śmietankę i oderwać szypułki z truskawek. Bardzo lubimy też lody i desery z truskawkami co ma odzwierciedlenie w tym wpisie. Nasze przepisy z truskawkami są łatwe, proste, smaczne i szybkie do przygotowania. Staramy się też zachować ich smak na inne pory roku, przygotowujemy z nich frużelinę, soki i konfitury, gdy nie ma już truskawek w sklepach to zawsze mamy domowy(...)mamy. Co zrobić z truskawek, nasz truskawkowe love! Ciasta, ciasteczka, placki, serniki pieczone: – Babeczki biszkoptowe z truskawkami – Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Prosty placek z owocami na jogurcie – Ciasto z truskawkami na kefirze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne. W moim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne. Zresztą sami spróbujcie! (Forma o wymiarach 12 30 cm) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 jabłka Kruszonka: 50g masła 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki(...)Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami). Piec przez kolejne około 30 min. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić
Di gotujeogniu stawiamy rondel z niewielką ilością wody. Następnie na rondel stawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. W ten sposób Gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści składniki w misce. W ten sposób czekolada nie zostanie przypalona. Czekoladę i masło mieszamy „na ogniu” do momentu uzyskania jednolitej masy. Mieszankę należy ostudzić. W oddzielnej misce(...)wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto kroimy na małe kwadraty. Gotowe ciasto możemy podawać na różne sposoby, np. na ciepło, na zimno, z dodatkiem lodów lub owoców
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły. Składniki na keksówkę: 200 g podłużnych biszkoptów 250 g mascarpone 250 ml śmietany(...)likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach(...)mascarpone50g białej czekolady100g śmietanki 30%1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku
Smakołyki Berenikiwyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło(...)sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku
Blondynka Gotujemoka doczekał się wielu unowocześnionych wersji. Podstawą tortu moka jest ciasto biszkoptowe, génoise , używane do wielu wypieków i deserów we Francji. W odróżnieniu od klasycznego biszkoptu, technika przygotowania tego ciasta polega na ubijaniu całych jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Biszkopt jest przekładany maślanym kremem kawowym, choć dzisiaj coraz częściej krem maślany jest zastępowany lżejszym kremem, np. muślinowym. Porcja(...)kawowy: ● 300 g miękkiego masła ● 180 g drobnego cukru ● 80 ml wody ● 1 jajko+ 5 żółtek ● 2-3 łyżki ekstratu kawowego Do dekoracji: ● 150 g czekolady (kawowej lub gorzkiej) ** ● owoce physalis (opcjonalnie) Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W metalowej misce ubij trzepaczką rózgową jajka z cukrem do białości. Następnie postaw miskę na garnku wypełnionym do połowy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZapewne nie wszyscy lubią owoce morza , ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Witajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe
fitolarun.blogspot.com"Luksus ma wiele twarzy i nie musi oznaczać przepychu dostępnego tylko dla wybranych. W dzisiejszym zabieganym świecie każdy zasługuje na odrobinę luksusu, którym może być chociażby
Słodkie okruszki14.11 w zimny , choć słoneczny czwartek miałam niesamowitą przyjemność odwiedzić jedno z nowszych miejsc na krakowskiej kulinarnej mapie – a mianowicie Shake&Bake.Ul. Juliana Dunajewskiego 2
Ostra na SłodkoLetnia kruszonka z malinami. Fajne połączenie smaku kwaskowych malin z kremem na bazie serka Bieluch. Polecam. Ciasto: 3
Praktyczna plzjedzenia czekoladowej pieczonej owsianki zmiksowanej z bananem... Tak odkryłam jak wspaniale smakuje gorące płynne nadzienie wylewające się spod spieczonej skórki... Po paru urozmaiceniach stwierdziłam, że dodatek mrożonych owoców pomaga zachować wilgotny środek no i tak narodziło się przepis na czekoladową lawę! Składniki dla dwóch osób: -80g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków -białko jaja -szczypta sody -ok.1/4 szklanki mleka(...)garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne. Uwaga! Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje brak płynnego środka... Więc pilnujcie ciacho i pieczcie
Gawron w rosoleChcą podnosić świadomość picia tego genialnego napoju. Co dostaniemy? Oczywiście oprócz świetnych kaw , herbaty zwykłe i smakowe, napoje, soki ze świeżych owoców. Można również przekąsić co nie co. Do powyższych świetnie pasuje cynamonowa szarlotka z lodami czy ciasto jogurtowe z wiórkami kokosowymi . Poza tym dostaniemy także tosty. Na początek w zupełności to wystarczy ale pewnie menu rozszerzą z czasem(...)prostu dobrze. Ta transparentność daje wrażenie, że jest się pośrodku ulicy. I to jest fajne. Można przy okazji pooglądać mniej lub bardziej zabieganych ludzi na ulicy. Doskonałe miejsce na szybkie espresso albo dłuższą chwilę przy szklance flat white i dobrym czasopiśmie. Klimatu z pewnością dodadzą stoliczki przed lokalem, które niebawem pojawią się przed witryną. A na upalne dni mają być
Right Behind The KitchenDawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię
Kuchenne zapiski EdytyPrzepis na tę szarlotkę dostałam od Babci Lali (trzeciej babci mojej najmłodszej Córci), dlatego tak ją właśnie nazwałam. Trochę podobna do tej, którą przygotowywałam
Smaczne Zdrowesię jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować(...)wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: trochę startej na grubych
Ratunku obiad