Przytrafiło mi się w tym roku sporo dziko rosnących owoców. Przerobiłam mirabelki , teraz nadeszła pora na aronię. Leżała kilka tygodni (przyznaję, że trochę o niej
babka w formielaskowych – można kupić już pokruszone w Treenuts lub pokruszyć w blendzerze szklankę prażonych orzechów bez skórki owoce do dekoracji – u mnie pół szklanki mrożonych jeżyn (bez rozmrażania) oliwa do wysmarowania foremki i odrobina mąki do podsypania Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i jeżynami Keksówkę smarujemy olejem i podsypujemy odrobiną mąki. W misce blendujemy na gładką masą(...)mąkę, proszek do pieczenia, marchew, cukier, jajka, olej i cynamon. Dodajemy pokruszone orzechy laskowe i mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do keksówki, posypujemy jeżynami po wierzchu i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Fot: Magda Pawlak z Home Photo Shot Krewetki w panierce tabasco To już nieco bardziej pracochłonna wersja, ale za to goście cię pokochają, jeśli
Ugotowane pozamiatanenajmłodszych smakoszy. Można je modyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie
The Slow Life Wifenajmłodszych smakoszy. Można je modyfikować w dowolny sposób, uatrakcyjniając dodatkami. Dla niejadków wystarczy wersja podstawowa, odważniejszym maluchom można dorzucić masło orzechowe i banana. To również bezpieczne, pożywienie i szybkie śniadanie dla zabieganych mam. Chętnie pochłonie je cała rodzina. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)himalajskiej 1 dojrzały banan zblendowany na puree lub rozgnieciony widelcem 1 opakowanie serka ricotta kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta cynamonu masło lub olej kokosowy do smażenia do podania: ulubione owoce, bakalie, syrop klonowy, miód, naturalne masło orzechowe, ubita śmietanka 36% lub ubite mleko kokosowe Sposób przygotowania: Do bananowego puree dodajemy mleko, ser ricotta, miód oraz ekstrakt waniliowy i delikatnie
Menu Zdrowiażółtek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić(...)dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( lub 25 x 30) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
Wołowina od rekinanareszcie się rozpoczął więc od razu upiekłam ciasto. Latem nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni więc ten przepis sprawdzi się doskonale- ciasto robi się bardzo łatwo i szybko. Jest miękkie, puszyste i trochę wilgotne. Ze szklaneczką mleka może stanowić pyszne drugie śniadanie. Składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, dlatego nazwałam je kubeczkowym. *foremka 25*34 cm Składniki(...)pieczenia, przesiać. Kiedy masa jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kokosem. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Dzięki uprzejmości firmy Rossi.pl ciasto mogłam podać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki ksylitolu - 2 żółtka - sok z połowy cytryny Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy, tworzymy kulę i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź(...)dekoracji Papaję kroimy wzdłuż, usuwamy ziarenka, obieramy i kroimy w kostkę (lub wydrążamy miąższ za pomocą łyżki, bez obierania). Nektarynkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, banana obieramy i oba owoce kroimy w kostkę. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą konsystencję. Wylewamy na świeżo upieczony spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
Be Fit Be StrongZbieram się już bardzo długo i oto w końcu nadeszła pora na pierwszy wpis. Oczywiście jak przystało w sezonie z truskawkami w roli głównej. Moje dziecko
Pełny talerzW niedzielny poranek postanowiłam w końcu ziścić moją zachciankę. Chodziła za mną i tupała już cały tydzień więc... Wybiła godzina zero i powstały placki ;-) Jogurtowe placuszki
peggiwkuchniPrzygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego(...)następnie ręcznie szybko zagnieść ciasto w kulę (nie wolno długo wyrabiać lub dodawać więcej śmietany lub wody, gdyż wówczas otrzymamy twarde ciasto) . Kulę spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15 minut. 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Formę do tarty średnicy ok. 28 cm lekko natłuścić masłem. Ciasto wyjąć z lodówki
Moja Delicjamasło i lekko wszystko razem przesiekać nożem, następnie szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - większą ( około 60 % ) i mniejszą ( około 40 % ). Obie części ciasta uformować w kule, lekko spłaszczyć, włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Ciasto można również zamrozić ( ja tak zrobiłam ). Przygotować formę(...)Schłodzone ciasto ( większą część ) rozwałkować na wielkość formy, następnie pomagając sobie wałkiem przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej dno. Zamrożone ciasto wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy, wyrównać i lekko przyklepać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około
Opowieści z piekarnikaWitajcie, Maj coś zimny więc pomyślałem o czymś co przypomina lato ;). Uprzedzając nie będzie w nim ani trochę alkoholu a jednak będziemy przekonani że
Kuchnia PROzdrowotnaDziś zapraszam Was na przepis na czekoladowo-malinowe babeczki (z liofilizowanymi owocami) . Idealne do kawy, wspaniałe by zaspokoić potrzebę na „coś słodkiego”, proste
Słodkie okruszkiKażdy z nas ma pewnie swoje awaryjne wypieki, takie których jest pewny. Dla mnie to pieczenie bezy. Szybkie, proste, bezproblemowe. Zawsze nadmiar białek mrożę i w
Plate of Joy