szybkie ciasto z owocami - 5500 przepisów (strona:221/367)

Kruche ciasto z rabarbarem 118

rabarbarem. Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia. Uwieeelbiam ten słodko- kwaśny smak. A Wy? Jeśli tak to zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 18% 2 łyżki, masło 250 g, ponadto: rabarbar 750 g, cukier 2 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, bułka  tarta, Sposób(...)Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.  Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy.  Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte

kulinarne odsłony pati
Clafoutis z wiśniami 121

Clafoutis jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował.  Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut  w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka

Delusional Trine
Walijskie placuszki z jabłkiem i z żurawiną 217

rewelacyjne i idealnie nadają się na szybkie śniadanie. Można do nich dodać ulubione bakalie - czy też różne owoce. Podawałam je z cukrem pudrem i konfiturą brzoskwiniową, ale w zasadzie wszystko do nich pasuje. Polecam zrobienie większej porcji, ponieważ szybko znikają na ciepło - jak i po wystygnięciu! (9 niewielkich sztuk)  1 jajko 40 ml mleka (ciepłego) 30g cukru(...)dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki) i na końcu wmieszać do niej żurawinę z jabłkiem (pokrojonym w kostkę). Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i ułożyć niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażyć (na małym ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym. Idealnie smakują z cukrem pudrem, śmietaną lub konfiturą brzoskwiniową

Di gotuje
Ciasto bardzo kruche z waniliową pianką i śliwkami 42879

szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3:2. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny – do dalszej obróbki musi być naprawdę bardzo mocno schłodzone. Jeśli ciasto jest już dobrze schłodzone rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Blachę do pieczenia o wymiarach 25/25cm lub 20/30 wykładamy papierem do pieczenia, boki blachy smarujemy masłem. Większą część ciasta po schłodzeniu(...)rozkładamy równą warstwą i przyciskamy dłonią, aby strużyny się ze sobą pozlepiały i utworzyły zwarty spód kruchego ciasta. Spód wkładamy do już nagrzanego piekarnika na 15-25 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i studzimy. Gdy spód już ostygnie, szykujemy piankę i owoce i znowu rozgrzewamy piekarnik. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i kroimy śliwkę w zależności

Karo in the Kitchen
Ciasto Cygan. 181

przypadku koloru nadaje cynamon. Jest to babeczka aromatyczna, a dzięki dodatkowi dżemu wilgotna i rozpływająca się w ustach. Nadmienię jeszcze, że niesamowicie szybko znika, więc polecam wszystkim serdecznie :-) Składniki na ciasto cygan 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (taki na 0,5 kg mąki) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki 0,5 szklanki(...)posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. W mleku rozpuszczamy sodę i wlewamy do jaj, miksujemy. Mąkę mieszamy z cynamonem i kakaem i przesiewamy do masy jajecznej, nadal miksujemy. Następnie dolewamy olej, mieszamy i na końcu dokładamy dżem (najlepszy jest swojski z dużą ilością owoców, ale kupny pewnie też

Rozpustne gotowanie
Piwne rożki z żurawinowym dżemem 195

margaryny (ja użyłam Kasi) dżem (ja użyłam żurawinowego) cukier puder Przygotowanie: Do przesianej mąki zetrzeć na tarce mocno schłodzoną (w zamrażalniku) margarynę. Wymieszać wszystko ręką. Dodać piwo i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku(...)Zamiast dżemu dobrze może się sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo owoców, a niewiele galaretki.  2. Ważne jest, żeby ponakłuwać ciasto, bo pod wpływem piwa ciasteczka rosną, zaczynają się przekręcać i dżem może wypłynąć.  3. Nie trzymać ciasta zbyt

Kulinarne Inspiracje
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 236

Zapraszam na bardzo szybkie , proste i efektowne ciasto, które uświetni miłe niedzielne popołudnie po pysznym obiedzie. Zawiera ono alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć  dodając w zamian np sok z pomarańczy. Gruszki w syropie: 5 twardych gruszki 100 g likieru pomarańczowego 3/4 l wody  20 dag cukru  sok z połowy cytryny  laska wanilii(...)goździki szczypta cynamonu Ciasto: 6 jaj 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 50 g likieru pomarańczowego 2 łyżki oleju ziarenka z laski wanilii (od gotowania gruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki,  pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować

Gosia gotuje
Clafoutis z truskawkami 193

moim domu znika z talerza bardzo szybko. Dobre na deser ale można również podać na śniadanie. Clafoutis zrobiłam w formie do tarty o której pisałam Wam tutaj. W tamtym roku  gdy robiłam je po raz pierwszy  zrobiłam je z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25x30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko(...)rondelku i wystudzić. Do miski wbić jajka i ubić mikserem. Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec

Monia miesza i gotuje
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 259

chałwą – Jak ktoś śledzi mojego bloga to wie, że uwielbiam rabarbar i mam piękny okaz we własnym ogródku, dlatego dzisiaj kolejny pyszny deser z jego udziałem. Bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu tiramisu. Wygląda bardzo efektownie i smakowicie. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków. Jest kwaskowate, waniliowe, kawowe i trochę cytrynowe. Bardzo mi smakowało. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce do ozdoby Masa rabarbarowa: 1. Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę, wymieszać, postawić na ogniu i zagotować pod przykryciem. Rabarbar gotować tak długo, aż zrobi się miękki

Mała Cukierenka
1462.Szarlotka z jabłkami i aronią 200

Szarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było

Moje domowe kucharzenie
Tort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte 499

firmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty ciasta czekoladowego, zamiast tradycyjnych trzech, ułożonego na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na ... Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli 1 żółtko Składniki na ciasto czekoladowe: 120 g gorzkiej czekolady(...)sztuk wiórki czekoladowe 3 łyżki dżemu wiśniowego małe beziki około 12 sztuk Wykonanie: składniki na kruchy spód rozetrzeć między palcami, aż do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtko, szybko zagnieść, owinąć ciasto w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć rozwałkowany cienki placek w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 15-20 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
racuchy jak duńskie pączki 199

