Ta szarlotka, to był eksperyment. Stwierdziłyśmy, że skoro lubimy owsiankę i jabłka, to będzie ok. Wniosek jest taki, że nie powala, choć dało się zjeść oczywiście
Anioły w kuchniDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na SłodkoProsty przepis na ciasto z rabarbarem na oleju, które robi się błyskawicznie. Ciasto wychodzi bardzo smaczne, pulchne i mięciutkie. Zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce: truskawki, brzoskwinie, maliny czy wiśnie. Składniki na ciasto z rabarbarem na oleju: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku(...)Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma ok 22×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Z rabarbaru odlewamy sok, który się wytworzył po zasypaniu cukrem i posypujemy go mąką ziemniaczaną. Rabarbar układamy na cieście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30-40 minut (do suchego patyczka). Można posypać cukrem pudrem. ciasto z rabarbarem na oleju Artykuł Szybkie ciasto
e-PrzepisyKulinarnecukrem. Wszystko razem siekamy dodając po kilku minutach żółtka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć szybko je zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół). Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Lekko uklepujemy żeby nie było dziur i żeby(...)Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy), obsypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy na nim wiśnie. Między wiśnie wysypujemy jagody. Do miski z białkami dodajemy odrobinę soli i miksujemy. Po kilku minutach po 1 łyżce zaczynamy dodawać cukier. Miksujemy do czasu aż cukier się skończy, a beza będzie gęsta i gładka. Gotową bezę wykładamy na owoce, lekko
Trzeci talerzWiśnie to jedne z moich ulubionych owoców,zaraz po truskawkach.Uwielbiam ich smak w ciastach,gdyż przełamują jego słodycz.Takie wiśnie w spirytusie można wykorzystać do tortów,ciast,przeróżnych deserów oraz do lodów.Ile bym nie zrobiła takich wiśni,wszystkie znikają.Serdecznie zapraszam do ich zrobienia bo to najlepszy przepis,od lat już robiony. Składniki: spirytus wiśnie cukier Wiśnie(...)alkoholem. Polecam Wam ten przepis gdyż powstaje wspaniała nalewka,którą możemy też wykorzystać do nasączania tortów.Wiśnie są przepyszne,mocno nasączone i bardzo jędrne.Jest tylko jeden minus- szybko znikają. Rok temu zrobiłam w tym samym słoju i już niestety nie ma.Zdjęcia będę uzupełniać z kolejnych etapów na bieżąco,ale już teraz zapraszam do zalania wiśni spirytusem.Nie czekajcie
Niespełnione zdolności kulinarnePotem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy wymieszać łyżką składniki. Jest wilgotne, lekko piernikowe i puszyste.Składniki:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1(...)mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre składniki do suchych. Ponownie mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej! Gdy będziemy długo mieszać
Poezja smakuJ ak głosi tytuł posta, wpadłam jak śliwka w kompot przez moje nieodpowiedzialne zachowanie (a jednak osiemnaście lat nie zobowiązuje...), czyli prawie godzinny jogging
Pland based filleSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g schłodzonego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na piankę
Świat CiastaSzybkie, proste do przygotowania i tanie ciasto do herbatki. Specjalnie nie trzeba go zachwalać, trzeba po prostu upiec. *foremka 27*40 cm (duża blaszka) Składniki: 6 jajek duży kubek jogurtu greckiego kubek cukru 3 kubki mąki kubek oleju szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 300 g truskawek pół puszki brzoskwiń na kruszonkę(...)zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć skubiąc palcami ale nie zagniatać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zalać cienką warstwą galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazróbcie wiśniowy sos. Zimą do przygotowania sosu wybierzcie mrożone owoce od Poltino. Mrożone owoce warto mieć zawsze w zamrażarce. U mnie sprawdzają się zarówno do słodkich śniadań, szybkich koktajli owocowych czy właśnie takich sosów. Placuszki twarogowe przygotować możecie zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dobrze smakują na ciepło i zimno, dlatego warto przygotować więcej i zabrać(...)Gotować do momentu, aż cukier się rozpuści a owoce zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Zawiesinę wlać na gotujące się owoce. Nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia. 2. Twaróg zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka. Białko ubić
kolorowotorcikowoDelikatny sernik na biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły biszkopt z tym, że dodaję się zamiast mąki pszennej mąkę owsianą. Ja ozdobiłam truskawkami,ale inne owoce jak najbardziej też mogą być np. borówki, maliny, brzoskwinie, banany. Wymiary blaszki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki owsianej(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwyższych
Różne smaki w kuchnipolecam Wam kolejne szybkie i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie(...)innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto czekoladowe wg Nigelli wychodzi delikatne i co najważniejsze pyszne. Przepis podaję Wam z moimi zmianami. Spróbujcie. Składniki: (na keksówkę) 125 g masła 100 g czekolady* 220 g konfitury pomarańczowej Eterno (w oryginale 300 g) 110-120 g cukru (w oryginale 150 g drobnego) 2 jajka (u mnie M) szczypta soli
Słodkie okruszkiPavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej. Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;) Beza(...)będzie gładka. Wlewamy ocet i łyżeczkę mąki ziemniaczanej i miksujemy jeszcze około minutę. Ubitą masę wykładamy na wcześniej przygotowany papier do pieczenia z wyrysowanym okręgiem o średnicy 20 cm. Szybkimi ruchami formujemy bezę i wkładamy do piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy bezę w piekarniku na 3 godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy
Emskie SmakiJedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;) Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 24 podłużne biszkopty 330ml śmietanki 30 % 400ml jogurtu o smaku gruszki z kawałkami owoców 2 łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka 1 limonka 2-3 miękkie gruszki galaretka agrestowa Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, do wody dodając sok z 1/2 limonki, ostudzić(...)usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Rady: Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie
Smakołyki Asiproste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :) Składniki: 250g margaryny lub masła 82% 1 ½ szklanki cukru 3 duże jajka 2 łyżeczki proszki do pieczenia 3 szklanki mąki Około ½ kg śliwek Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Tłuszcz rozpuszczamy(...)średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej piekło. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze, a następnie układamy na nim drelowane śliwki lub inne owoce. Ciasto ze śliwkami pieczemy około 35 minut w temperaturze
Smakowy Raj