dodać połowę żelatyny, szybko wymieszać i wylać w pozostawiony margines/ brzegi tortu. Ubić pozostałą szklankę kremówki z pozostałym cukrem pudrem i żelatyną i szybko wylać na wierzch tortu równomiernie rozprowadzając. Taka kremówka z żelatyną szybko tężeje dlatego należy to zrobić na dwa etapy tak aby wierzch nie miał grudek
Jadło i czytadłobagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej(...)wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć go wyłącznie np. do ryb czy jarzyn. Sieka się nim szybko i ma wyjątkowo praktyczny
Poezja smakuMoja rodzina bardzo lubi zapiekanki, ale z kaszy nigdy wcześniej nie robiłam. Kaszy bulgur też wcześniej nie znałam. Kiedy zobaczyłam ją na półce w sklepie to
kuchnia doskiwybranych bakali. DAKTYLE Daktyle są owocami palm daktylowych rosnących w Afryce, Australii, Meksyku, Kalifornii. To jedne z najwcześniej uprawianych przez człowieka owoców. Od prawieków były wykorzystywane do produkcji wina, zawierają bowiem dużo cukrów prostych, które szybko fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone(...)nadzienie ich farszem z boczku. Syrop z daktyli doskonale zastępuje cukier. Źródło: internet FIGA Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. http://bonavita.pl/figa-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-przepisy Figa Figa jest owocem figowca pospolitego (Ficus carica) pochodzącego z Azji. Należy do rodziny morwowatych i może występować w dwóch
Ciastka - domowe słodkości6 15-20 min Łatwe Tanie Szybki i sycący deser idealny do każdej kawy i nie tylko. Kwas pomarańczy w połączeniu ze słodyczą reszty składników nadaje
PysiaGotuje.plposzukiwaniu zdrowych słodkości, zazwyczaj idziemy prostą drogą i wybieramy ciastka owsiane. Szybki i łatwe w przygotowaniu, pożywne i sycące, a przy tym zdrowe. Ciasteczka owsiane mają jeszcze jeden wielki plus - możemy zmieniać ich smak, poprzez dodawanie coraz to innych dodatków. Śmiało wrzucamy do ciasta na ciasteczka wszelakie pestki i nasiona, bakalie, czekoladę i inne. W moich ciasteczkach kusi karminową czerwienią(...)rozmącić, dodając sól. W misce wymieszać płatki owsiane z mąką,cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać płynny miód i olej kokosowy - dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, owoce żurawiny pokroić. Dodać do ciasta i ra jeszcze wymieszać. Ciasto przełożyć na blat/stolnicę podsypany mąką, uformować rulon średnicy około 4-5 cm. Ciasno owinąć folią spożywczą i włożyć
kolorowotorcikowoZwykle piekę je na Wielkanoc ale tym razem postanowiłam dodać do niej moje ulubione jagody. Babeczka wyszła wspaniała. Zajadaliśmy się nią jeszcze ciepłą ;) Polecam bo robi się ją bardzo szybko a do tego ten jagodowy smak.... Mmmmm pychotka :))) Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona" 250g miękkiej margaryny lub masła 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można użyć mrożonych owoców
Smakołyki AsiPierwszy i drugi dzień to koszmar. Zaczyna się gdy otwieram mu drzwi do auta. Jestem twarda, nie ulegam i nie płaczę. Mówię stanowczo, że jedziemy. Sprint Na miejscu szybka akcja: rozebrać ucałować przekazać w ręce Pań uciekać Serce boli, ale przecież nie będę jak pozostali rodzice się rozczulać i pogarszać swojej i jego sytuacji. Na dobre(...)Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy na 6 kawałków lub więcej po rozwałkowaniu. Ja podzieliłam na kółka (użyłam do tego szklanki :)) Z ciasta zrobiłam takie miseczki, foremki. Ciasto wypełniamy pokrojonymi w drobną kosteczkę owocami
ClauditteMissCookingkuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam Syropu Pigwowego Eterno , zamiast otartej skórki z cytryny w ciasto wmieszałam kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Wyszło pysznie! Jak widać na zdjęciach nie potrafię z gotowaniem przystosować się do panującej pory roku, zimy. Fakt, owoce pochodzą z zamrażarki, ale wyglądem i smakiem przywołują wspomnienia lata :) Każdy czerwony wyraz(...)było grudek. Na końcu wmiksowałam skórki kandyzowane. Smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście na patelni :) Na końcu odsączyłam na papierowych ręcznikach. Placuszki trochę rosną, ale smażą się szybko. Z podanych proporcji wyszło mi ok.18 szt niedużych placuszków. Z czym podałam? Zmiksowałam mascarpone z odrobiną kremówki. Nie dodawałam cukru, bo placki są słodkie. Na wierzchu ułożyłam owoce
Blondynka Gotuje