Inspiracją do zrobienia tych placuszków był przepis na tradycyjne duńskie pączki aebleskiver. Te słodkie maleństwa smaży się wykorzystując specjalną patelnię. Moje przybrały formę racuchów podanych ze

babka w formie
Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową. 163

       Kochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe

Rozpustne gotowanie
Tarta z rabarbarem i bezą 163

Jedno z doskonałych połączeń smakowych: kwaśny rabarbar i słodka beza. Słodycz kruchego ciasta i chrupkiej bezy powodują, że dodatek cukru do rabarbaru jest naprawdę zbędny. Tartę

maniapieczenia
Racuchy - czyli proste, szybkie i pulchne placuszki na słodko 338

kakao! Przeczytałam cały internet, przewertowałam tony książek kucharskich, ale nie miałam odwagi spróbować, bo jeśli to nie to, to więcej nie wrócę do racuchów. Ale, że dobra gospodyni tak szybko się nie poddaje, a smaki dzieciństwa coraz częściej goszczą na naszym stole podjęłam próbę - jedną! Zainspirował mnie przepis z mojej skarbnicy wiedzy kulinarnej. Bo mam książkę kucharską, w której szukam(...)smażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce - u nas są to jabłka lub dynia. Ale równie pyszne są same racuchy z nałożoną na wierch porcją domowego dżemu lub tylko posypane cukrem pudrem. Zastanawiałam się, gdzie

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Kakaowe placuszki na kefirze z jabłkiem i gruszką 185

Słodkie placuszki uwielbiam w każdym wydaniu...na dzisiejszy deser zrobiłam placuszki kakaowe na kefirze z dodatkiem jabłka i gruszki. Doskonałe na śniadanie lub deser. Bardzo szybkie do zrobienia! Zapraszam na przepis😊 Składniki: mąka pszenna 1,5 szklanki, kefir 330 ml, jajko 1 szt, olej 1 łyżka, proszek do pieczenia 1 i 1/4 łyżeczki, kakao 1 łyżeczka, cukier brązowy 3 łyżki(...)sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy i dodajemy do mokrych składników. Ciasto miksujemy na małych obrotach miksera aż nie  będzie w cieście grudek. Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w małe cząstki. Do ciasta dodajemy olej, skórkę z pomarańczy oraz owoce, wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy

kulinarne odsłony pati
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 210

szuflada Cool Select Zone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega(...)domu Dzień Pizzy postanowiłam upiec serowa pizzę. Przy okazji zużyłam też resztkę przecieru pomidorowego i niezużyte dzień wcześniej pół ząbka czosnku. Zapraszam więc na Pizzę 3 sery ciasto: 25 g semoliny 225 g mąki pszennej ¼ łyżki soli ¼ łyżki cukru pudru 150 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem pudrem. Dosypujemy resztę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Galette z cukinią i ricottą 245

sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem. Kruche i delikatne ciasto, pyszne nadzienie serowe i świeża cukinia - nieziemskie połączenie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Składniki Ciasto(...)parmezanu 25 g mozzarelli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz kolorowy sól Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy z oliwek Ciasto Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny. Nadzienie Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym

Wędrówki po kuchni
Jagodzianki zimową porą 121

Ja bardzo lubię zimę, BARDZO! Puchaty śnieżek, mrozik szczypiący w policzki, jazdę na łyżwach itd, itp. Ale jedno czego mam serdecznie dosyć w obecnym sezonie zimowym

peggiwkuchni
Mini serniczki z wiśniami 184

T ęskno mi już za owocami, a w szczególności za kwaśnymi wiśniami. Uwielbiam zrywać je prosto z drzewa i kiedy barwią ręce na karminowy kolor

Food Square
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 246

Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się(...)placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania 2 łyżki cukru waniliowego do podania do wyboru: cukier puder, śmietana, konfitura, dżem, ulubione owoce Twaróg dobrze rozgnieść widelcem (bardziej ambitni

Pełny talerz
Mazurek chałwowo-kajmakowy 161

dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki. Następnie pierwszą porcję rozwałkować na wysypanym mąką blacie. Dno formy 37x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej rozwałkowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 st. piekarnika(...)Mieszać aż chałwa się rozpuści i stworzy ze śmietaną jednolitą masę. Gotową wylać na blat ciasta i rozprowadzić po nim równomiernie. Przykryć drugim blatem.  Kajmak przełożyć do rondelka, posolić i podgrzać, mieszając. Ciepły wylać na wierzch ciasta i wyrównać. Udekorować kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Pozostawić na 2-3 godziny w lodówce, żeby masy zgęstniały

W poszukiwaniu inspiracji
Placki gryczane 158

Kolejne placuszki :D Tym razem dla miłośników kaszy gryczanej. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mają zwartą strukturę, więc się nie rozpadają przy przewracaniu. Idealnie nadają się na I lub II śniadanie w pracy/szkole/na uczelni. Ja do swoich nie dodawałam słodzidła ani owoców, dlatego nie były słodkie, ale myślę, że będą doskonale łączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką(...)już pisałam, ja do swoich nie dodałam Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (do powstałej masy możemy dodać pokrojone w kostkę jabłko/gruszkę lub inny dowolny owoc). Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron po kilka minut. Wykładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Apfel-Hafer-Cookies 170

pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.Składniki na 25 sztuk:2 średnie jabłkasok z 1/2 cytryny20 g orzechów włoskich160 g miękkiego masła100 g brązowego cukru1 jajko120(...)masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślanąmałą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!