chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki
Mała CukierenkaSzarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było
Moje domowe kucharzeniefirmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty ciasta czekoladowego, zamiast tradycyjnych trzech, ułożonego na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na ... Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli 1 żółtko Składniki na ciasto czekoladowe: 120 g gorzkiej czekolady(...)sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Inspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze
babka w formieKochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe
Rozpustne gotowanieJedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę
maniapieczeniakakao! Przeczytałam cały internet, przewertowałam tony książek kucharskich, ale nie miałam odwagi spróbować, bo jeśli to nie to, to więcej nie wrócę do racuchów. Ale, że dobra gospodyni tak szybko się nie poddaje, a smaki dzieciństwa coraz częściej goszczą na naszym stole podjęłam próbę - jedną! Zainspirował mnie przepis z mojej skarbnicy wiedzy kulinarnej. Bo mam książkę kucharską, w której szukam(...)smażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce - u nas są to jabłka lub dynia. Ale równie pyszne są same racuchy z nałożoną na wierch porcją domowego dżemu lub tylko posypane cukrem pudrem. Zastanawiałam się, gdzie
dobra gospodyni dom wesołym czyniSłodkie placuszki uwielbiam w każdym wydaniu...na dzisiejszy deser zrobiłam placuszki kakaowe na kefirze z dodatkiem jabłka i gruszki. Doskonałe na śniadanie lub deser. Bardzo szybkie do zrobienia! Zapraszam na przepis😊 Składniki: mąka pszenna 1,5 szklanki, kefir 330 ml, jajko 1 szt, olej 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki, kakao 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki(...)sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy i dodajemy do mokrych składników. Ciasto miksujemy na małych obrotach miksera aż nie będzie w cieście grudek. Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w małe cząstki. Do ciasta dodajemy olej, skórkę z pomarańczy oraz owoce, wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy
kulinarne odsłony patiszuflada Cool Select Zone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega(...)domu Dzień Pizzy postanowiłam upiec serowa pizzę. Przy okazji zużyłam też resztkę przecieru pomidorowego i niezużyte dzień wcześniej pół ząbka czosnku. Zapraszam więc na Pizzę 3 sery ciasto: 25 g semoliny 225 g mąki pszennej ¼ łyżki soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem pudrem. Dosypujemy resztę
Dzieje kuchennej Wiewiórysezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Składniki Ciasto(...)parmezanu 25 g mozzarelli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz kolorowy sól Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy z oliwek Ciasto Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny. Nadzienie Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym
Wędrówki po kuchniJa bardzo lubię zimę, BARDZO! Puchaty śnieżek, mrozik szczypiący w policzki, jazdę na łyżwach itd, itp. Ale jedno czego mam serdecznie dosyć w obecnym sezonie zimowym
peggiwkuchniT ęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor
Food SquareProste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się(...)placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce Twaróg dobrze rozgnieść widelcem (bardziej ambitni
Pełny talerzdokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki. Następnie pierwszą porcję rozwałkować na wysypanym mąką blacie. Dno formy 37x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej rozwałkowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika(...)Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem. Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby masy zgęstniały
W poszukiwaniu inspiracjiKolejne placuszki :D Tym razem dla miłośników kaszy gryczanej. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mają zwartą strukturę, więc się nie rozpadają przy przewracaniu. Idealnie nadają się na I lub II śniadanie w pracy/szkole/na uczelni. Ja do swoich nie dodawałam słodzidła ani owoców, dlatego nie były słodkie, ale myślę, że będą doskonale łączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką(...)już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami
Kuchenny Skrawek Niebapełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.Składniki na 25 sztuk:2 średnie jabłkasok z 1/2 cytryny20 g orzechów włoskich160 g miękkiego masła100 g brązowego cukru1 jajko120(...)masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!