Truskawki naprawdę opanowały bloga, ale niestety sezon powoli dobiega końca i trzeba się cieszyć ich smakiem tak długo, jak się da. Postanowiłam zrobić jeszcze naleśniki orkiszowe
Fitkotcytryny i pomarańczy. W małej formie, w małym kształcie, na małą paterę. A może to taki sernik, od którego zacząć naukę pieczenia tego ciasta? Taki sernik dla początkujących Zauważyłam, że grudniowy czas mija niezwykle szybko. W przedświątecznych chwilach jesteśmy zagonieni, zapracowani, nie mamy czasu na drobne przyjemności, bo wciąż gdzieś coś trzeba załatwić. A przecież to najbardziej wyczekiwany czas(...)śmietanki 36% sok z 1/2 cytryny otarta skórka z 1/3 cytryny lukier 4 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki soku z cytryny wierzch pokruszone ciasteczka / pokruszone pierniki / ozdoby cukrowe / świeży owoc Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera i dodajemy cukier oraz ziarenka wanilii. Miksujemy na średnich obrotach miksera. Wbijamy po jajku i miksujemy, aby składniki ładnie sie połączyły
Raj dla PodniebieniaDziś zaproszę Was na szybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki; (na 6
Radość kipiąca uśmiechem.likieru amaretto? Brzmi zachęcająco? Marmolada jest bardzo prosta i całkiem sprawnie i szybko się ją przygotowuje (także za sprawą użytego żel-fixu). Słoiczków nie trzeba pasteryzować. Marmolada szwarcwaldzka prócz smaku ma też całe mnóstwo innych zalet: można ją użyć praktycznie do wszystkiego! Możemy nią przekładać torty, ciasta, smarować nią naleśniki, dodawać do lodów, nadziewać bułeczki, rogaliki, czy po prostu zjeść(...)rozcinamy, wyjmujemy miąższ i wraz z laską dodajemy do wiśni. Od momentu zagotowania, wiśnie gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut, mieszając dość często. Laskę wanilii usuwamy, a owoce miksujemy i przecieramy przez sito, aby ususzać gładką masę, którą ponownie umieszczamy w garnku. Dosypujemy resztę wiśni i dodajemy żel-fix. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy
MyCookBook.plCiasto jogurtowe z truskawkami to pomysł na szybkie, tanie, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto. Pomysł na poniższe ciasto zaczerpnęłam ze strony Słodkie Fantazje . W oryginalnym przepisie dodajemy mąkę pełnoziarnistą i borówki. Jeżeli lubicie słodkości i znudziły się Wam koktajle truskawkowe to wypróbujcie poniższy przepis. Nie zawiedziecie się :) P.S. Podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się zapach truskawek... ahh ♥ Składniki(...)pieczenia przesiać do masy jajeczno-jogurtowej. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto powinno być gęste. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące. Do ciasta dodać 3/4 truskawek. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam koniec wlać ciasto i na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Piec
Ugotowaćmnie przepisy nieskomplikowane, które pozwalają na szybkie przygotowanie potraw i chyba dlatego uwielbiam piec babeczki. W swoim repertuarze posiadam już chyba kilkanaście albo i kilkadziesiąt przepisów na te słodkości. Czasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa(...)proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokończyć pisanie rozdziału w pracy magisterskiej. Wiem też, że chcę odpoczywać przy czymś smacznym, a Wy? Zdecydowanie mogę polecić Wam takie proste i szybkie babeczki z kremem waniliowym i truskawkami na francuskim cieście. Niebo!"Składniki:Opakowanie ciasta francuskiego400 g truskawekKrem:1/4 szklanki mleka1/2 laski wanilii1/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią1 i 1/2 szklanki mleka w proszku130 g masła1/4 szklanki cukru(...)spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do godziny do lodówki.Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, wycinamy koła wielkości szklanki i przekładamy do metalowych foremek na babeczki.Pieczemy w 200`C przez około 15 minut - do zarumienienia. Upieczone babeczki lekko zgniatamy. Pozostawiamy do ostudzenia.Truskawki myjemy, osuszamy i odcinamy szypułki. Każdy owoc kroimy na ćwiartki.Na ostudzone babeczki nakładamy około łyżki kremu
Słodkie Przyjemnościpuder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Ciasto podzielić na 5 części, (3 części i 2 części) każde ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez 1 godzinę w zamrażarce. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą porcję ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach(...)lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone borówki. Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Inspiracja: Moje wypieki
Ala piecze i gotujeO babce z majonezem słyszałam już dawno i od dawna miałam ochotę ją upiec. W sumie to nie wiem dlaczego dopiero niedawno zdecydowałam się na to
Czary - gary w kuchniTen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne
głodny alergikdawki jedzenia. Jest wybredny, bo nie zadowoli się zwykłą marchewką, czy też jakimś owocem. Oprócz głównych posiłków domaga się czegoś więcej, czegoś słodkiego. I nie oszukam go tutaj suszonymi owocami, mega fit zdrowymi zamiennikami słodyczy. Musi być coś naprawdę dobrego, najlepiej z dodatkiem czekolady I tak wpadłam na pomysł ciasteczek owsianych – wersja domowa jest dużo zdrowsza niż(...)pszenną na orkiszową i czekoladę mleczną na gorzką. Nie powiem, że to mega dietetyczne ciastka , bo kalorie swoje mają, ale uważam, że na taki dzień jak dziś są idealne. Szybkie ciasteczka owsiane z czekoladą przepis na 12 ciasteczek 150 g płatków owsianych 80 g mąki orkiszowej 20 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 50 g ksylitolu 100 g masła
365 dni dookoła kuchniDziś kolejne szybkie ciasto bez pieczenia z moimi ulubionymi bananami. Można użyć maślanych lub kakaowych herbatników, wedle upodobana. Ciasto jest bardzo proste, pyszne i pięknie się prezentuje. Składniki: 5 paczek herbatników 6 bananów sok z cytryny do pokropienia bananów, aby nie ciemniały 2 galaretki pomarańczowe Składniki na krem: 750 ml mleka 1 cukier waniliowy 200g cukru 3 żółtka(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Ciasto robię w formie 20x30cm. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zalać częścią mleka, dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Pozostałą część zagotować wraz z cukrami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodać wystudzony budyń, dobrze ucierać na puszysty krem. Banany obrać, zgnieść widelcem, pokropić sokiem z cytryny. Dodać do kremu budyniowego. Formę do pieczenia wyłożyć
Słodki Zakątekostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia! Składniki na ciasto: 150g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100ml wody 150g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mrożone) 120g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 galaretka wiśniowa +100ml wody Składniki na masę serową: 1kg sera mielonego 40g żelatyny 500ml śmietanki 30% 250g cukru *** Ciasto: masło roztapiamy i studzimy. Kawę zalewamy 100ml gorącej wody, mieszamy i również studzimy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzone masło
Blog z ApetytemCześć :D Jakieś 10 lat temu dostałam od koleżanki przepis na sernik na zimno. Przepis to może za duże słowo :D Robię go bardzo często a
Pieprzyć z FantazjąKilka dni temu na blogu widzieliście ciasto ryżowe z rabarbarem. W kuchni nie lubię nudy, dlatego kiedy wczoraj zbierałem następną partię dojrzałego rabarbaru, uznałem, że do
Gar Zdrowiacórka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek, jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony( click ). Drożdżówka ze śliwkami i serem Składniki na ciasto( tortownica 27 cm): 400 g mąki 7 g drożdży instant(...)następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt
Mia Cucina Sofietatego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość(...)przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki
Karo in the Kitchentego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość(...)przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy. W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka, słodzimy i wsypujemy wiórki
Karo in the KitchenDziś niemal we wszystkich domach, jak to w Wielką Sobotę, wielkie sprzątanie ;) Szczęśliwi Ci, co mają to już za sobą! Ja tak długo zastanawiałam się, czy
Ratunku obiaddomu. Ponadto, bazując na tym przepisie można również poszaleć z różnymi wariantami smakowymi, a mamy jeszcze tyle sezonowych owoców, które warto wykorzystać póki jeszcze jest na nie czas! Ps. wyjeżdżam na długi weekend, więc zostawiam Was z ciastem na osłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne(...)grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone
Fabryka pomysłówDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. Pyszne, kruche ciasto skrywające intensywnie śliwkowe nadzienie. Jest tak smaczne, że znika
Rozpustne gotowanietylko podniesienie poziomu endorfin, ale tez to że robi się bardzo szybko (no z 10 minut) i pieczenie tez nie zajmuje dużo czasu (25 minut maksymalnie). Żeby jednak nie było zbyt ciężko, to nadałam mu lekkości dzięki dodaniu musu malinowego oraz użyłam mąki bez glutenu. Ciasto jest wytrawne, czyli nie za słodkie, wilgotne, ale nie za ciężkie- po prostu ideał(...)cukier. Do masy owocowej dodaj czekoladową. Wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców. Piecz 20-25 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. Całość możesz dla bajeru i smaku przybrać listkami mięty Smacznego Artykuł
greenscarfnajlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, średnicy 26-28 cm. Następnie gęsto nakłuć ciasto, nakryć papierem do pieczenia i obciążyć(...)kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 10-12 minut, aż się zarumieni. Żółtka utrzeć z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Cały czas ubijając dodać partiami przesianą mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko ze śmietanką. Gorące, wlewać do masy żółtkowej
kolorowotorcikoworóżnymi dodatkami - klasyka to lawenda lub rozmaryn. I właśnie to ostatnie połączenie postanowiłam w swojej kuchni wykorzystać. Kupiłam koszyczek dojrzałych owoców, i za radą Marty zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik(...)Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania , Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały! Sernik rozmarynowy z morelami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła 1 jajko masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybko? Przeciez nawet sie nie przygotowywalam na ta okazje, bylam pewna, ze rabarbar to dopiero w polowie maja.W sumie z braku czasu na bardziej intensywne poszukiwania decyzja byla dosc szybka. Zapiekanka z rabarbaru i jablek. Przepis wypatrzylam kilka dni temu w ksiazce, ktora otrzymalam od Inspiracji Kulinarnych za zorganizowana przez Olge zabawe "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna" Ksiazka szla do mnie(...)nich przygotowane owoce.Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase.Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec od 20 do 25 minut w piekarniku nagrzanym wczesniej do 200C°. Ciasto powinno nabrac zlocistego koloru.Smacznego!Moja uwaga: Zapiekanka jest dosc kwaskowa, dlatego na przyszlosc
Przysmaki Karolki